The Nun Movie Review

Deliver us from Evil

To σύμπαν του The Conjuring μας έχει χαρίσει απλόχερα τρομάρες εδώ και μια πενταετία, τόσο με τα βασικά κεφάλαια της κινηματογραφικής σειράς (The Conjuring και The Conjuring 2), όσο και με τα διάφορα spin-offs (Annabelle και Annabelle: Creation). Πλέον η σκυτάλη παραδίδεται στο The Nun, το οποίο φιλοδοξεί να ρίξει φως στα γεγονότα που σχετίζονται με την προέλευση της δαιμονικής καλόγριας που είχαμε συναντήσει στο The Conjuring 2.

Στο πέμπτο κατά σειρά κεφάλαιο του The Conjuring Universe

ένας καθολικός μοναχός (Demián Bichir) και μια μαθητευόμενη καλόγρια (Taissa Farmiga) μεταβαίνουν στη Ρουμανία για να εξερευνήσουν τα αίτια γύρω από την αυτοκτονία μας καλόγριας στο αβαείο της Cârța. Από χρονολογικής πλευράς βρισκόμαστε στο 1952, μετά δηλαδή από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και 25 περίπου χρόνια πριν από τα γεγονότα του The Conjuring 2.

To The Nun από τα πρώτα κιόλας λεπτά του σας αρπάζει από τον λαιμό και σας παρασύρει στην άβυσσο. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβεις ότι η μονή κρύβει κάποιο ένοχο μυστικό που σχετίζεται με την ύπαρξη μιας δαιμονικής παρουσίας. Όταν δε αρχίζουν να παίζουν οι σκοτεινές λειτουργικές μελωδίες του soundtrack του Abel Korzeniowski ένα ψυχρό ρίγος θα διαπεράσει το κορμί σας.

Η επιβλητική ατμόσφαιρα του εν λόγω φιλμ οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό στην τοποθεσία, στην οποία λαμβάνει χώρα. Το μεσαιωνικό μοναστήρι της Cârța, τα σκοτεινά δάση της Τρανσυλβανίας και οι δεκάδες τάφοι με τους νεκρούς της βουβωνικής πανώλης συνθέτουν ένα απόκοσμο συναρπαστικό σκηνικό. Ακόμη πιο απόκοσμο είναι το εσωτερικό της μονής, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει διαφθαρεί από τον ίδιο τον Σατανά.

Στο επίκεντρο της θεματολογίας της ταινίας βρίσκεται η αέναη πάλη μεταξύ των δυνάμεων του σκότους και της αγιοσύνης. Από την μια πλευρά έχουμε την δαιμονική καλόγρια και από την άλλη την ευγενή αδερφή Irene, η οποία βασανίζεται από φρικτά οράματα. Η ερμηνεία της Taissa Farmiga στον ρόλο της Sister Irene είναι εξαιρετική από όλες τις απόψεις, δείχνοντας ότι μπήκε πλήρως στην ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα που καλέστηκε να υποδυθεί.

Από τη στιγμή βέβαια που μιλάμε για μια ταινία του The Conjuring Universe είναι προφανές ότι υπάρχουν και άφθονα jump scares. H σκηνοθεσία του Corin Hardy (The Hallow) σε αυτό το κομμάτι είναι τουλάχιστον μαεστρική, καθώς δεν στηρίζεται σε φθηνά τεχνάσματα. Αντιθέτως οι εμφανίσεις του δαίμονα συνοδεύονται από μια σκοτεινή αύρα παρόμοια με αυτή που είχαμε συναντήσει στα Nosferatu και Nosferatu the Vampyre των Friedrich Murnau και Werner Herzog. Θα θέλαμε να δούμε αυτό το φλερτ με τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό να αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, ωστόσο ο σκηνοθέτης δείχνει να διστάζει, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι όμηρος των Hollywoodιανών κλισέ. Στο πνεύμα αυτών των κλισέ συναντάμε και το στερεοτυπικό comic relief στοιχείο, μέσω της ερμηνείας του Jonas Bloquet (Elle) στον ρόλο του Frenchy.

IGN Greece [Update] Νικητες: Διαγωνισμός: Κερδίστε προσκλήσεις για την avant premiere της ταινίας "The Nun/Η Καλόγρια" The Nun: Κατέφτασε το πρώτο trailer για το prequel του Conjuring
Keywords
Τυχαία Θέματα