Horrorant Film Festival 2019: Puppet Master: The Littlest Reich Review

Μαριονέτες από την κόλαση.

Όταν αναφέρεσαι σε ένα κινηματογραφικό franchise που μετρά 20 περίπου χρόνια ζωής, οι συστάσεις -τουλάχιστον θεωρητικά- θα έπρεπε να περισσεύουν. Η περίπτωση ωστόσο του Puppet Master είναι κάπως ιδιάζουσα, αφού η σειρά ποτέ δεν έφτασε τα επίπεδα δημοτικότητας των υπολοίπων “πρωτοκλασάτων” horror franchises (Halloween, Friday the 13th, The Texas Chainsaw Massacre). Παρόλα αυτά, το πνευματικό

παιδί του Charles Band, ιδρυτή των Empire International Pictures και Full Moon Features, κατάφερε να κατακτήσει μια θέση στο πάνθεον των cult ταινιών τρόμου. To "Puppet Master: The Littlest Reich" αποτελεί τo 16ο (αν υπολογίσουμε και τα διάφορα spin-offs) φιλμ της σειράς και πρόκειται για ένα τολμηρό reboot που στερείται... πολιτικής ορθότητας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το reboot της σειράς μας αφηγείται την ιστορία του Edgar (Thomas Lennon), ενός comic artist, ο οποίος μετά τον χωρισμό του επιστρέφει στο πατρικό σπίτι του. Πολύ σύντομα, ο Edgar ανακαλύπτει στα πράγματα του νεκρού αδερφού του μια περίεργη μαριονέτα. Η μαριονέτα αυτή μοιάζει υπερβολικά με μία από τις δημιουργίες του παράφρονα Ναζί, Andre Toulon, οπότε ο Edgar αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να την πουλήσει για να βγάλει χρήματα. Εντελώς τυχαία την ίδια περίοδο γίνεται μια έκθεση στο σπίτι του Andre Toulon και αρκετοί ακόμη συλλέκτες φέρνουν τις μαριονέτες που έχουν στην κατοχή τους για να τις πουλήσουν στην επικείμενη δημοπρασία. Ο Edgar λοιπόν, μαζί με την φιλενάδα του Αshley (Jenny Pellicer) και το αφεντικό του Markowitz (Nelson Franklin) ξεκινούν ένα road trip με στόχο να πουλήσουν την μαριονέτα. Στο ξενοδοχείο που καταλύουν όμως (στο ίδιο μένουν και οι υπόλοιποι συλλέκτες), οι μαριονέτες ζωντανεύουν από μια μυστηριώδη δύναμη και αρχίζουν να σκοτώνουν τον έναν μετά τον άλλο τους ένοικους του.

Ο λόγος που χαρακτηρίζουμε το Puppet Master: The Littlest Reich ως “τολμηρό” είναι γιατί φέρνει τα πάνω κάτω στο lore της σειράς. Ενώ στα προηγούμενα κεφάλαια ο Andre Toulon μάχονταν τους Ναζί, εδώ οι μαριονέτες του ζωντανεύουν για να εξολοθρεύσουν τους εχθρούς του Γ' Ράιχ. Ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί; Μα φυσικά οι ομοφυλόφιλοι, οι Ρομά, οι Εβραίοι και οι μαύροι. Οι συντελεστές της ταινίας δηλώνουν ότι το Puppet Master: The Littlest Reich λαμβάνει χώρα σε ένα παράλληλο σύμπαν και για αυτόν ακριβώς το λόγο βλέπουμε τόσο δραστικές διαφορές στο lore. Προφανώς αρκετοί μπορεί να “ενοχληθούν” από αυτή τη νέα προσέγγιση, έστω κι αν το φιλμ προσπαθεί να διακωμωδήσει την όλη κατάσταση. Για την ακρίβεια, το reboot της σειράς θυμίζει περισσότερο μαύρη κωμωδία από ταινία τρόμου. Ειδικά αν κρίνουμε με βάση τα γέλια και τα χαχανητά που ακούσαμε κατά την διάρκεια της προβολής της ταινίας στο 6ο Horrorant International Film Festival.

Αν και μιλάμε για κωμωδία, το gore και η γραφική βία χτυπούν κόκκινο. Εάν υπήρχε λίγο ακόμη gore θα μιλούσαμε πλέον για splatter. Οι δε τρόποι με τους οποίους δολοφονούνται οι συλλέκτες των μαριονετών και οι υπόλοιποι ένοικοι του ξενοδοχείου είναι άκρως ευφάνταστοι. Εξίσου ευφάνταστες είναι και αρκετές από τις νέες δολοφονικές μαριονέτες του Puppet Master: The Littlest Reich, όπως ο Autogyro και ο Little Fuhrer. Σε επίπεδο ερμηνειών, οι κεντρικοί ηθοποιοί είναι απολαυστικοί, ωστόσο αυτοί που κλέβουν την παράσταση είναι οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους δευτερεύοντες ρόλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το καστ απαρτίζεται από την... θεά Barbara Crampton (Re-Animator, From Beyond), τον Udo Kier (Blade), τον Matthias Hues (Dark Angel, Kickboxer 2) και τον Michael Pare (Blood Moon).

IGN Greece Οι νέες αφίσες της εβδομάδας 13/05 - 19/05 6ο International Horrorant Film Festival: Βραβεία Horrorant 2019 Πρώτο teaser trailer για τη νέα ταινία της Maleficent (Υποτιτλισμένο)

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα