American Animals Review

Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.

Τέσσερις φίλοι θα ρισκάρουν τα πάντα καθώς θα επιχειρήσουν μια απίστευτη ληστεία προκειμένου να εξασφαλίσουν το αβέβαιο μέλλον τους. Οι εξελίξεις ωστόσο, δεν θα είναι ιδιαίτερα ρόδινες.

Πρώτη μεγάλου μήκους μυθοπλασία για τον Βρετανό ντοκιμαντερίστα Burt Layton, με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα φρέσκο, ζωογόνο και πολύ όμορφο φιλμ, με θέμα μια αληθινή ιστορία, που εδώ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με μεράκι και έμπνευση. Έμπνευση και στυλ

που βάζει τα γυαλιά σε πολλούς έμπειρους Αμερικανούς γκουρού του Χόλιγουντ, που φημίζονται για το ύφος τους, ωστόσο το "American Animals" (ελλ. τίτλος "Μια Αμερικάνικη Ληστεία"), χωρίς να απορρίπτει, αντιθέτως, αφομοιώνει και διασκευάζει με τον καλύτερο τρόπο. Ο Layton σκηνοθετεί με άποψη, ρυθμό και κινητικότητα χωρίς να αφήσει το κοινό να βαρεθεί, καθώς εφευρίσκει συνεχώς τρόπους να ανανεώνει το ενδιαφέρον μας, για τους τέσσερις αντιήρωες, ενώ πολύ εύστοχα συνδυάζει το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με τρόπο έξυπνο και ευρηματικό.

Ο Layton, μέσω τεσσάρων διαφορετικών προσωπικοτήτων, ερμηνευμένων έξοχα απ' το ταλαντούχο cast, βρίσκει την ευκαιρία να κάνεις σαφείς κοινωνικές νύξεις, σχετικά με το αδιέξοδο της εποχής, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σε προσωπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αφέλειες της εκάστοτε ηλικίας και γενιάς, ανεξαρτήτου μόρφωσης. Όλες οι θεματικές θίγονται και παρουσιάζονται βάσει ενός στρωτού σεναρίου που ξέρει τι θέλει και δεν αδικεί γεγονότα και χαρακτήρες, μοιράζοντας σωστά τον φιλμικό χρόνο, ενώ η σκηνοθετική πειθαρχία του Layton δένει αρμονικά με τις αισθαντικές ερμηνείες και την υποκριτική χημεία. Ο Layton δούλεψε με σοβαρότητα τους χαρακτήρες, κάτι που βγαίνει και στο πανί, καθώς συναντήθηκε με τους πραγματικούς ανθρώπους της ιστορίας αυτής, στη φυλακή, ενώ βεβαίως, οι πρωταγωνιστές του φιλμ διαθέτουν βάθος και αληθοφάνεια, μακριά από ξύλινους και μονοκόματους χαρακτήρες.

Οι σκηνοθετικές επιρροές είναι αρκετές, βέβαια με σύγχρονο ύφος και προσωπικότητα, ωστόσο σκηνοθέτης και σεναριογράφοι, σίγουρα έχουν θαυμάσει τα "Reservoir Dogs", το "Dog Day Afternoon", το "Oceans Eleven", το Heat και άλλες ταινίες με ληστείες, όπως και οι πρωταγωνιστές του γεγονότος, που κατ' ομολογίαν είχαν επιρροή απ' το σινεμά! Το "American Animals" διαπερνάται από μια αύρα ενίοτε ελαφρώς χιουμοριστική, αλλά και μελαγχολική, ενώ εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και απ' τον φωτογράφο O.B. Birkeland, συμμετέχοντας στην συνολική αισθητική γραφή, αλλά και απ' τη μουσική επένδυση της Anne Nikitin, με ένα μείγμα διαφόρων μουσικών επιλογών που ντύνει επιτυχημένα το σύνολο. Ο σκηνοθετικός διάλογος του Layton, με παλιότερους σκηνοθέτες όπως ο S.Leone, ο Spielberg και πολλούς άλλους, συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια με λεπτεπίλεπτο και διακριτικό τρόπο, χωρίς να αφαιρεί την προσωπικότητα του φιλμ, ενώ αποτελεί φόρο τιμής του Βρετανού σε βασικούς του μέντορες αλλά και όλο το σινεμά. Γενικώς, υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα καθηλωθείτε, θα θαυμάσετε γνήσιο κινηματογραφικό στυλ κι αφήγηση, ενώ συνολικά το "American Animals", αποτελεί μια απ' τις καλύτερες ταινίες της σεζόν και μια απ' τις πιο έξυπνες ταινίες με ληστεία, των τελευταίων ετών που δεν πρέπει να χάσετε.

IGN GreeceΟ Buddy Holly των "The Crickets" αποκτά βιογραφική ταινίαΟι νέες αφίσες της εβδομάδας 01/07 - 08/07"Έφυγε" ο Roby Müller, γνωστός Ολλανδός κινηματογραφιστής

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα