Don't Worry, He Won't Get Far on Foot Review

Επιβίωση, αυτογνωσία, κάθαρση.

Ο ταλαντούχος σκιτσογράφος, Τζον Κάλαχαν, πίνει ασταμάτητα αλκοόλ. Σε ένα απ' τα πάρτι που συχνάζει, γνωρίζει έναν φευγάτο τύπο, όπου μαζί θα αποχωρήσουν μεθυσμένοι. Όταν τον μεθυσμένο οδηγό τον πάρει ο ύπνος στο τιμόνι, ο Τζον ξυπνάει στο νοσοκομείο με τετραπληγία. Ο Τζον θα ενταχθεί σε ένα γκρουπ πρώην εξαρτημένων, προσπαθώντας να θεραπευτεί, το κατά δύναμιν.

Πρόκειται για την νέα ταινία του Gus Van Sant, όπου βασισμένος σε

μια αληθινή ιστορία, θα στρατολογήσει τον Joaquin Phoenix στον πρωταγωνιστικό ρόλο και για δύο ώρες, θα αφηγηθεί μια ιστορία, γυρισμένη σε ανάλαφρους-εύπεπτους τόνους και με εμπορική χροιά, ενώ στην ουσία πρόκειται για One man show του J.Phoenix, ο οποίος εδώ στηρίζει πάνω του όλο το εγχείρημα. Ο G.V.Sant θίγει πολλαπλά θέματα μέσα απ' το φιλμ του, την εξάρτηση, την αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία, αλλά πάνω απ' όλα (και ιδιαίτερα επιτυχημένα), το ζήτημα της συγχώρεσης στο πέρασμα του χρόνου. Ο δημιουργός, βετεράνος και γνώστης του αντικειμένου, γυρίζει τεχνικά με άρτιο τρόπο το φιλμ του, ενώ δίνει όλο τον απαραίτητο χώρο στον Phoenix, να γεμίσει τις εικόνες και να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του, με άκρως ρεαλιστικό και αισθαντικό τρόπο.

Το φιλμ ωστόσο στο σύνολό του δεν είναι άρτιο, καθώς έχει πολλές άνευρες στιγμές και αρκετά νωχελικά σημεία στην αφήγησή του, που κάπως πλατειάζει και κουράζει αρκετές φορές. Το φιλμ ωστόσο γίνεται παρακολουθήσιμο, αποκλειστικά χάρη στον Phoenix, που είναι εξαιρετικός, ένας ηθοποιός φαινόμενο και με μεγάλο υποκριτικό εύρος, κάτι που υποστηρίζει και εδώ, με την επιβλητική του παρουσία, αλλά και με την εξαιρετική χημεία με τον Jack Black, ο οποίος δείχνει σημάδια εμφανούς προόδου. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα αρκετά προβλέψιμο στην εξέλιξή του φιλμ, με ύφος άκρως διδακτικό και χωρίς κάποια πρωτοτυπία, ενώ ο αυτόματος πιλότος στην πλοκή, προδιαθέτει το θεατή να προβλέψει τα πάντα δίχως εκπλήξεις, κάτι που είναι κρίμα, καθώς υπήρχαν τα συστατικά για το κάτι παραπάνω.

Κάποια μελό-δακρύβρεχτα σημεία θα μπορούσαν ν'αποφευχθούν, ενώ το φιλμ θυμίζει πολύ ένα είδος σινεμά, που ο Van Sant υπηρέτησε πολύ και στο παρελθόν, με φιλμ όπως ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ και το Finding Forrester, παρόμοια στο ύφος, ενώ ο Phoenix μου θύμιζε συνεχώς για κάποιο λόγο τον Robin Williams. Όλα λίγο πολύ υπάρχουν εδώ, το δράμα, το ελαφρό χιούμορ, οι μέντορες, το love story, ενώ παρά τα χλιαρά σημεία, το φιλμ, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο, κυλά σχετικά ομαλά, ενώ διαθέτει εξαιρετικό μοντάζ και soundtrack απ'το Danny Elfman. Χωρίς βαθυστόχαστες φιλοσοφικές προθέσεις τύπου Bergman ή Bela Tarr, αλλά με έμφαση στο λαϊκό ανάλαφρο σινεμά εμπορικού ύφους, ο G.V.Sant καταφέρνει μεν σε σημεία να συγκινήσει, να επικαλεστεί το συναίσθημα και να περάσει τα μηνύματα που θέλει, ωστόσο δεν φτιάχνει εν τέλει ένα φιλμ που θα μείνει, καθώς θα μπορούσε σίγουρα να κάνει κάτι παραπάνω απ'την πεπατημένη. Θετικό στοιχείο, είναι πως το φιλμ διαθέτει αρχαιοελληνική κάθαρση για τον ήρωα, κάτι που ο δημιουργός κατέχει δραματουργικά, ενώ ο υποκριτικός ογκόλιθος J.Phoenix, που και εδώ μας αφήνει άναυδους, βάζει έξτρα πινελιές στο κάδρο και χρωματίζει με συναισθήματα και όμορφες εικόνες το τελικό αποτέλεσμα, που θα σας κάνει να περάσετε ευχάριστα σχετικά το εν λόγω δίωρο.

IGN GreeceΧριστούγεννα στο Λονδίνο για την Emilia Clarke και τον Henry GoldingA Simple Favor - Επίσημο TrailerΟι νέες αφίσες της εβδομάδας 09/07 - 16/09

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα