Official Secrets Review

Κάθε συγκάλυψη αποτελεί ενοχή.

Το 2003, η Κάθριν Γκαν, πρώην υπάλληλος των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, αποκαλύπτει ένα ύπουλο μυστικό-σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο ΟΗΕ δέχτηκε πιέσεις ώστε να επιτρέψει την εισβολή στο Ιράκ. Η Γκαν διέρρευσε το μυστικό σε Λονδρέζικη εφημερίδα και φυλακίστηκε. Ο δημοσιογράφος που βοήθησε την Γκαν, ανακάλυψε ένα ακόμα μεγαλύτερο σκοτεινό μυστικό, ρισκάροντας τις ζωές τους.

Βασισμένο σε αληθινό γεγονός του 2003, η ταινία του Gavin Hood, ρίχνει φως

στις αληθινές αποκαλύψεις της πρώην υπαλλήλου της Mi6, φτιάχνοντας μια ταινία με ύφος δημοσιογραφικό και κατασκοπικό, που σίγουρα κερδίζει το ενδιαφέρον μας, κυρίως λόγω της άκρως φορμαρισμένης εδώ Keira Knightley, με την επιβλητική της παρουσία και το εντυπωσιακό υποκριτικό εκτόπισμα. Το Official Secrets, σίγουρα δεν είναι αριστουργηματικό στο σύνολό του, ενώ περνάει αρκετές παραμέτρους σε ένα πρίσμα επιδερμικό και λίγο βιαστικό, μένοντας έτσι σε συγκεκριμένο ''ταβάνι'', είναι όμως ένα αξιοπρεπέστατο και πολύ καλό μείγμα, δημοσιογραφικής-κατασκοπικής ταινίας παλαιάς κοπής. Με στυλ που θυμίζει πολύ το απίθανο σινεμά των 70's, το φιλμ διαθέτει ως δυνατό του χαρτί το ίδιο το αληθινό γεγονός, που δίνει μια στο όλο αποτέλεσμα μια χροιά ρεαλιστική, αγωνιώδη και μια ένταση που συναντάς στα παλιά κατασκοπικά φιλμ.

Με διάθεση καταγγελτική και επιθετική, η ταινία του Gavin Hood, οφείλουμε να πούμε πως διαθέτει πολύ καλό και σφιχτό ρυθμό, που σε κρατά σε όλη της τη διάρκεια, ενώ ο δυναμισμός της Keira Knightley και η νευρώδης παρουσία της, κυριαρχεί σε όλα τα κάδρα και σκηνές, με μια ερμηνεία γεμάτη ένταση και πάθος, που θες να δεις ξανά και ξανά. Ηγετική παρουσία στο φιλμ, η Knightley, δίνει το απαραίτητο βάθος στην ηρωίδα της και βοηθά την πλοκή να κυλήσει, ακόμα και στα σημεία που το ''ζουμί'' εξασθενεί, εξαιτίας κάποιων ατυχών σκηνοθετικών επιλογών, ή κάποιων πιο αναιμικών στιγμών. Η Knightley, είναι πάντα εκεί, κρατώντας στις πλάτες της όλο το εγχείρημα, το οποίο καταφέρνει να μη χάσει έδαφος και να φτάσει μέχρι το τέλος, με αξιοπρέπεια και κατασκευαστική αρτιότητα, για το είδος που πρεσβεύει, χωρίς ωστόσο να μεγαλουργεί. Ο Gavin Hood, κατανέμει σωστά το χρόνο ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται, με τρόπο που δεν μπερδεύει, αλλά δίνει χώρο σε όλους τους χαρακτήρες να αναπνεύσουν και να έχουν το χώρο τους, με κάποιους εξαιρετικούς δεύτερους ρόλους όπως ο Ralph Fiennes και άλλοι, με το cast συνολικά, να αποδίδει ρεαλιστικά. Γενικώς, ο Hood διαθέτει ταλέντο στο πώς κατανέμει τον χρόνο ανάμεσα σε πρόσωπα και γεγονότα, χωρίς κάτι να υστερεί έναντι κάτι άλλου, εγχείρημα δύσκολο, που εδώ βοηθά στη συνολική ισορροπία και σπιρτόζικο groove, μαζί με το καλογραμμένο σενάριο στα συν.

Πλάνα και σκηνές σε υπόγεια, meeting σε μυστικά σημεία και τηλεφωνικές πληροφορίες απ' τον Λευκό Οίκο, συνθέτουν το πέπλο μυστηρίου που το Official Secrets προσπαθεί να δημιουργήσει και σε πολλά σημεία το καταφέρνει, με μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που ταιριάζει με την ψυχολογία της κεντρικής ηρωίδας, υποβοηθούμενη και απ' την εξίσου πετυχημένη φωτογραφία. Το φιλμ δεν διστάζει να ασκήσει αυστηρή κριτική σε πολιτικά πρόσωπα της εποχής (Bush, Blair), με την κατηγορία της απόλυτης ενοχής, ενώ περνά πολύ επιτυχημένα το μοτίβο του αγωνιζόμενου για την αλήθεια, που πληρώνει στο τέλος το τίμημα και καταδικάζεται απ' το ύπουλο και ένοχο παγκόσμιο σύστημα συγκάλυψης. Μέσα σε αυτά, έρχεται μια ώριμη και άκρως δυναμική ερμηνεία απ' την Keira Knightley, να επισφραγίσει την υψηλή ποιότητα ενός φιλμ, με άψογη ρετρό αισθητική και ρυθμό, που υστερεί λίγο σε σημεία που γίνεται πιο συμβατικό και επιδερμικό απ' όσο χρειαζόταν.

IGN Greece The Grudge Trailer and First Footage Promise Awesome R-Rated Horror - NYCC 2019 Με τον Hugh Jackman θα τα βάλει ο Daniel Wu στην νέα τους ταινία Με μάγισσες θα τα βάλει ο David Duchovny στο reboot του "The Craft"

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα