Final Four 2012 Κωνσταντινούπολη: Το «κόκκινο» έπος της Πόλης

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, πήραν θέσεις, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ οι «πράσινοι» και την Μπαρτσελόνα οι «ερυθρόλευκοι» στους ημιτελικούς της 11ης Μαϊου.

Η διεκδίκηση πρόκρισης του Ολυμπιακού στο F4 λογιζόταν ως δυσκολότερη απ’ εκείνη του Παναθηναϊκού,

καθώς η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε μειονέκτημα έδρας κόντρα στην Μοντεπάκι Σιέννα. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε πλεονέκτημα έδρας, έναντι της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τελικά, όμως, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τέσσερις αγώνες για να ταξιδέψει στην Πόλη. Μετέτρεψε το μειονέκτημα έδρας σε πλεονέκτημα, με νίκη και σκορ 75-82 στον πρώτο αγώνα των πλει οφ, και προκρίθηκε στο τέταρτο παιχνίδι, στην έδρα του ΣΕΦ και την τρίτη νίκη με σκορ 76-69.

Ο Παναθηναϊκός εξάντλησε την σειρά των 5 αγώνων, με τον τελευταίο στο Ολυμπιακό στάδιο, νίκησε την Μακάμπι (86-85). Μια εύστοχη βολή του Δημήτρη Διαμαντίδη στα 7’’ πριν την λήξη και ένα «κλέψιμο» της μπάλας από τον ίδιο στο Μπερστάιν.

Στο φάιναλ φορ του 2012, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε για 10η φορά στην ιστορία του, ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2011 και μέχρι τώρα, έμελλε να ήταν η τελευταία παρουσία του.

Ο Ολυμπιακός είχε παίξει στον τελικό του F4 του 2010 και στην Κωνσταντινούπολη, μετρούσε την 7η συμμετοχή του.

Λο, Ντόρσι άλλαξαν την πορεία προς τον τελικό

Το μεγαλύτερο φαβορί, αλλά όχι ακλόνητο όπως αποδείχτηκε στο παρκέ του «Σινάν Ερτνέμ», ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ίσως, η πληρέστερη ομάδα όλων των εποχών και με τον πρώην NBAer, Αντρέι Κιριλένκο να δεσπόζει στο ρόστερ. Στον πάγκο της ρωσικής «αρκούδας» ήταν ο Γιόνας Καζλάουσκας με άμεσο συνεργάτη, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Στον ημιτελικό, απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο που πέτυχε 18 πόντους, ο Ολυμπιακός αντιπαρέθεσε τους 21 πόντους του Βασίλη Σπανούλη και τους 14 του αρχηγού, Γιώργου Πρίντεζη. Το τρίποντο του Σπανούλη στα 70 δευτερόλεπτα διαμόρφωσε το 66-61 και έδωσε την πρόκριση στον τελικό.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ με 66-64 και «λύγισε» στα 37 δευτερόλεπτα από το καλάθι του Τεόντοσιτς και την μια εύστοχη βολή του Σβέντ, ενώ στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, ο Διαμαντίδης υπέπεσε σε λάθος.

Ο τελικός Ολυμπιακού-ΤΣΣΚΑ στις 13 Μαϊου, είχε στην πλευρά της ΤΣΣΚΑ, την πλειοψηφία των προγνωστικών για την κατάκτηση του τίτλου. Και η εξέλιξη του αγώνα, δικαίωνε τις προβλέψεις, μέχρι το 29 λεπτό, με τις διψήφιες διαφορές του σκορ και την ανώτατη τιμή των 18 πόντων (53-35).

V–Span «σερβίρει» και «Πρι» παίρνει «αγκαλιά» τον τίτλο

Ο Ολυμπιακός δεν απογοητεύτηκε ποτέ εκείνο το βράδυ και αντίθετα εκμεταλλεύτηκε τον άκρατο εφησυχασμό της αντιπάλου του.

Το φλότερ του Πρίντεζη από την ασίστ του Σπανούλη που «τράβηξε» επάνω του την άμυνα τριών παικτών της ΤΣΣΚΑ στο ένα δευτερόλεπτο, ήταν το απόλυτο επιστέγασμα της μεγαλύτερης ανατροπής στην ιστορία των τελικών των F4.

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία στην Πόλη που έγινε η «δική» του πόλη εκ τότε. Κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο του, με απόσταση 15 χρόνων από τον πρώτο και έμελλε να ήταν, ξανά με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία. Η ζωή του Ολυμπιακού και του αείμνηστου, πλέον, Ντούντα έκαναν τους ίδιους κύκλους.

Ο επίλογος εκείνης της μυθιστορηματικής σεζόν του Ολυμπιακού, γράφηκε από το highlight του καλαθιού του Πρίντεζη, αλλά η πορεία της ομάδας, είχε πάρει κατακόρυφη άνοδο από τις μεταγραφές των Έισι Λο και Τζόι Ντόρσι, πέντε μήνες νωρίτερα, ενώ είχε επιστρέψει ο δανεικός στον Άρη, νεαρός Κώστας Σλούκας.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ 11/5/2012

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ 64-66

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 68-64

Keywords
Τυχαία Θέματα