Gamescom 2018: Two Point Hospital Preview

Μια πρώτη ματιά στον πνευματικό απόγονο του Theme Hospital

Πόσοι από εσάς θυμούνται το Theme Hospital της θρυλικής Bullfrog Productions, της εταιρείας που μας χάρισε αριστουργήματα σαν το Syndicate και το Dungeon Keeper; Εγώ προσωπικά το είχα ξεχάσει, αλλά μόλις έπιασα στα χέρια μου το Two Point Hospital της Two Point Studios, άρχισαν να μου ξυπνούν μνήμες από την εφηβική ηλικία μου. Η γνωριμία μου με το Theme Hospital μπορεί να μην έγινε στο πιο... ιδανικό περιβάλλον, καθώς είχα ασχοληθεί με την έκδοσή του για το PS1 (κακά τα

ψέμματα δεν είναι ότι πιο εύκολο να παίζεις ένα simulation με controller), ωστόσο το χιουμοριστικό ύφος της εν λόγω δημιουργίας, καθώς και το εθιστικό gameplay της έδιναν εμφατικό παρών και στην κονσόλα της Sony.

Οι Mark Smart (art director) και Chris Knott (lead animator) της Two Point Studios μου κατέστησαν σαφές εξ' αρχής, ότι το Two Point Hospital αποτελεί τον πνευματικό απόγονο του Theme Hospital. Εξίσου σαφής είναι και η πρόθεση της εταιρείας να μας χαρίσει ένα Business simulation που δεν απευθύνεται μονάχα στους νοσταλγούς του παρελθόντος, αλλά σε μια ευρύτερη κοινότητα παικτών. Η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησαν οι developers για να μου δώσουν να καταλάβω το όραμά του είναι το “accessibility”. Κοινώς ευελπιστούν να μας χαρίσουν μια δημιουργία, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλες τις μερίδες παικτών, ανεξαρτήτως της εμπειρίας τους με το εν λόγω genre.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει δεκάδες -για να μην πούμε εκατοντάδες- casual κυκλοφορίες στον χώρο των simulation. Η πλειοψηφία εξ' αυτών βρήκε πρόσφορο έδαφος στις mobile συσκευές. Σε ερώτησή μας για το κατά πόσο οι κυκλοφορίες αυτές άνοιξαν τον δρόμο και βοήθησαν το κοινό να γνωρίσει το genre, οι developers μας απάντησαν καταφατικά. Καταφατική επίσης ήταν και η απάντηση τους, στο ερώτημά μας για το αν τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αναβίωση του genre μέσα από κυκλοφορίες της Frontier Developments (Screamride, Planet Coaster, Jurassic World Evolution) και άλλων εταιρειών του χώρου.

Αν έχετε ασχοληθεί με το Theme Hospital θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το Two Point Hospital ασπάζεται τους ίδιους gameplay μηχανισμούς. Ο σκοπός σας σε κάθε level είναι να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό και προσοδοφόρο νοσοκομείο προσλαμβάνοντας το κατάλληλο προσωπικό (γιατρούς, νοσοκόμες, επιστάτες κτλ.) και δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις (φαρμακεία, αίθουσες εξέτασης κ.ο.κ.). Παράλληλα, θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τα απαραίτητα αντικείμενα στον χώρο, ώστε να κάνετε την διαμονή των ασθενών σας καλύτερη. Ένα άνετο και υπερπολυτελές νοσοκομείο με καναπέδες, ωραία διακόσμηση, αρκετά παράθυρα και καλό κλιματισμό κάνει επίσης και το έργο του προσωπικού σας πολύ πιο εύκολο. Για παράδειγμα αν δεν εγκαταστήσετε κλιματιστικά, τόσο οι ασθενείς σας, όσο και το προσωπικό σας είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να παραπονιούνται.

Η βασική διαφορά του Two Point Hospital σε σχέση με τον πνευματικό πρόγονό του είναι ότι διαθέτει 15 διαφορετικές περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να δημιουργήσετε μια λειτουργική επιχείρηση. Σε καθεμιά από αυτές επικρατούν διαφορετικές συνθήκες, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσετε διαφορετικές ασθένειες. Λόγου χάρη, στις cold areas επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε οι κάτοικοί τους είναι πιο επιρρεπείς σε κρυοπαγήματα. Εν τω μεταξύ, οι developers δίνουν έμφαση και στο replayability, καθώς υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων σας. Στο πρώτο σας playthrough μπορεί να ολοκληρώσετε ένα level και ένα βαθμολογηθείτε μόνο με ένα αστέρι, ωστόσο πάντα υπάρχουν επιπλέον objectives, οπότε αν θέλετε να κερδίσετε την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση, δηλαδή τα τρία αστέρια, θα χρειαστεί να μοχθήσετε.

Τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή η Two Point Studios δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο multiplayer (συνεργατικό ή ανταγωνιστικό). Ανάλογα βέβαια με την απήχηση και feedback του community δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε προσθήκες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν online leaderboards στα οποία θα μπορείτε να συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με αυτές των υπολοίπων παικτών. Με δεδομένο ότι το Theme Hospital είχε κυκλοφορήσει στις κονσόλες, η ερώτηση μας προς τους Mark Smart και Chris Knott αφορούσε τα σχέδιά τους σχετικά με την κυκλοφορία μιας ανάλογης console έκδοσης του Two Point Hospital. Η απάντηση που πήραμε ήταν δυστυχώς αρνητική, αν και δεν μας απέκλεισαν το ενδεχόμενο αν και εφόσον το Two Point Hospital τύχει θερμής αποδοχής στα PC να μεταφερθεί στο μέλλον στις κονσόλες. Οι developers ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν θα δούμε το Two Point Hospital σε κάποια άλλη πλατφόρμα ψηφιακής διανομής πλην του Steam.

To Two Point Hospital θα κυκλοφορήσει στις 30 Αυγούστου στα PC μέσω του Steam.

Βρείτε τα πάντα για την Gamescom 2018 στο ειδικό hub του IGN Greece.

IGN GreeceTwo Point Hospital trailer - PC Gaming Show 2018Two Point Hospital Official Building a Game With Personality TrailerTwo Point Hospital Official Gameplay και σχολιασμός

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα