Joker: Τι κόμικς να διαβάσετε μετά την ταινία

Υπάρχουν κι άλλες σκοτεινές ιστορίες για τον κλόουν πρίγκιπα του εγκλήματος.

Η νέα ταινία "Joker" του Todd Phillips με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, είναι μια πολύ, πολύ ξεχωριστή ταινία της DC, μιας και δεν μοιάζει να έρχεται από το pool των κόμικ υπερηρωικών φιλμ,

αλλά από αυτό των σινεφιλοειδών blockbuster. Η νέα σόλο ταινία του Κλόουν Πρίγκιπα του Εγκλήματος, αν θέλουμε να μιλήσουμε στη γλώσσα των superhero flick, είναι μια πρωτότυπη ιστορία προέλευσης για την κάθοδο στην παράνοια και τη μετάλλαξη του Arthur Fleck στον Joker, τον διάσημο αντίπαλο του Batman.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας έχει πολλάκις δηλώσει πως η νέα αυτή κινηματογραφική προσέγγιση θα παραμείνει άθικτη και ανεξάρτητη, καθώς δεν θα ακολουθηθεί από πιθανά prequel ή sequel, δεν θα γεννήσει κινηματογραφικό franchise δηλαδή, και σίγουρα δεν θα διασταυρωθούν ο Batman του Robert Pattinson (από την επερχόμενη ταινία "The Batman") με τον Joker του Joaquin Phoenix. Οπότε, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον διαβόητο χαρακτήρα της DC, αν η ταινία -και όχι μόνο- σας στρέφει προς την ένατη τέχνη και θέλετε να δείτε κι άλλες σκοτεινές ιστορίες για τον Κλόουν Πρίγκιπα του Εγκλήματος, τότε σας έχουμε μαζέψει τα εφτά καλύτερα graphic novel που στο επίκεντρο έχουν τον παρανοϊκά επικίνδυνο Joker.

Batman: The Killing Joke

Οι τίτλοι τέλους της ταινίας αναφέρουν τον καλλιτέχνη Brian Bolland ως πηγή έμπνευσης. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί και τόσο έκπληξη στους γνώστες των mainstream κομικ, καθώς ο Bolland είναι αυτός που εικονογράφησε το "Batman: The Killing Joke", μία από τις πιο διάσημες ιστορίες Joker που εκδόθηκαν ποτέ. Το "The Killing Joke" είναι επίσης είναι πολύ σημαντικό παράδειγμα κόμικ, που επιχειρεί να εξερευνήσει την αλλόκοτη και σκοτεινή ιστορία προέλευσης του διαβόητου κακού της DC.

Το "The Killing Joke" εξιστορεί μία από τις πιο σημαντικές αναμετρήσεις μεταξύ Σκοτεινού Ιππότη και Κλόουν Πρίγκιπα του Εγκλήματος και μπορεί Joker και Batman να παλεύουν στο παρόν, το κόμικ όμως μας δίνει μια σειρά από flashback που δείχνουν τον Joker πριν την κάθοδό του προς την τρέλα. Βλέπουμε έναν κωμικό που παλεύει για την καριέρα του, έναν οικογενειάρχη που οδηγείται στην παράνοια, τη χειρότερη ημέρα.

The Dark Knight Returns

Το "The Dark Knight Returns" (TDKR εν συντομία) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή graphic novel του Batman, το οποίο έχει σίγουρα επηρεάσει αρκετές ταινίας του, όπως "The Dark Knight Rises" και "Batman v Superman". Μάλιστα και στο Joker, υπάρχει ένα easter egg απευθείας από το εν λόγω κόμικ, που θα βρείτε όταν ο Arthur βγαίνει στη σκηνή και φιλάει την καλεσμένη γιατρό του show.

Γραμμένο και ζωγραφισμένο από τον Frank Miller, το "The Dark Knight Returns" (TDKR εν συντομία) έχει έναν κάπως γερασμένο Bruce Wayne να επιστρέφει από την αποστρατεία του και κηρύσσει πόλεμο ενάντια στους εγκληματίες που αποδεκατίζουν την Gotham City. Φυσικά, όπου Batman και χαρά, ο Joker πρώτος. Η ζοφερή ατμόσφαιρα και τόνος του TDKR ενέπνευσαν πολλά Batman κόμικ που ακολούθησαν, ενώ έδωσε κι αρκετά sequel (συμπεριλαμβανομένου και του επερχόμενου "Dark Knight Returns: The Golden Child" που θα βγει τον Δεκέμβριο και διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά το τελευταίο TDKR κόμικ, The Dark Knight 3: The Master Race).

Joker

Με βολικό λανσάρισμα μαζί με την ταινία "The Dark Knight" του 2008, το graphic novel "Joker" των Brian Azzarello και Lee Bermejo, παρουσιάζει την ίσως πιο ζοφερή εκδοχή του Joker και της Gotham City. Σε αυτήν την ιστορία, ο Joker βγαίνει από το Arkham και επιστρέφει στον υπόκοσμο του εγκλήματος για να ξαναφτιάξει την αυτοκρατορία του. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του νέου σοφέρ και έμπιστου του Joker, Johnny Frost, με το graphic novel να υποβαθμίζει τους υπερήρωες της Gotham και ζωγραφίζει τον Joker και τους ακόλουθούς του ως φανταχτερά ντυμένους, ψυχολογικά και συναισθηματικά ασταθείς γκάνγκστερ. Τονικά, το εν λόγω κόμικ είναι αρκετά κοντά στην ταινία "Joker", ενώ αξίζει να ρίξετε και μια ματιά στο "Batman: Damned", ένα ψευδο-sequel που είναι εξίσου θλιβερό αλλά με περισσότερο το στοιχείο του υπερφυσικού (το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις το 2018 για το ανδρικό μόριο του Batman)

Batman: Going Sane

Ο για χρόνια γνωστός DC δημιουργός J.M. DeMatteis είναι ακόμα ένα όνομα που αναφέρεται ως πηγή έμπνευσης στους τίτλους τέλους του "Joker". Αν και ο DeMatteis έχει εξερευνήσει πολλάκις τον κόσμο του Batman, η δουλειά του στο "Batman: Going Sane" είναι ίσως αυτή που επηρέασε και πιο άμεσα την ταινία.

Το "Going Sane", που αρχικά δημοσιεύτηκε ως μέρος της μηνιαίας σειράς "Batman: Legends of the Dark Knight", εξερευνά το τι έγινε αφού ο Joker φαίνεται να σκοτώνει τον Batman. Χωρίς πλέον άσπονδους εχθρούς, ο Joker αποσύρεται χωρίς να θέλει και καταλαμβάνει μια νέα ταυτότητα, ως ο απλός πολίτης Joe Kerr. Φυσικά, αυτή η "αναγκαστική συνταξιοδότηση" δεν κρατάει και πολύ, αλλά το "Going Sane" μας δίνει μια μοναδική ματιά στη νοοτροπία του Joker και της αλληλεξαρτώμενης σχέσης του με τον Batman.

Batman #23.1: The Joker

Αυτό το standalone Batman κόμικ από τον σεναριογράφο Adam Kubert και τον καλλιτέχνη Andy Clarke προσφέρει μια ακόμα πιθανή εκδοχή της ιστορίας προέλευσης του Joker. Εδώ, ο Joker αναπολεί την παιδική του ηλικία και την ανατροφή του υπό την τυραννική κυριαρχία της καταχρηστικής θείας του Eunice. Αποφασισμένη να αποκολλήσει τον ανιψιό της από την μαϊμουδίστικη μαριονέτα του, ονόματι Gaggy, η Eunice φτάνει στα άκρα και πλένει και τρίβει το δέρμα του με χλωρίνη.

Joker: The Bronze Age Omnibus

Ο Joker είναι ένας αρκετά δύσκολος κι απαιτητικός χαρακτήρας για πρωταγωνιστής, γι' αυτό και κόμικ τίτλοι όπως το "Joker" των Azzarello και Bermejo που αναφέραμε παραπάνω, βασίζονται σε κάποιον άλλον χαρακτήρα -όπως ο Johnny Frost- για την αφήγηση της ιστορίας. Με αυτό κατά νου, η σύντομη "The Joker" σειρά του 1975 πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη. Δεν κράτησε πολύ, αλλά κάθε τεύχος δείχνει τον Κλόουν Πρίγκιπα του Εγκλήματος να προκαλεί πανικό και χάος, κάθε φορά μαζί με κάποιον άλλον ήρωα ή κακό της DC. Λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Αρχή του Κώδικα των Κόμικς (Comics Code Authority), η σειρά επικεντρώθηκε περισσότερο στην κωμική πλευρά του Joker, παρά στην... ανθρωποκτονική του.

Το πρόσφατα δημοσιευμένο "Joker: The Bronze Age Omnibus" δίνει τον καλύτερο τρόπο για να διαβάσεις τη σειρά, κυρίως γιατί πρόκειται για το πρώτο βιβλίο που περιλαμβάνει το μέχρι τότε αδημοσίευτο "Joker #10".

Batman: Death of the Family

Λίγοι δημιουργοί της DC έχουν κάνει τόσα για την κατεύθυνση του Joker στο σύγχρονο DCU (σύμπαν της DC), όσο οι Scott Snyder και Greg Capullo. Αυτή η διαδικασία κανονικά ξεκίνησε με το "Death of the Family", ένα crossover του Batman που προβάλλει τον εμβληματικό κακό στα πιο απάνθρωπά του και στα πιο τρομακτικά του. Μία από τις πρώτες ιστορίες Batman στο New 52 είχε τον Joker να κόβει το ίδιο του το πρόσωπο και να το καρφώνει στον τοίχο του αρχηγείου της GCPD (αστυνομίας της Gotham). To "Death of the Family" χρησιμοποιεί αυτό το plot point ως έναρξη, με τον Joker να επιστρέφει, να ανακτά το πρόσωπό του και να κηρύσσει πόλεμο ενάντια στην αστυνομία, τον Batman και το σινάφι του.

Το "Death of the Family" είναι όσο σκοτεινό και βίαιο μπορεί να γίνει μια ιστορία Batman, στο mainstream κόμικ σύμπαν της DC. Επίσης, εισάγει κάτι νέο στη δυναμική του Joker και του Batman· Ο Joker δεν υποκινείται από την επιθυμία του να καταστρέψει τον Σκοτεινό Ιππότη, αλλά από την επιθυμία του να του αποδείξει πως είναι καλύτερος ήρωας όταν δεν τον κρατάνε πίσω οι συνεργάτες του.

Αν έχετε κι εσείς να προτείνετε κόμικς και graphic novel για τον Joker ή ιστορίες από το σύμπαν του Batman, μη διστάσετε να μας πείτε τις προτάσεις σας στα σχόλια.

Η Στελίνα, Editor-in-Chief του Entertainment, χάνεται σε μικρές και μεγάλες οθόνες, αλλά μπορείτε να την βρείτε σε Facebook και Twitter.

IGN Greece To "Batman: The Man Who Laughs" κυκλοφορεί στα ελληνικά Young Justice: Αντίο Robin, καλωσήρθες Drake Νέες εξελίξεις στο ρομάντζο των Batman/Catwoman

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα