Shazam! Review

Κάπες υπάρχουνε πολλές, Shazam όμως ένας.

Με Shazam και DCEU ανοίγει ο Απρίλιος από την κόμικ πλευρά, και μπορεί οι υπερήρωες να μας έρχονται σωρηδόν –και δη αυτόν τον μήνα-, ωστόσο ο Shazam είναι μια ακομπλεξάριστη προσθήκη, σπιλμπερικά γλυκιά κι αστεία . Η νέα ταινία ταινία

δεν φέρει το αίσθημα της άμεσης συνοχής μιας μεγαλύτερης κινηματογραφικής ιστορίας υπερηρώων, αλλά καταφέρνει να ξεχωρίσει από το πλήθος, και το κάνει τόσο διασκεδαστικά που ξεχνάς “το κάτι μεγαλύτερο” κι επικεντρώνεσαι σε αυτήν.

Η ιστορία ακολουθεί τον 14χρονο Billy Batson, ένα ορφανό αγόρι που μονίμως το σκάει από τις ανάδοχες οικογένειες που το στέλνουν. Αφού υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι που έχει κι άλλα υιοθετημένα παιδιά, ο Billy θα λάβει ένα χρίσμα από έναν μάγο, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα όταν λέει το όνομά του, να μεταμορφώνεται σε έναν ενήλικα με υπερδυνάμεις. Με τις νέες του δυνάμεις, ο Billy θα κάνει ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν έφηβο: θα ενθουσιαστεί και θα σπάσει πλάκα.

Η πρώτη σόλο ταινία του ιδιαίτερου αυτού ήρωα έρχεται από τον David F. Sanberg (Lights Out, Annabelle: Creation), με σενάριο από τον Henry Gayden (Earth to Echo) και με πρωταγωνιστή τον Zachary Levi στον ρόλο του ενήλικα Billy. Το DCEU πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο franchise που μπορεί να χωρέσει προσθήκες όπως το "Shazam!", και ο Sanberg το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, δίνοντάς μας ένα υπερηρωικό φιλμ που σπάει πλάκα, που είναι σοβαρό όταν πρέπει και που εν γένει είναι μια αυτόνομη ταινία, άσχετα με τις αναφορές της και τα easter egg της. Η ταινία δεν χάνει χρόνο για να ενώσει τις γραμμές μιας μεγαλύτερης ιστορίας κι έτσι έχει χώρο να επικεντρωθεί στην ίδια.

Το "Shazam!" μπορεί λοιπόν να αφορά τη "γέννηση" ενός ήρωα, μιας και πρόκειται για ιστορία προέλευσης, αλλά ο Sanberg και ο Gayden μας δίνουν μια ταινία για την οικογένεια, για την ενηλικίωση, για τους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους, ακόμα και για τη συνειδητοποίηση του τι πραγματικά ζητούσε ο ήρωας τόσο καιρό και δεν μπορούσε να δεχθεί. Ο Billy δεν είναι απλά ένα παιδί που μαθαίνει πώς να είναι υπερήρωας, είναι ένα έφηβο αγόρι που μαθαίνει να αποδέχεται τη ζωή και να πορεύεται χωρίς άρνηση και φυγή. Συν το γεγονός πως η ανάδοχη οικογένεια είναι από τις ελάχιστες φορές στο σινεμά που δεν έχει τον ρόλο του αντιπάλου, αλλά και το ότι ο Dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong) "σφυρηλατήθηκε" ως κακός σαν θύμα ενδοοικογενειακού μπούλινγκ, είναι στοιχεία που συνθέτουν μια αναπάντεχα ώριμη κι ολοκληρωμένη κόμικ ταινία.

Μπορεί βέβαια το σενάριό του να δουλεύτηκε καλά και να δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στα κίνητρα και τα θέλω του ήρωα, αλλά και των δευτερευόντων χαρακτήρων (πράγμα σπάνιο και δη σε κόμικ ταινίες), ωστόσο τίποτα δεν θα λειτουργούσε σωστά αν ο πρωταγωνιστής δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτό το ανάλαφρο κι όχι καρτουνίστικο ύφος. Ο Zachari Levi, ένας αρκετά υποτιμημένος ηθοποιός με χολιγουντιανή στόφα, καταφέρνει αυτήν τη ισορροπία και δίνει στον υπερήρωα την ελαφρότητα που του ταιριάζει και που πάντα θα μας λείπει όταν δεν υπάρχει, ενώ στο αντίποδα είχαμε τον Asher Angel, που αν και ο μικρός ήρωας της ιστορία, ήταν ουσιαστικά η σοβαρή πλευρά του Shazam.

Όσο για τον βασικό αντίπαλο, ίσως η έλλειψη πολύ καλών κακών, να ήταν κάτι που συνειδητοποίησαν και οι ίδιοι οι δημιουργοί και να κινήθηκαν πλάι του, αντί εναντίον του. Ο Mark Strong λοιπόν όπως και το υπόλοιπο cast μικρών και μεγάλων, έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε για να μην ξεφύγει το αστείο και πάει προς το γελοίο. Όμως, την παράσταση έκλεψε ο Jack Dylan Grazer που παίζει τον φίλο του Billy, και που τόσο μαζί με τον έφηβο Shazam, όσο και με τον ενήλικα, είχε μια μοναδική χημεία και μια απολαυστική παιδική αθωότητα που "κούμπωνε" ακριβώς με το ύφος της ταινίας.

IGN GreeceΟ Freddy του Shazam αφηγείται το δικό του spin-off trailer[Update] Νικητές - Διαγωνισμός: Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την avant premiere του "Shazam!"Ο Zachary Levi και το cast του "Shazam!" παίζουν Apex Legends για πρώτη φορά

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα