Fell Seal: Arbiter’s Mark Review

Θέλω κι εγώ να γίνω Arbiter. Γίνεται;

Τον όμορφο Σεπτέμβρη του 2017 -μάλλον εξεταστική θα είχα τώρα που το σκέφτομαι, οπότε ας τον πούμε απλά Σεπτέμβρη- η 6 Eyes Studio αποφάσισε να τρέξει στο Kickstarter το gaming σχέδιο της ζωής της, το παιχνίδι της καρδιάς της. Το Fell Seal: Arbiter’s Mark, ένα classic turn-based tactical JRPG,

όπως διαφημιζόταν στο κοινό του, κατάφερε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να πετύχει το 100% του στόχου του και φέτος κυκλοφόρησε έτοιμο, υποσχόμενο φανταστικά πλάσματα και επικό story για τους παίκτες του. Από ένα team δύο δημιουργών, με κάποια εμπειρία στην βιομηχανία, αλλά και με μια διάθεση να δημιουργήσουν ένα indie game ολότελα δικό τους, ο τίτλος του σημερινού review αποτελεί και το ώριμο, καλοθρεμμένο και σίγουρα λατρεμένο πνευματικό παιδί τους.

Το Fell Seal: Arbiter’s Mark είναι βασισμένο σε παλαιότερους, πολυαγαπημένους από το κοινό τίτλους -όπως το Final Fantasy Tactics- και δεν διστάζει να είναι περήφανο για αυτό. Ο κορεσμός της βιομηχανίας των video game είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει -όχι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εκπλήξεις τώρα ή στο μέλλον, απλά καλώς ή κακώς τίποτα δεν είναι εντελώς made from scratch και οποιοσδήποτε περιμένει κάτι τέτοιο ίσως -λέω ίσως- θα πρέπει να αναθεωρήσει λιγάκι. Από την στιγμή που βγήκε το DnD -αν δεν το ξέρεις, αλήθεια, τι κάνεις με την ζωή σου- όλα το θυμίζουν, απλά και αγαπημένα. Ωστόσο, η ομορφιά βρίσκεται επιπλέον και στο πως θα χρησιμοποιήσεις αυτό το background για να φτιάξεις κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Το Fell Seal: Arbiter’s Mark όχι μόνο τα καταφέρνει σε αυτό, αλλά κάνει και κάτι άλλο: καταλήγει να σε εθίζει με ευκολία.

Η ιστορία ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια Kyrie, η οποία είναι αρχηγός στο τάγμα -αν λέγεται έτσι, γιατί δεν το χω με τους στρατιωτικούς όρους, whatever- των Arbiters, δηλαδή θνητοί πράκτορες του Immortal Council που φροντίζουν ώστε να διατηρείται η ηρεμία, τάξη και ασφάλεια σε τούτο τον φανταστικό κόσμο. Βλέπεις, πριν μια χιλιετία, ένα ύπουλο, μοχθηρό και εξαιρετικά δυνατό πλάσμα επιτέθηκε στον κόσμο και να ναι καλά οι Immortals που βρέθηκαν εκεί και το νίκησαν, κερδίζοντας παράλληλα και την αθανασία -ένα ταπεινό side gift που τους έδωσε την εξουσία να ελέγχουν τον κόσμο. Η Kyrie λοιπόν, παρέα με τον θετό της αδερφό και Arbiter Reiner και την εκπαιδευόμενη για να γίνει και αυτή αρχηγός στο τάγμα Anadine, είναι οι καλοί της υπόθεσης, φροντίζοντας να εξαλείφουν την βρωμιά του κόσμου και να αποδίδουν δικαιοσύνη σε όσους διαταράσσουν την ιερή ειρήνη. Προφανώς, η δουλειά αυτή δεν είναι τόσο εύκολη και ηθική όσο φαίνεται -είτε από τους Arbiters είτε από τους Immortals- και πολλές δολοπλοκίες, μυστήρια αλλά και θανάσιμες καταστάσεις θα εμφανιστούν στον μακρύ και δύσβατο δρόμο τους.

Το Fell Seal: Arbiter’s Mark σου προσφέρει πολλά εφόδια, επιλογές αλλά και καθοδήγηση για να παίξεις και να απολαύσεις τα mechanics του. Αρχικά, κάθε χαρακτήρας ξεκινάει με ένα καθορισμένο class -όπως Wizard, Mercenary, Templar και άλλα πολλά- που στην συνέχεια, προχωρώντας δειλά δειλά μαθαίνεις να τα αλλάζεις, να τα συνδυάζεις -έως δυο βέβαια per character- και να φτιάχνεις τους χαρακτήρες ως όπλα στην μάχη, που κάθε φορά εξυπηρετούν στο μέγιστο τις ανάγκες σου. Κάθε μάχη έχει άλλο terrain, άλλα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και είναι πολλές -πάρα πολλές- οι φορές που είδα το game over με την veteran ρύθμισή μου -σκέψου, ούτε καν hard- μέχρι να συνθέσω τον καλύτερο συνδυασμό της ομάδας μου, για να μην φάω πάλι τα μούτρα μου.

Όταν χάνεις κάποιον από την ομάδα σου σε μια μάχη, αλλά κερδίζεις τον πόλεμο -που λέει το ρητό- συγκρατείται ένα injury στον χαρακτήρα που του μειώνει τα στατιστικά μέχρι να γίνει καλά, κάτι που δεν είναι τραγικό αλλά μπορεί να γίνει εκνευριστικό όταν θες να προχωρήσεις και πρέπει να κάνεις ανούσιες μάχες εκτός main story για να γίνουν καλά -δυνατότητα που σου προσφέρεται μέσω της επιλογής patrol σε περιοχές που έχεις ήδη περάσει. Με αυτόν τον τρόπο, οι δημιουργοί ήθελαν να προωθήσουν την δυνατότητα να βάζεις στην ομάδα σου καινούργια άτομα -με το κατάλληλο αντίτιμο βέβαια, καθώς τα αγοράζεις- και να μπορείς να διαλέξεις εξαρχής το class του καθενός. Έτσι, μπορείς να στήσεις back ups ή καινούργιες τάξεις που δίνουν νέες διαστάσεις στις μάχες -αν και οι φρεσκοαγορασμένοι σύμμαχοί σου θέλει να μπουν σε μάχες για να αποκτήσουν πόντους και, κατά συνέπεια, νέες ικανότητες, οπότε ίσως να ναι ο ορισμός του «κουβαλάω» στις πρώτες μάχες τους. Σε κάθε μάχη, κάθε χαρακτήρας κερδίζει πόντους σε διάφορες τάξεις, ακόμα και σε αυτές που δεν είναι ενεργές. Αν τις αλλάξεις, μην πολυβιαστείς και είναι εν τέλει κλειδωμένες-αν και υπάρχουν κάποια requirements για τις αλλαγές που πρέπει να ολοκληρώσεις μέσω εμπειρίας, οπότε κάπως λύνεται.

Όσον αφορά το turn-based κομμάτι, σε μια μάχη ο κάθε χαρακτήρας έχει και μια σειρά, η οποία ίσως μπορείς να επιταχύνεις είτε να επιβραδύνεις, μέσω των δυνατοτήτων κάθε τάξης. Κάθε έδαφος έχει συγκεκριμένο αριθμό τετραγώνων στο οποίο είναι χωρισμένο και ο καθένας μπορεί να κινείται πάνω σε αυτά με βάση -yet again- τα χαρακτηριστικά της τάξης του. Όταν υπάρχουν πολλοί εχθροί μέσα σε μια μάχη -εσύ μπορείς να κατεβάζεις μέχρι 6 άτομα στην ομάδα σου ανά battle- ίσως καταντάει λίγο κουραστικό να τους περιμένεις όλους να τελειώσουν την δουλεία τους, ειδικά όταν ξέρεις ότι θα χάσεις και πρέπει να περιμένεις καρτερικά να έρθει η σειρά ενός από τους δικούς σου μέχρι να μπορέσεις να σταματήσεις το παιχνίδι. Επίσης, μπορείς να αγοράζεις, να βρίσκεις ή να κατασκευάζεις εξοπλισμό για την ομάδα σου, που όσο προχωράς προφανώς γίνεται καλύτερος -και ακριβότερος- και να φτιάχνεις δικά σου ματζούνια, όπως poisons και βόμβες, που γίνονται όλο και καλύτερα. Σε κάθε μάχη ξεκινάς με μια συγκεκριμένη ποικιλία και αριθμό από potions και άλλα καλά, που ανανεώνονται ανά μάχη ώστε να μην αισθάνεσαι ότι γεμίζεις από άχρηστα πράγματα και σου λείπουν αυτά που χρειάζεσαι -is that ecofriendly or what?

Σχεδιαστικά, το Fell Seal: Arbiter’s Mark είναι εξαιρετικά χαριτωμένο και απλό, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο εφέ και επιλέγοντας την παλιά, καλή 2D σχεδίαση. Τα σκηνικά είναι αρκετά προσεγμένα, με λεπτομέρειες ανά περιοχή, έντονα χρώματα και πολύ φιλική διάθεση στο μάτι. Υπάρχει ένα steampunk flair σε κάποια σημεία, ενώ σε άλλα υπάρχει ένας νησιώτικος χαρακτήρας που θύμισε διακοπές στο Αιγαίο -ή μάλλον τις διακοπές που πάλι δεν θα κάνω- αλλά ένα ευχαριστώ στο 6 Eyes studio που το έζησα έστω και έτσι. Η μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού ταιριάζει γάντι σε κάθε σκηνή, είτε αυτή είναι λιγάκι δυσάρεστη είτε νικητήρια. Προσωπικά, με έκανε να αισθάνομαι σαν φανταστική ηρωίδα κάθε φορά που έμπαινα στον τίτλο έναρξης -ε, ίσως να αισθάνθηκα και λίγη ταύτιση με την Kyrie που είναι badass, εντάξει ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την 1C Entertainment.

IGN GreeceΑνακοινώθηκε το Dota UnderlordsΑνακοινώθηκε το Minecraft Dungeons - E3 2019The Avengers Project - Road To E3 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα