Où es-tu, Axel?

Δεν έχει και περάσει πολύς καιρός από τις 13 Δεκέμβρη, βραδιά στην οποία ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε την Εφές και ο Άξελ Τουπάν έβαζε 8 από τους 19 πόντους του στην τέταρτη περίοδο, όντας καθοριστικός στην νίκη των ερυθρόλευκων επί των μπλε της Κωνσταντινούπολης.

Το career high του Γάλλου με την φανέλα των Πειραιωτών ερχόταν στην επιστροφή του μετά από απουσία 4 αγώνων λόγω τραυματισμού
και επιβεβαίωνε την σημαντικότητα ενός παίκτη που ήταν το τυπικό παράδειγμα 3&D, αναλαμβάνοντας να κόψει τη φόρα στον αντίπαλο γκαρντ και ταυτόχρονα να ανοίξει το γήπεδο με το μακρινό του σουτ.

Το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου ήταν συνηθισμένη πρακτική για τον Μπλατ να «κατεβάζει» τον πρώην παίκτη της Ζάλγκιρις στο «2», θυσιάζοντας τη δημιουργία για περισσότερη αθλητικότητα, ύψος και αμυντική ικανότητα.

Πρώτος γύρος

Κάπως έτσι ο 27χρονος φόργουορντ τελείωσε τον πρώτο γύρο με την όχι εντυπωσιακή στατιστική των 4.5 πόντων σε 11 αγώνες, αλλά εξασφάλιζε περισσότερα από 16 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αγώνα με την ικανότητα του να πιέζει τη μπάλα και το αξιόπιστο μακρινό του σουτ (39.5%), παρότι η ικανότητα του στη δημιουργία ήταν αναιμική με 0.5 ασίστ.

Η εικόνα στον δεύτερο γύρο είναι τελείως διαφορετική, με τον ίδιο τον Γάλλο να παραδέχεται μετά το παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης με την Εφές ότι είναι δύσκολο να βρει ρυθμό παίζοντας πολύ λίγο. Τα συνεχόμενα μεγάλα ματς του Παπανικολάου απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Μπασκόνια περιόρισαν φυσιολογικά τον «Τουπς» σε ρόλο θεατή, όμως τέτοιος παρέμεινε και στη συνέχεια απέναντι σε Ρεάλ (4:10) και Χίμκι (6:59), παρότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με μικρό rotation και η επιβάρυνση από τα συνεχόμενα παιχνίδια ήταν φανερή. Ο Γάλλος δεν συνήλθε ποτέ από τότε, όπως φαίνεται από την στατιστική του εικόνα στον δεύτερο γύρο.

Δεύτερος γύρος

Ο Τουπάν βλέπει τον χρόνο συμμετοχής του να έχει μειωθεί κατά 6 ολόκληρα λεπτά, οι πόντοι του έχουν πέσει στους 2.8 και η συνολική του επίδραση στο παιχνίδι παραπέμπει σε 12ο παίκτη (1.1 PIR). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσπάθειες του Τουπάν δεν έχουν επηρεαστεί ανάλογα: ο Γάλλος συνεχίζει να παίρνει 3 σουτ ανά αγώνα κατά μέσο όρο, όμως η εν λόγω στατιστική δεν λέει την αλήθεια. Πιεσμένος να αποδείξει πράγματα σε λίγο χρόνο και χωρίς ρυθμό και αυτοπεποίθηση, ο Τουπάν σουτάρει μόλις με 26.3% από απόσταση, δηλαδή με -13.2% σε σχέση με τα πεπραγμένα του στον πρώτο γύρο. Το πρόσφατο παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης είναι ενδεικτικό.

Η ψυχρή λογική λέει ότι από τη στιγμή που ο ανταγωνιστής του στο "3", ο Κώστας Παπανικολάου, παίζει κάτι περισσότερο από 29 λεπτά ανά αγώνα και συνεισφέρει περισσότερα σε ριμπάουντ και ασίστ χωρίς να υπολείπεται σε μακρινό σουτ (40.5% σεζόν), ο Τουπάν δεν έχει πολλά περιθώρια να δράσει, πόσο μάλλον να λάμψει.

Από την άλλη ο Μπλατ δείχνει να έχει εγκαταλείψει τα σχήματα με ταυτόχρονη συνύπαρξη των «Παπ» και «Τουπς» στο παρκέ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης. Με τον Βασίλη Σπανούλη εκτός λόγω τραυματισμού, τον Μάντζαρη από καιρό εκτός rotation και τον Γουέμπερ να μην μετρά ούτε μήνα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Αμερικανοϊσραηλινός προτίμησε να μοιράσει τα 80 λεπτά συμμετοχής στο «1-2» ανάμεσα σε Στρέλνιεκς (31:17), Γουίλιαμς – Γκος (27:00) και Γουέμπερ (21:07), παρά να δώσει μια ευκαιρία στον Τουπάν στο «2».

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Τουπάν μπορεί να γυρίσει το φύλλο της σεζόν, ή αν ο Μπλατ θα βρει ένα τρόπο να ενεργοποιήσει έναν παίκτη που ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια να έχει σε αδρανή κατάσταση. Αίφνης, η πολυκοσμία στο «3» έχει μετατραπεί στο «ο Παπανικολάου και το χάος».
Keywords
Τυχαία Θέματα