Thermaltake Toughpower GF1 ARGB 850W Review

Ένα RGB τροφοδοτικό βαρέων βαρών για τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Η Thermaltake είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες του χώρου που προσφέρει την επιλογή RGB σχεδόν σε όλα της τα προϊόντα. Και φυσικά τα τροφοδοτικά δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν έχετε κάνει ήδη την μετάβαση σε ένα RGB σύστημα γιατί να στερήσετε την χαρά από το τροφοδοτικό σας;

Πέρα από τα RGB βέβαια, το τροφοδοτικό είναι η καρδιά του κάθε συστήματος και δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά το πόσο σημαντικό είναι να επενδύσετε σε ένα αξιόπιστο μοντέλο που δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και μετά από πολλά χρόνια

εκτεταμένης χρήσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τροφοδοτικό που αποτυγχάνει, παίρνει μαζί του και άλλα εξαρτήματα, οπότε καλό θα ήταν αν σέβεστε το μηχάνημά σας, να αφιερώσετε ένα ποσοστό από το budget σας σε κάτι αξιόπιστο.

Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις καθιστούν την Thermaltake μία από τις κορυφαίες επιλογές στον τομέα των τροφοδοτικών. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το Toughpower GF1 ARGB 850W, το οποίο αποτελεί το ισχυρότερο μοντέλο της GF1 σειράς, αν και υπάρχουν οι επιλογές των 750 και 650 watt που μοιράζονται την ίδια ποιότητα κατασκευής σε ελαφρώς χαμηλότερη ισχύ.

Παραμένοντας στον τομέα της ποιότητας δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Riing Duo Addressable RGB fan 14 εκατοστών που είναι υπεύθυνος για την ψύξη του τροφοδοτικού, ενώ παρέχει την λειτουργία Smart Zero Fan που τον διατηρεί ανενεργό όταν το σύστημά σας δεν τραβάει πάνω από 30% της ισχύος του. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η πιστοποίηση 80+ Gold, η οποία εγγυάται μέγιστη αποδοτικότητα ακόμα και σε καταστάσεις που απαιτούν όλη την ενέργεια που μπορεί να παρέχει.

Συνδεσμολογία

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα τροφοδοτικό το 2019, όλα τα καλώδια είναι αποσπώμενα, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο όσα χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος σας. Αυτό σημαίνει από τα απολύτως απαραίτητα, έως και τα high end builds με δύο κάρτες γραφικών και επεξεργαστή τελευταίας γενιάς.

Πιο συγκεκριμένα στην μπροστινή μεριά του τροφοδοτικού θα βρείτε υποδοχές για: το τυπικό 24 pin για την motherboard, τέσσερις 8 pin για τον επεξεργαστή και κάρτες γραφικών, τέσσερις 6 pin για περιφερειακά και το RGB Sync Header για να συγχρονίσετε τα RGB με το υπόλοιπο σύστημά σας.

Στο κουτί, η Thermaltake έχει φροντίσει να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα καλώδια για την σύνδεση. Πιο αναλυτικά στην συσκευασία θα βρούμε το 24 pin, δύο 8 pin ATX, τρία 8 pin PCI-E, τέσσερα SATA, ένα molex και φυσικά ένα floppy disk adapter (για τον ένα τύπο που χρησιμοποιεί ακόμα δισκέτες). Τα καλώδια είναι μαύρα και εύκαμπτα, αλλά το μόνο παράπονο εδώ ίσως είναι το μήκος τους, το οποίο ανέρχεται στα 50 εκατοστά. Αφού όμως χώρεσαν στο S500 TG πού είναι ένα από τα μεγαλύτερα cases που έχουμε δει, μπορούμε να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χωρέσουν σε οποιοδήποτε άλλο case.

Όλα αυτά θα τα βρούμε σε ένα υφασμάτινο τσαντάκι, στο οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα καλώδια που θα περισσέψουν. Θα βρούμε επίσης μερικά zip ties, για καλύτερο cable management, τις βίδες εγκατάστασης και φυσικά το καλώδιο τροφοδοσίας. Οπότε στον τομέα των αξεσουάρ η Thermaltake μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους.

Παρά τις ατελείωτες επιλογές που προσφέρει το GF1, οι θύρες στο μπροστά μέρος είναι καλά οργανωμένες επιτρέποντας την διαρρύθμιση των καλωδίων με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Στην πίσω μεριά υπάρχει η κύρια υποδοχή ρεύματος, μαζί με τον διακόπτη on/off και τον διακόπτη λειτουργίας του Zero Fan. θα βρούμε επίσης τα δύο κουμπιά εναλλαγής χρώματος και εφέ των RGB. Στην πάνω πλευρά, ( που δεν θα κοιτάξει ποτέ κανένας) θα βρούμε έναν αναλυτικό πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Κατασκευή

Εξετάζοντας προσεκτικότερα το εσωτερικό του τροφοδοτικού (κάτι που δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς αν θέλετε να κρατήσετε τα 10 χρόνια εγγύησης της Thermaltake), βρίσκουμε ένα πολύ περιποιημένο PCB με μέγιστη προσοχή στην λεπτομέρεια. Όλα τα εξαρτήματα είναι άριστα συγκολλημένα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την ποιότητα τους, καθώς, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του GF1 είναι οι Ιαπωνικοί πυκνωτές, οι οποίοι όχι μόνο προσφέρουν μέγιστη ανθεκτικότητα μέχρι και 105°C αλλά παράλληλα παρέχουν και μέγιστη ευστάθεια στο σύστημα σας.

Ripple Noise

Ένα από τα χαρακτηριστικά που τονίζει η Thermaltake είναι το low ripple noise. Αυτό, είναι οι μικρές διακυμάνσεις στην τάση του ρεύματος που προκύπτουν από την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η διακυμάνσεις αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 120 miliVolt στην παροχή των 12 Volt και τα 50 στην παροχή των 5 και 3,3 Volt. Το GF1 δεν υπερβαίνει τα 30 miliVolt σε καμία παροχή, που σημαίνει ότι όσοι κάνετε overclock, πιθανότατα θα δείτε μια ελαφρώς καλύτερη σταθερότητα στο σύστημά σας.

Over Power Protection

Πολλές φορές τα τροφοδοτικά έχουν διάφορους μηχανισμούς ασφαλείας για να προστατέψουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και το υπόλοιπο σύστημα. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι το Over Power Protection, που με απλά λόγια αφήνει ένα περιθώριο πέρα από το μέγιστο φορτίο για να αντιμετωπίσει τυχόν αναταράξεις στην τροφοδοσία του συστήματος. Αν αναρωτιέστε πόσο είναι αυτό το περιθώριο, η απάντηση είναι περίπου 200 Watts. Πιο συγκεκριμένα, η Thermaltake αναφέρει Peak Voltage στα 1020 Watts, που είναι υπέρ αρκετό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή χωρίς αναταραχές.

Fan Speed

Στον ακουστικό τομέα ισχύει λίγο πολύ ότι ισχύει με όλους τους ανεμιστήρες. Στο 100% λειτουργίας, ο ήχος θυμίζει αεροπλάνο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον ακούσετε ποτέ να φτάνει το 100%, ακόμα και στα πιο ακραία σενάρια. Μέχρι το 60% της συνολικής ισχύς ο ανεμιστήρας είναι σχεδόν αθόρυβος, ενώ κάτω από το 40% είναι όντως αθόρυβος καθώς η λειτουργία Smart Zero Fan τον απενεργοποιεί εντελώς. Ένα αρκετά χρήσιμο χαρακτηριστικό που εκτιμήσετε ιδιαίτερα, ειδικά αν το gaming δεν αποτελεί την βασική σας ασχολία.

Επιδόσεις

Η αποδοτικότητα ενός τροφοδοτικού είναι ο λόγος μεταξύ της ενέργειας που παρέχει στο σύστημα ως προς την ενέργεια που καταναλώνει. Και από την στιγμή που το GF1 φέρει πιστοποίηση 80 Plus Gold οι απαιτήσεις μας είναι οι ανάλογες. Για άλλη μια φορά λοιπόν, η Thermaltake, μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους, με αποδοτικότητα που ξεπερνάει σταθερά το 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 94%. Ένα βήμα δηλαδή πριν το Platinum Certification.

RGB Φωτισμός

Δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στον φωτισμό του Toughpower GF1 ARGB. Τα χρώματα που προσφέρει ο 140mm Riing Duo fan είναι απλά καταπληκτικά. Θα μπορούσαμε μάλιστα να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους καλύτερους RGB fans στην αγορά. Ο προσεκτικός σχεδιασμός του τροφοδοτικού σε συνδυασμό με το 12-led ring του Riing, δίνουν μια ιδιαίτερη νότα σε ένα μέρος του υπολογιστή που συνηθίζουμε να κρύβουμε. Θα μπορούσε βέβαια να κανείς να χαρακτηρίσει ένα RGB τροφοδοτικό ως υπερβολή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι η Thermaltake είναι από τις ελάχιστες (αν όχι η μόνη) εταιρείες στον χώρο που δίνει την επιλογή σε κάποιο χρήστη να ενσωματώσει ένα τροφοδοτικό στο σύστημά του, πού όχι μόνο έχει RGB αλλά υποστηρίζει και Sync με τα περισσότερα motherboards της αγοράς.

IGN Greece
Keywords
Τυχαία Θέματα