Achtung! Cthulhu Tactics Review

Ναζί, Λάβκραφτ και turn-based strategy.

Ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αποτελέσει επανειλημμένα έμπνευση των μέσων ψυχαγωγίας, κάποιες φορές με έμφαση στη ρεαλιστική αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων και άλλες με τη δημιουργία μιας “εναλλακτικής ιστορίας”. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκει το Achtung! Cthulhu Tactics, στο οποίο οι δυνάμεις του Άξονα έχουν πλάσματα βγαλμένα από τον μύθο του Κθούλου να πολεμάνε για αυτούς ενάντια στους Συμμάχους.

Η ιστορία μας ξεκινάει

το 1944, με μια ομάδα στρατιωτών που βρίσκονται σε ειδική αποστολή να βρουν το μέρος όπου οι Ναζί διεξάγουν τα μεταφυσικά τους πειράματα. Στην πραγματικότητα όμως πέφτουν σε μια παγίδα και μόνο ελάχιστοι επιβιώνουν. Μαζί με τους υπεύθυνους για την διάσωσή τους, μια ομάδα συνολικά τεσσάρων ατόμων, θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με τις ναζιστικές δυνάμεις και τα αποτρόπαια πλάσματα που έχουν στρατολογήσει. Αυτό τουλάχιστον στην θεωρία. Στην πράξη, αν και θα συναντήσετε ένα μεγάλο αριθμό εχθρών, αυτοί θα είναι στην ισχυρή τους πλειοψηφία οι ίδιοι τύποι Γερμανών στρατιωτών. Παρά την χρήση του έργου του H.P. Lovecraft, το οποίο προσφέρει μια πληθώρα δημιουργικών δυνατοτήτων όσων αφορά τους εχθρούς, η έλλειψη τόσο φαντασίας όσο και ποικιλίας είναι αρκετά εμφανής. Παρ ’όλα αυτά, η ιστορία είναι αρκετά ικανοποιητική, αν και αργεί λίγο να πάρει μπρος.

Όσον αφορά το gameplay, αυτό χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, που είναι η εξερεύνηση, μετακινείτε την ομάδα σας μέσα από γραμμικά και σχετικά ανέμπνευστα levels. O χάρτης είναι καλυμμένος με το shroud, ορολογία που χρησιμοποιεί ο τίτλος για το fog of war, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ορατότητα και κάνοντας την ατμόσφαιρα τρόμου ακόμα πιο έντονη, καθώς σε κάθε γωνία μπορεί να κρύβεται μια ομάδα εχθρών. Όταν τους συναντήσετε περνάτε στην δεύτερη φάση, δηλαδή την μάχη. Εκεί τα πράγματα είναι σχετικά απλά: κάθε μονάδα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό AP (Action Points) τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει για να κινηθεί, να επιτεθεί ή να χρησιμοποιήσει κάποιο skill. Αν και απλό ως σύστημα, δουλεύει πολύ καλά, κάνοντας τις μάχες το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τίτλου.

Ταυτόχρονα κάποιες μικρές ιδιαιτερότητες του δίνουν την δική του ταυτότητα και το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους τίτλους του είδους. H έμφαση στους vision cones κάθε χαρακτήρα είναι μια ωραία πινελιά, καθώς αφού μετακινήσετε έναν χαρακτήρα θα πρέπει να επιλέξετε και προς ποια πλευρά θα κοιτάζει. Για να αποκαλύψετε έναν εχθρό που είναι κρυμμένος στα σκοτάδια θα πρέπει να τον περιλάβετε στον vision cone σας, ενώ για όσους είναι εχθρούς βρίσκονται σε αυτή την περιοχή έχετε και καλύτερες πιθανότητες να είναι επιτυχής η επίθεσή σας.

Πέρα από τους AP, ένα ακόμα συνάλλαγμα το οποίο μπορείτε να ανταλλάξετε με έξτρα δράσεις είναι το Momentum. Αυτό είναι κοινό για όλη την ομάδα σας, ενώ κάποιες ικανότητες απαιτούν την χρήση του. Η σοφή διαχείρισή του είναι κρίσιμη και πολλές φορές, ζήτημα ζωής και θανάτου. Ακόμα και ο παράγοντας τύχη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία σας, αλλά όχι με τον τρόπο που ίσως θα περιμένατε. Κάθε μονάδα έχει έναν αριθμό από HP, τα οποία ονομάζονται τύχη και αναπληρώνονται μετά από κάθε μάχη. Μόνο όταν εξαντληθεί η τύχη ενός χαρακτήρα θα αρχίσουν να μειώνεται η πραγματική του Health Bar με κάθε επίθεση. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ιδανικά θέλετε να αποφύγετε, καθώς για να αναπληρωθεί η υγεία πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα medkit.

Τελευταία αλλά πολύ σημαντική προσθήκη είναι το stress meter των χαρακτήρων, το οποίο ανεβαίνει όταν τραυματίζονται ή βλέπουν μεταφυσικά τέρατα. Η μεγάλη αύξηση του στρες τους κάνει πιο ανίκανους στην μάχη, με παρόμοιο τρόπο όπως στο εξαιρετικό Darkest Dungeon και είναι κάτι που θέλετε οπωσδήποτε να αποφύγετε.

Κάθε στρατιώτης έχει το δικό του σετ από skills, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε καθώς αναβαθμίζετε τους χαρακτήρες, καθώς και τον δικό του εξοπλισμό. Κάποια skills είναι χρήσιμα και ενδιαφέροντα και άλλα όχι, αλλά στην πλειοψηφία τους προσφέρουν αρκετή ποικιλία στην μάχη ώστε να αξίζουν την προσοχή σας. Ταυτόχρονα όμως μια πληθώρα άλλων προβλημάτων, κυρίως τεχνικών και σχεδιαστικών, αφαιρούν αρκετή από την διασκέδαση. Κυριότερος ένοχος είναι η κάμερα, η οποία περιστρέφεται μόνο κατά 90 μοίρες, κάνοντας την θέαση συγκεκριμένων γωνιών αδύνατη. Ακόμα και η εναλλαγή μεταξύ χαρακτήρων μοιάζει κάπως αργή, ενώ συναντήσαμε και αρκετά μικροκολλήματα.

Στην πορεία θα συναντήσετε και κάποια side missions, που θα σας αποφέρουν εμπειρία και χρήσιμα αντικείμενα. Για όσους απολαμβάνουν το combat system, αυτά θα είναι διασκεδαστικά, αλλά χωρίς τίποτα ιδιαίτερα. Δυστυχώς, αν αγνοήσετε ένα side quest και προχωρήσετε στο επόμενο main quest αυτό θα σταματήσει να είναι διαθέσιμο.

Στον οπτικό τομέα, τόσο από τεχνικής άποψης όσο και από εικαστικής, δεν υπάρχει κανένα απολύτως παράπονο, αλλά και τίποτα απολύτως που να μας ενθουσίασε. Ευτυχώς ο ήχος είναι σαφώς πιο αξιοσημείωτος, τόσο όσον αφορά τα ηχητικά εφέ (ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον ήχο της γραφομηχανής που συνοδεύει το γραπτό μήνυμα που σημαίνει το τέλος κάθε μάχης), όσο και στο voice acting όπου το μόνο μελανό σημείο είναι η συνεχής επανάληψη των ίδιων φράσεων.

IGN Greece Περισσότερoς Star Fox στο Starlink: Battle for Atlas Κύριο μέλος του PlayStation λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Nintendo - DICE 2019 Η Activision Blizzard ξεκίνησε τις απολύσεις υπαλλήλων

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα