Φράιμπουργκ : Αντίο με δάκρυα

Βαθιά στην κοιλάδα του ποταμού Ντράιζαμ λίγο Ανατολικά από το κέντρο του Φράιμπουργκ, βρίσκεται το Ντράιζαμσταντιον το οποίο σημαίνει πολλά για τον κόσμο της ομάδας.

Σε εντυπωσιακή τοποθεσία, στο Μαύρο Δάσος, παλιομοδίτικο με γερασμένες και απότομες κερκίδες, παγωμένο τον Χειμώνα, απίστευτα ζεστό το καλοκαίρι. Ένα γήπεδο που αρκετές ομάδες της Μπουντεσλίγκα δεν συμπαθούν.

Dreisamstadion Freiburg ΠΗΓΗ:
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για 67 χρόνια όμως το σπίτι της Φράιμπουργκ.

Άνοιξε τις πύλες του την 1η Σεπτεμβρίου του 1954 και υποδέχτηκε παιχνίδια της Φράιμπουργκ σε όλες τις κατηγορίες και το κύπελλο UEFA, παιχνίδια της ανδρικής και της γυναικείας Εθνικής ομάδας ενώ εκεί προετοιμάστηκαν οι Ολλανδοί για το Μουντιάλ του 2006.

Το παιχνίδι με την Άουγκσμπουργκ ήταν το ματς Μπουντεσλίγκα νούμερο 360 ενώ με τα τρία γκολ που σημειώθηκαν το σύνολο τερμάτων έφτασε τα 999.

Το παρών έδωσαν 14.400 θεατές απόλαυσαν τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο, και στο δεύτερο, μπορεί το 1000ο γκολ να μην σημειώθηκε αλλά σίγουρα το απόλαυσαν.

Dreisamstadion Freiburg fans ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Από την ημέρα που βρίσκεται στην Μπουντεσλίγκα το Ντράιζαμσταντιον είναι μοναδικό. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ο πιο μικρός στην Μπουντεσλίγκα ενώ είναι και κατηφορικό, αλήθεια κατηφορικό. Από τον Νότο προς τον Βορρά τα τέρματα έχουν διαφορά ύψους 98 εκατοστών, δεν είναι και λίγο.

Έπαιζε σε αυτό το γήπεδο από την πρώτη ημέρα στην Μπουντεσλίγκα με ειδική άδεια από την διοργανώτρια αρχή. Ένα γήπεδο που η Μπάγερν έχει μόνο 11 νίκες σε 21 παιχνίδια, H Ντόρτμουντ 10 σε 22 παιχνίδια. H Γκλάντμπαχ μόλις μια σε 19 παιχνίδια.

Υπήρξαν όμως και άσχημες στιγμές.

Η Μπάγερν Μονάχου, στις 12 Απριλίου του 2000, κέρδιζε 2-1 και λίγο πριν το τέλος ένας 16χρονος οπαδός πέταξε ένα μπαλάκι του γκολφ το οποίο πέτυχε τον Όλιβερ Καν στο κεφάλι. Η Φράιμουργκ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 75.000 Γερμανικά μάρκα.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2019, ο κόουτς Κρίστιαν Στράιχ δέχτηκε επίθεση από τον κεντρικό αμυντικό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης Ντάβιντ Άμπραχαμ. Έπεσε στο έδαφος, ο Άμπραχαμ αποβλήθηκε και σε όσα ακολούθησαν αποβλήθηκε και ο Βιντσέντζο Γκρίφο.

Ο τομέας που βρίσκονται οι οπαδοί των φιλοξενούμενων θεωρείται ο χειρότερος στην Γερμανία, χαμηλά, κρυμμένος πίσω από σίδερα, δίχτυα αλλά σίγουρα μοναδικός.

Freiburg Dreisamstadion ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία. Η Φράιμπουργκ τον Οκτώβριο θα μπει στο νέο, μοντέρνο Europa-Park-Stadion, βόρεια από το κέντρο της πόλης το οποίος στοίχισε 130 εκατομμύρια Ευρώ.

Θα ανοίξει τις θύρες του στις 7 Οκτωβρίου για ένα φιλικό παιχνίδι με την Σαν Πάουλι ενώ το πρώτο παιχνίδι Μπουντεσλίγκα θα είναι στις 16 Οκτωβρίου απέναντι στην Λειψία.

Η εικόνα του Κρίστιαν Στράιχ να αποχωρεί δακρυσμένος δύσκολα θα ξεχαστεί. Ένας άνθρωπος που από το 1995 βρίσκεται σε διάφορα πόστα στον σύλλογο, και για είκοσι-δύο χρόνια στην δεύτερη και την πρώτη ομάδα.

Streich Freiburg crying

“Όταν κάτι είναι όμορφο, είναι δύσκολο να το αφήσεις αλλά, όλα έχουν ένα τέλος. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλοι είναι στεναχωρημένοι. Κάτι καινούριο έρχεται, κάτι θετικό, ένα νέο στάδιο για το οποίο όλοι δουλέψαμε σκληρά. Κανένας δεν μας το χάρισε. Οπότε είναι αντίο αλλά και μια καινούρια αρχή” τα λόγια του Κρίστιαν Στράιχ στο τελευταίο match programme του Ντράιζαμσταντιον.

Τschüss… Dreisamstadion…

Keywords
Τυχαία Θέματα