SNK Heroines: Tag Team Frenzy Review

O ορισμός του fan service

Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του King of Fighters XIV, η SNK επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα νέο Fighting που διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές της. Αν δεν το έχετε αντιληφθεί ήδη αναφερόμαστε στο SNK Heroines: Tag Team

Frenzy, στο οποίο πρωταγωνιστούν αποκλειστικά θηλυκοί ήρωες από το σύμπαν των δημιουργιών της ιαπωνικής εταιρείας, όπως το Fatal Fury και το Samurai Showdown.

Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το SNK Heroines: Tag Team Frenzy κατάφερε να προκαλέσει ντόρο εξαιτίας των δηλώσεων του Takuro Yamashita, προέδρου της NIS America. Σε συνέντευξή του στο MCV, o πρόεδρος της NIS είχε δηλώσει ότι αρχικά το SNK Heroines: Tag Team Frenzy επρόκειτο να κυκλοφορήσει αποκλειστικά στο PS4, αλλά ύστερα η SNK τους ζήτησε να σπάσουν το συμβόλαιο τους με τη Sony και να προχωρήσουν σε αποκλειστική συνεργασία με τη Nintendo. Αργότερα ο Yamashita υποστήριξε ότι το MCV παρερμήνευσε τις δηλώσεις του και τόνισε ότι η απόφαση για την αποκλειστική συνεργασία με τη Nintendo ήταν καθαρά απόφαση της εταιρείας του. Κατόπιν συζητήσεως όμως με στελέχη της SNK η NIS America αποφάσισε να κυκλοφορήσει το SNK Heroines: Tag Team Frenzy και στο PS4 για να λάβει ο τίτλος τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερο exposure.

H πιο ενδιαφέρουσα πάντως δήλωση του Takuro Yamashita ήταν ότι η Sony δεν ενδιαφέρεται για τους μικρότερους publishers σαν την NIS, παρά μόνο για τις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες, σε αντίθεση με τη Nintendo. Ενδεχομένως για αυτό το λόγο βλέπουμε τους τελευταίους μήνες μια τόσο στενή συνεργασία μεταξύ της Nintendo και της NIS America. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η retail έκδοση του SNK Heroines: Tag Team Frenzy διατίθεται αποκλειστικά στο Nintendo Switch. Στο PS4 διατίθεται σε ψηφιακή μορφή μέσω του PS Store. Παραδόξως, η συλλεκτική έκδοση του παιχνιδιού διατίθεται και στα δύο format σε physical μορφή. Αρκετά όμως με το παρασκήνιο γύρω από την κυκλοφορία του SNK Heroines: Tag Team Frenzy. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι προσφέρει από πλευράς gameplay.

Από φωνή... κορμάρα

Στη νέα δουλειά της SNK συναντάμε ένα ρόστερ 15 playable χαρακτήρων. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην Terry Bogard, η οποία αποτελεί την θηλυκή εκδοχή του βασικού πρωταγωνιστή της σειράς Fatal Fury. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους ακόμη χαρακτήρες, όπως τη Nakoruru του Samurai Showdown, τις Shermie και Kula του King of Fighters και την Yuri Sakazaki του Art of Fighting.

To story είναι απίστευτα ρηχό, καθώς οι ηρωίδες έχουν παγιδευθεί σε μια παράλληλη διάσταση από έναν αινιγματικό χαρακτήρα, ο οποίος θέλει να τις μετατρέψει σε αγάλματα από άμμο για να ικανοποιήσει τις φετιχιστικές ορέξεις τους. Εν τω μεταξύ, το φινάλε της ιστορίας δεν απαντά σε κανένα απολύτως από τα ερωτήματα που τίθενται. Το μόνο που καταφέρνει το σενάριο του SNK Heroines: Tag Team Frenzy είναι να απαντήσει στον για ποιον λόγο οι ηρωίδες σας απεικονίζονται με τόσο αποκαλυπτικές περιβολές. Μια ματιά στα screenshots είναι αρκετή για να καταλάβετε ότι το fan service αγγίζει ιλιγγιώδη επίπεδα.

Η σεξιστική αυτή προσέγγιση δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά σεβόμαστε την επιλογή των developers. Για να πούμε την αλήθεια έχουμε εκφράσει ανάλογους προβληματισμούς και για το Dead or Alive, ωστόσο η σειρά της Team Ninja έχει καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του Fighting genre. Εδώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς το SNK Heroines: Tag Team Frenzy είναι απελπιστικά πρωτόγονο και απευθύνεται -σχεδόν αποκλειστικά θα λέγαμε- στους αρχάριους του χώρου.

Απλούστερα δεν γίνεται

Το μοντέλο χειρισμού του SNK Heroines: Tag Team Frenzy είναι υπερβολικά απλοϊκό, καθώς υπάρχει ένα κουμπί για τις light και ένα για τις heavy επιθέσεις, ένα κουμπί για τις λαβές, ένα για να κάνετε block, ένα για το tag, και ένα για τις Dream Finish τεχνικές. Τα combos εκτελούνται με μια απλή αλληλουχία του “τετραγώνου” και μπορούν να γίνουν cancel με τον μηχανισμό tag, είτε να ολοκληρωθούν με μια heavy ή special επίθεση. Τα 3-hit combos μπορούν να συνεχιστούν είτε κάνοντας tag, όπου στην περίπτωση αυτή φέρνετε την δεύτερη ηρωίδα σας στην μάχη, είτε κάνοντας juggle στον αέρα. Αν δεχθείτε ένα hit δεν υπάρχει τρόπος να κόψετε το combo του αντιπάλου σας, όπως έχουμε δει λόγου χάρη με τα combo breakers στη σειρά Killer Instinct.

Εν τω μεταξύ, τα inputs που απαιτούνται για τις special attacks είναι απίστευτα απλά, καθώς αρκεί να μετακινήσετε τον αναλογικό μοχλό προς τα πάνω ή προς τα κάτω και να πατήσετε τον “κύκλο”. Με άλλα λόγια δεν απαιτείται να διαγράφετε ημικυκλικές ή ολόκληρες περιστροφές του αναλογικού μοχλού σαν το Street Fighter. Λόγω των υπερβολικά απλοϊκών controls, το SNK Heroines: Tag Team Frenzy είναι προσβάσιμο ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει “ακουμπήσει” ποτέ στην ζωή του κάποιο Fighting.

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα βέβαια θα χρειαστεί εξάσκηση για να μπορέσετε να εκτελέσετε με ακρίβεια ένα combo 25 χτυπημάτων. Από τη στιγμή δε που δεν παρέχεται κάποιο tutorial ή ασκήσεις για τα combos θα χρειαστεί να τα μάθετε από μόνοι σας. Η ευχαρίστηση που θα νιώσετε όταν καταφέρετε να σκεφτείτε από μόνοι σας πως γίνεται να συνδυαστούν όλες οι επιθέσεις για να κάνετε το μεγαλύτερο δυνατό combo και μετά να το δείτε να εκτελείται στην πράξη είναι σίγουρα μεγάλη. Κάπως έτσι νιώσαμε και εμείς όταν καταφέραμε να εκτελέσουμε ένα combo 25+ χτυπημάτων για πρώτη φορά. Τη στιγμή μάλιστα που κατέκτησα το σχετικό Trophy είδα με περηφάνια, ότι ήμουν ο πρώτος παίκτης στον κόσμο που κατόρθωσε να πετύχει αυτό το επίτευγμα.

Μια βασική διαφορά του SNK Heroines: Tag Team Frenzy σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Fighting της αγοράς είναι ότι οι αναμετρήσεις δεν τελειώνουν μόλις εξαντλήσετε τα hit points του αντιπάλου σας. Για να μπορέσετε να νικήσετε τον αντίπαλο σας θα χρειαστεί να τον χτυπήσετε με την Dream Finish τεχνική σας. Οι επιθέσεις αυτές μπορούν να μπλοκαριστούν, οπότε ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι θα εξουδετερώσετε τον αντίπαλό σας είναι να εξαντλήσετε προηγουμένως όλα τα hit points του. Στην περίπτωση αυτή θα τον κάνετε stun για μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορείτε ανενόχλητοι να τον αποτελειώσετε.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του εν λόγω Fighting είναι ότι δύναται να χρησιμοποιήσετε και διάφορα items κατά την διάρκεια της εκάστοτε αναμέτρησης. Λόγου χάρτη, μπορείτε να πετάξετε μπανανόφλουδες, να ρίξετε βόμβες ή ταψιά πάνω στον αντίπαλό σας κ.ο.κ. Κάποια μάλιστα items μπορούν να τον κάνουν προσωρινά stun και να σας επιτρέψουν να εκτελέσετε ένα μακροσκελές combo χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Αρκετά, αλλά άκρως συμβατικά modes

Πέρα από το Story mode, το SNK Heroines περιλαμβάνει ένα Versus, ένα Survival και τρία ακόμη online modes. Συνολικά υπάρχουν πέντε επίπεδα δυσκολίας, ωστόσο μόνο το πέμπτο προσφέρει μια στοιχειώδη πρόκληση. Παίζοντας online μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας lobby ή να μπείτε σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα. Μέσω της επιλογής Quick Match αναζητάτε αντίπαλο για τις normal και τις gamble αναμετρήσεις. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι στην δεύτερη ποντάρετε τουλάχιστον 500 coins (το in-game νόμισμα). Με τα coins που κερδίζετε από όλα ανεξαιρέτως τα modes μπορείτε να ξεκλειδώσετε επιπλέον costumes ή διάφορα στιλιστικά αντικείμενα για τις ηρωίδες σας.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες για να καταφέρουμε να βρούμε αντίπαλο στο PSN, ωστόσο μετά το λανσάρισμα του παιχνιδιού καταφέραμε να μονομαχήσουμε online σε όλα τα modes. Τα matchmaking είναι αρκετά αργό, αν και το γεγονός αυτό οφείλεται καθαρά στον μικρό αριθμό παικτών που έχουν αποκτήσει το SNK Heroines. Η εμπειρία απέναντι σε παίκτες του ιδίου region με το δικό μας ήταν θετική, καθώς δεν αντιμετωπίσαμε lag ή πτώσεις του frame rate. Όταν όμως δοκιμάσαμε να παίξουμε με Αμερικανούς παίκτες, το lag ήταν τόσο μεγάλο που οι χαρακτήρες μας κινούνταν σε... slow motion.

Σε οπτικό επίπεδο, το SNK Heroines: Tag Team Frenzy δεν απογοητεύει. Ειδικά αν σας αρέσει να βλέπετε ημίγυμνες ηρωίδες να προτάσσουν τα... στήθη τους απέναντι στον εχθρό θα μείνετε απολύτως ικανοποιημένοι! Το frame rate είναι κλειδωμένο στα 60fps στο PS4, ενώ η απόκριση των controls είναι άμεση χωρίς να υπάρχει ίχνος input lag. Λίγη παραπάνω ποικιλία πάντως στον σχεδιασμό των arenas δεν θα έβλαπτε. Στο ηχητικό κομμάτι, βρήκαμε το soundtrack χαριτωμένο και άκρως πιασάρικο, όπως δηλαδή αρμόζει σε μια τέτοια... ανάλαφρη δημιουργία.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη NIS America.

IGN GreeceNintendo Switch Online: Τα παιχνίδια του NES μπορούν να παιχτούν offline για 7 ημέρεςΟ κόσμος προσπαθεί να καταλάβει τι περιέχει το μυστηριώδες νέο update του PS4Δεν χρειάζεται συνδρομή στο Nintendo Switch Online για παιχνίδια όπως το Fortnite

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα