Attack of the Earthlings Review

Go team aliens!

Τη δική της οπτική ήρθε να μας παρουσιάσει η Team Junkfish, πάνω στο είδος των turn-based tactical games, και με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι έχει ενδιαφέρων ο τρόπος που βλέπουν τα πράγματα. Εμπνευσμένο από τίτλους, όπως το IT Crowd και το XCOM, όμως ιδωμένα από μια άλλη σκοπιά αφού το χιούμορ και τα

ιδιαίτερα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στο gameplay, κάνουν την ομάδα να αφήνει το δικό της στίγμα στο είδος.

Η πρώτη ιδιαιτερότητα ξεκινά από την ιστορία. Δεν είναι η ανθρωπότητα που δέχεται επίθεση από ανόσια εξωγήινα τέρατα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η άπληστη ανθρώπινη φυλή εισβάλλει στον πλανήτη Χ13 ταράζοντας την ηρεμία των κατοίκων-εντόμων, και μαζί τους κουβαλάνε τις αδηφάγες τάσεις τους. Όχι δεν πρόκειται για θέμα επιβίωσης, αλλά για το κέρδος, μια και οι εισβολείς συγκροτούν ένα energy corporation ονόματι Galactoil. Σκοπός μας να σταματήσουμε την κεφαλαιοκρατική ελίτ, που επιχειρεί να “ελαφρύνει” τον πλανήτη μας από τους ενεργειακούς πόρους.

Κεφαλή της αντεπίθεσης είναι η Matriarch. Ένα γιγάντιο έντομο όπου συγκροτεί την ομάδα διείσδυσης εν ευθέτω χρόνο. Αυτό που χρειάζεται είναι ανθρώπινα θύματα, τα οποία αφού βρουν φρικτό θάνατο στα “χέρια” της, τα καταβροχθίζει για να συλλέξει βιομάζα. Την πρώτη ύλη για να αρχίσει να δημιουργεί το insect squad. Αποτελεί την πιο δυνατή και ταυτόχρονα πιο σημαντική φιγούρα της φατρίας και παρότι είναι ενεργό μέλος της μάχης, προέχει να παραμείνει ασφαλής, αφού η απώλεια της ισοδυναμεί με την αποτυχία του εγχειρήματος.

Εφτά αποστολές λαμβάνουν χώρα στα εφτά επίπεδα του διαστημοπλοίου. Ξεκινάμε από τα κατώτερα στρώματα, το drill και το maintenance όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά και απλουστευμένα, συνεχίζουμε με τα επίπεδα διοίκησης, έρευνας και λογιστηρίου όπου είναι σαφώς πιο περίπλοκα, για να καταλήξουμε στα επίπεδα οικονομικών και μάρκετινγκ, μέχρι την αίθουσα συμβουλίου όπου έχουμε τους χαρτογιακάδες στο πιάτο.

Όσο περισσότερο σκοτώνετε και καταβροχθίζετε, τόση περισσότερη βιομάζα έχετε στη διάθεσή σας και τόσα περισσότερα grunts μπορείτε να δημιουργήσετε. Τα grunts είναι η πιο αδύναμη μορφή στρατιωτών-εντόμων, που αργότερα θα μπορείτε να εξελίξετε σε Goliath (tank), Stalker (stealth), και σε Disrupter (range attack). Εδώ η ποικιλία στις μονάδες είναι λίγο φτωχή, μειώνοντας έτσι το εύρος της στρατηγικής που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Αυτή η έλλειψη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την υπάρχουσα προσθήκη του skill tree. Αρκετά βοηθητικά και χρήσιμα τα abilities που ξεκλειδώνουν, αλλά δεν θα μας πείραζε να είναι λίγο πιο ευφάνταστα. Το θετικό είναι ότι δεν επιβάλλεται η μονιμότητά τους αφού στην αρχή κάθε αποστολής, υπάρχει η δυνατότητα να τα αναπροσαρμόσετε σύμφωνα με τις ανάγκες της στρατηγικής σας. Γίνονται διαθέσιμα όταν έχετε συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό πόντων, που κερδίζετε με το πέρας κάθε mission. Ο αριθμός αυτός επηρεάζεται από τα turns, των αριθμό θανάτων κτλ.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που έχει προστεθεί είναι το mind control, καθώς επιτρέπει να έχετε έναν ή και περισσότερους αν αυτό επιθυμείτε, κατασκόπους μέσα στο διαστημόπλοιο. Έτσι μπορείτε να περιηγηθείτε στο χάρτη σκανάροντας το χώρο και βλέποντας τις σκοπιές ή των αριθμό στρατιωτών. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης για να τραβήξετε την προσοχή με γελοίους τρόπους όπως να φωνάζετε γιούχου! και να κουνάτε τα χέρια σας σαν τους τρελούς, ή να αρχίσετε να “βγάζετε τα άντερά σας” στο πάτωμα, ενώ εσείς ετοιμάζετε τις παγίδες σας και sneaky back attacks.

Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στην stealth προσέγγιση γιατί ο θάνατος της μονάδας σας δεν είναι δύσκολα επιτεύξιμος από τους αντιπάλους. Θα καταπιαστείτε με τις συνήθεις, αλλά αποτελεσματικές, ενέργειες της ενέδρας (overwatch) ή τις ομαδικές επιθέσεις σε έναν ή περισσότερους στόχους. Υπάρχει η δυνατότητα να κρυφτείτε σε θαλάμους, όπως και να μεταφερθείτε από ένα σημείο του χάρτη σε ένα άλλο μέσω ενός δικτύου αεραγωγών. Ενδιαφέρον έχουν και κάποιες εξάρσεις που διακόπτουν την ηρεμία του τακτικού gameplay και ανεβάζουν τους ρυθμούς. Όπως για παράδειγμα τα συνεχή εχθρικά waves που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε την Matriarch καθώς παραβιάζει μια πόρτα. Κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του τίτλου, που με μεγάλη μας χαρά έπρεπε να διαχειριστούμε.

Τώρα στα άβολα σημεία του παιχνιδιού πέρα από την πολύ μικρή διάρκειά του και το ότι δεν υπάρχει επιλογή difficulty, θα συμπεριλαμβάναμε και το zoom out της κάμερας. Έχει μικρή εμβέλεια και παρότι μπορείς να περιηγηθείς στο χάρτη, κάπως καταφέρνει και σε αποπροσανατολίζει. Στο level design υπάρχει επαναληψιμότητα και αυτό δεν αφαιρεί μόνο από αισθητικά άποψη, αφού χάνεται ο ενθουσιασμός για το τι καινούργιο έχει να προσφέρει η κάθε πίστα. Αυτό όμως που δεν υπομένεται στον τίτλο είναι το menu. Οι επιλογές δεν ήταν εύκολο να γίνουν και αυτό γιατί το highlight των λέξεων ήταν ένα βήμα πάνω από το ανύπαρκτο με αποτέλεσμα να μην ξέρεις που βρίσκεσαι, αν αποθηκεύεις και τι.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Wales Interactive.

IGN GreeceVampire The Masquerade Bloodlines 2 Gamescom 2019 DemoΗ Intel φέρνει εξαπύρηνους επεξεργαστές σε UltrabooksAlienware Aurora 2019 Hands On

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα