To περιοδικό που ανέτρεψε τα στερεότυπα για τις γυναίκες

Ένα γυναικείο περιοδικό με συμβουλές ομορφιάς και editorial του στιλ «Πώς να ερωτευτείτε παράφορα», αλλά επίσης, γνωστές υπογραφές, μεταξύ των οποίων οι συγγραφείς Φλάνερι Ο’ Κόνορ (1925-1964) και Σίρλεϊ Χ. Τζάκσον (1916 - 1965), κορυφαίους αρθρογράφους, όπως η ποιήτρια Σίλβια Πλαθ (1932 - 1963) και η συγγραφέας Τζοάν Ντίντιον και art director την Μπάρμπαρα Κρούγκερ, εικαστικό και ακτιβίστρια, δημιουργό της περίφημης αφίσας «Ψωνίζω άρα υπάρχω». Κι όμως κάποτε συνέβη...

Όπως γράφει το timeline.com,

το «Mademoiselle» ήταν ένα εξαιρετικό πάντρεμα gloss και λογοτεχνίας, ένα «περιοδικό ποιότητας για έξυπνες γυναίκες», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1935 από τον νεοϋρκέζικο εκδοτικό οίκο Street and Smith που μέχρι τότε έβγαζε φτηνά, λαϊκά μυθιστορήματα και κόμικ. Με το «Mademoiselle» στόχευσε σε ένα διαφορετικό είδος αναγνώστη, επί της ουσίας σε μια νέα «φυλή»: Στις μοντέρνες, εκλεπτυσμένες γυναίκες που νοιάζονταν για την καριέρα τους και ενδιαφέρονταν για τον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Το τιμόνι του περιοδικού, από την πρώτη ημέρα μέχρι το 1970, ανέλαβε η Betsy Talbot Blackwell, γνωστή ως BTB. Η Edie Locke, που πήρε τη σκυτάλη όταν εκείνη αποχώρησε, έλεγε ότι στόχος της BTB ήταν να «τροφοδοτεί τις νέες γυναίκες μέσα και έξω». Η Janet Burroway, που εργάστηκε στο περιοδικό το 1953, θυμόταν ότι σε μία από τις συσκέψεις της συντακτικής ομάδας η BTB εμφανίστηκε φορώντας μαύρο φόρεμα, μαργαριτάρια στον λαιμό και μία μακριά, λεπτή πίπα σε στιλ Όντρεϊ Χέπμπρον, δηλώνοντας: «Εφέτος πιστεύουμε στο ροζ».

Σε μια εποχή κατά την οποία οι άνδρες είχαν ανατραφεί με την αντίληψη ότι «σπανίως έχουν πέραση στα κορίτσια που φορούν γυαλιά» το Mademoiselle έκανε τη διαφορά.

Όπως έγραφε η Julia Keller στη Chicago Tribune, το περιοδικό «αντιμετώπιζε τις νέες γυναίκες ως ανθρώπους που είχαν μυαλό, καρδιά και την κοινή λογική να μην φοράνε ρίγες μαζί με πούλιες. Απευθυνόταν στις γυναίκες που ήθελαν να γράψουν υψηλή λογοτεχνία, αλλά επίσης να έχουν κοινωνική ζωή, φίλους, να πηγαίνουν σε πάρτι και να διασκεδάζουν».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα