Ligue 1: Αυτοί είναι οι προπονητές του φετινού Σαμπιονά (Α’ μέρος)

«Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται»… κι ο καλός προπονητής στα δύσκολα.

Αλήθεια υπάρχει όμως εύκολη αποστολή για προπονητή; Σε όποιον πάγκο κι αν κάθεται, όποιας ομάδας το τιμόνι κι αν κρατά, όσες φορές κι αν έχει διαβεί την ίδια διαδρομή.

Λίγο πριν τη σέντρα του φετινού Σαμπιονά επιχειρούμε μια σύντομη παρουσίαση για κάθε κύριο που αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις επιδιώξεις της κάθε ομάδας.

Από τον πολυταξιδεμένο, όπως τον είχε χαρακτηρίσει πέρυσι η επίσημη ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής, Αντουάν Κομπουαρέ, μέχρι τον Κλοντ Πιέλ, που απαριθμεί μεταξύ των είκοσι

που βρίσκονται στη σέντρα φέτος, τα περισσότερα ματς στην καριέρα του στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Φρεντερίκ Αντονετί (Μετζ)

Με 578 ματς στο Σαμπιονά στους πάγκους των Μπαστιά, Νις, Ρεν, Λιλ, Μετζ είναι ο δεύτερος στη σχετική λίστα πίσω μόνο από τον Κλοντ Πιέλ της Σεντ Ετιέν. Φωνακλάς, ενίοτε ιδιόρρυθμος και οξύθυμος, γνωρίζει καλά το αντικείμενο του ποδοσφαίρου και αποτελεί τον ιδανικό προπονητή για να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της παραμονής. Στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα οι «γκρενά» έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο και βρέθηκαν για μεγάλο διάστημα κοντά στην ευρωπαϊκή προοπτική πριν καταλήξουν στη 10η θέση με την ολοκλήρωση της σεζόν.

Κριστόφ Γκαλτιέ (Νις)

Ο πρωταθλητής με τη Λιλ ανακοίνωσε δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου την αποχώρηση του από το σύλλογο και στις 28 Ιουνίου την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Νις. Από το 2009 που κάθισε ως πρώτος προπονητής σε πάγκο αναδείχθηκε 3 φορές «Προπονητής της Χρονιάς» στη Γαλλία οδηγώντας το 2013 τη Σεντ Ετιέν στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και τη Λιλ φέτος στην κατάκτηση του τίτλου. Παίρνει τον χρόνο του στους πάγκους των ομάδων και κάνει δουλειά. Γι’ αυτό το λόγο πήγε και στη Νίκαια…

Στο Σαμπιονά μετρά σε 411 ματς 184 νίκες, 114 ισοπαλίες και 113 ήττες.

Όσκαρ Γκαρσία (Ρενς)

Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό την περίοδο 2017-18, αναλαμβάνει δύσκολη αποστολή, καθώς ο προκάτοχος του Νταβίντ Γκιόν μπορεί να τερμάτισε στην 14η θέση, όμως ουδόλως δηλωτική των πεπραγμένων της ομάδας στη σεζόν. Υπεύθυνος για την υποχώρηση ήταν ο επίλογος…

Η Ρενς ήταν ελκυστική και αποτελεσματική στο μεγαλύτερο διάστημα των επτά μηνών που είχαν προηγηθεί.

Είναι η δεύτερη δουλειά του Γκαρσία στο Σαμπιονά. Η προηγούμενη με τη Σεντ Ετιέν ήταν βραχύβια, με 5 νίκες σε συνολικά 12 ματς.

Πασκάλ Γκαστιέν (Κλερμόν)

Στο τιμόνι της Κλερμόν από το 2017, την οδήγησε μέσω της δεύτερης θέσης στην απευθείας άνοδο στη Ligue 1 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θα είναι και για εκείνον η πρώτη φορά που θα βρεθεί ως προπονητής στην κορυφαία κατηγορία. Τις παραστάσεις ως ποδοσφαιριστής τις έχει από τότε που φόρεσε σε 18 ματς τη φανέλα της Μαρσέιγ, στο νταμπλ της περιόδου 1988-89.

Δε θα είναι εύκολη η σεζόν, αλλά ο Γκαστιέν έχει τον τρόπο του…

Ζοσλέν Γκουρβενέκ (Λιλ)

Η πρωταθλήτρια Λιλ είναι η τρίτη ομάδα για τον 53χρονο τεχνικό μετά τη Μπορντό και τη Γκενγκάν. Σεσημασμένος για το ωραίο ποδόσφαιρο που θέλει να παίζουν οι ομάδες του, ο Γκουρβενέκ έχει μπροστά σε μεγάλο ύψος τον πήχη. Έστειλε μήνυμα πάντως με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ κόντρα στην ΠΣΖ που αποτέλεσε το δεύτερο τίτλο στην καριέρα του μετά το Κύπελλο Γαλλίας το 2014 με τη Γκενγκάν. Allez Jocelyn λοιπόν…

Φρανκ Εζ (Λανς)

Μέχρι το 2020 όταν και ανέλαβε τη Λανς, είχε μόλις δύο ματς στο Σαμπιονά, ως υπηρεσιακός στη Λοριάν. Με την τωρινή του ομάδα κατέγραψε την πρώτη από τις συνολικά 15 νίκες σε 40 ματς μέχρι τώρα στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της Γαλλίας. Φέτος ελπίζει ότι θα κάνει πράξη την επιδίωξη της Ευρώπης την οποία πέρυσι έχασε για μόλις έναν βαθμό με τη Λανς να τερματίζει στην έβδομη θέση.

Μισέλ ντερ Ζακαριάν (Μπρεστ)

Η Μπρεστ παρέμεινε με αγωνία στην κατηγορία, αποφεύγοντας τα μπαράζ χάρη στην προηγούμενη ομάδα του τωρινού προπονητή της. Ο ντερ Ζακαριάν με τη Μονπελιέ νικούσε εκτός έδρας τη Ναντ την τελευταία αγωνιστική και η Μπρεστ έμενε 17η και στη Ligue 1.

Ο άοκνος και απαιτητικός χαρακτήρας του Αρμένιου τεχνικού, υπόσχεται πολύ ιδρώτα στους «μπρεστουά». Άλλωστε η απορρέουσα, από τα 273 ματς στο Σαμπιονά, εμπειρία του τον κάνει γνώστη της αρχαίας ελληνικής σοφίας που τονίζει ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται»…

Μπρούνο Ζενεσιό (Ρεν)

Μετά την τετραετία στη Λιόν, δύσκολη κι απαιτητική χωρίς τη στήριξη του κόσμου, ο Μπρούνο Ζενεσιό ξενιτεύτηκε στην Κίνα. Έμεινε δύο χρόνια και επέστρεψε στο Σαμπιονά για να αναλάβει τη Ρεν όταν στο τέλος της προηγούμενης σεζόν το περιβάλλον του Ρόαζον Παρκ «δεν ενέπνεε» τον Ζιλιέν Στεφάν. Εδώ που τα λέμε ούτε εκείνος κάποιον στην ομάδα…

Ο Ζενεσιό πήρε το τιμόνι στα τελευταία 11 ματς, έκανε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες και πλέον επιθυμεί να βαδίσει στο μονοπάτι που έχει χαράξει στη Βρετάνη.

Νίκο Κόβατς (Μονακό)

Η ικανότητα του να φέρνει αποτελέσματα πιστοποιήθηκε και στη νεανική Μονακό, οδηγώντας από την πρώτη σεζόν την ομάδα του Πριγκιπάτου στην 3η θέση και στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας.

Ολοκλήρωσε την παρθενική του σεζόν στο Σαμπιονά με ποσοστό νικών 63%, μετρώντας σε 38 ματς, 24 νίκες, 6 ισοπαλίες και 8 ήττες. Ο Κόβατς δείχνει έτοιμος για το colpo grosso…

Αντουάν Κομπουαρέ (Ναντ)

Στη Ναντ «έχτισε» την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και σε αυτή επέστρεψε τον περασμένο Φεβρουάριο με αποστολή να τη διατηρήσει στην κατηγορία. Αποστολή που ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα από τα μπαράζ, αφήνοντας στη δεύτερη κατηγορία την πρώην του, Τουλούζ. Η Ναντ είναι η 8η ομάδα που προπονεί στη Ligue 1, με τη Βαλενσιέν να είναι εκείνη με την οποία κατέγραψε τα περισσότερα ματς (114) και την ΠΣΖ εκείνη με την οποία είχε το υψηλότερο ποσοστό νικών (41% σε 95 ματς). Με τους Παριζιάνους κατέκτησε και το σημαντικότερο τρόπαιο ως προπονητής, το Coupe de France το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα