Υπό το φόβο συνωστισμού στις τράπεζες ξεκινάει σήμερα η καταβολή των συντάξεων 2,5 εκατ. ασφαλισμένους

Ξεκινά σήμερα η σταδιακή καταβολή των συντάξεων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας κορωνοιού. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποφυγή συνωστισμού στις τράπεζες ηλικιωμένων προχώρησαν στην σταδιακή καταβολή των συντάξεων σε διαφορετικές ημερομηνίες για μεγάλες ομάδες συνταξιούχων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης

Βρούτσης προέτρεψε τους συνταξιούχους να μην πάνε στις τράπεζες. Εκπρόσωποι του υπουργείου τονίζουν οι συνταξιούχοι δεν είναι απαραίτητο να σπεύσουν τις επόμενες ώρες στα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς τα χρήματα που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους είναι τα ίδια με τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι στη διάθεσή τους οποιαδήποτε στιγμή. Οι ειδικοί προτρέπουν τους συνταξιούχους να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες ανάληψης και διενέργειας συναλλαγών που έχουν, καθώς και στις τράπεζες τηρούνται πολύ αυστηρά κριτήρια για την ασφάλεια και υγιεινή τόσο των πελατών, όσο και των τραπεζοϋπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή ειδικά μέτρα ανακοίνωσαν και τα ΕΛΤΑ για την πληρωμή των αγροτικών συντάξεων, καθώς 369.000 συντάξεις πληρώνονται ακόμη μέσω ταχυδρόμου.

Αναλυτικά, σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου, καταβάλλονται οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών του τ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αλλά και των συνταξιούχων αγροτών του πρ. ΟΓΑ.  Για την πληρωμή 369.000 αγροτικών συντάξεων και λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας τα ΕΛΤΑ έχουν ανακοινώσει τα εξής μέτρα :

-η πληρωμή των συντάξεων θα πραγματοποιείται απαραίτητα σε ανοικτό χώρο (εκτός της οικίας του δικαιούχου ή, σε περιπτώσεις αγροτικών οικισμών, σε κάποιο δημόσιο χώρο που θα οριστεί ως σημείο πληρωμής, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές), τηρώντας την απαραίτητη απόσταση του ενός μέτρου,

-για την υπογραφή απαιτείται στυλό του συνταξιούχου.

Για την είσπραξη της σύνταξής τους, τα ΕΛΤΑ προτρέπουν τους συνταξιούχους να είναι εφοδιασμένοι με μάσκα και γάντια και να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι οι ταχυδρόμοι έχουν ήδη λάβει αναλυτικές οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας.

Κι ενώ οι ταχυδρόμοι θα πληρώνουν στην ελληνική επαρχία τις αγροτικές συντάξεις, τα χρήματα των πρώην ελεύθερων επαγγελματιών που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα έχουν ήδη πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μετά την 25η Μαρτίου, την σκυτάλη παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου. Και για τους δημοσίους υπαλλήλους η μετάβαση στην τράπεζα δεν είναι αναγκαία, καθώς τα χρήματα πιστώνονται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό. Και όχι μόνο δεν είναι αναγκαία, αλλά σύμφωνα με όλους τους ειδικούς συνίσταται η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή με κάθε τρόπο του συγχρωτισμού στις τράπεζες, πολύ περισσότερο καθώς οι συνταξιούχοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κορονοιό Covid-19.

Τέλος, την Δευτέρα 30 Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των εργαζομένων του πρ. ΙΚΑ, οι ναυτικές συντάξεις του πρ. ΝΑΤ, οι συντάξεις των πρώην εργαζομένων σε ΔΕΚΟΤράπεζες κ.α.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ έχει αναστείλει τη συναλλαγή με φυσική παρουσία για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά και  από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου η εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία γίνεται μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr/menoumespiti επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος, το αρμόδιο υποκατάστημα και συμπληρώνοντας την περιγραφή του αιτήματος. Ακολούθως θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που καθίστανται πλέον υποχρεωτικές είναι οι εξής:

Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;». 2. Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα». Σημειώνεται ότι στις 15/3/2020 παρατάθηκε μέχρι 30/4/2020 η ασφαλιστική ικανότητα σε 40.941 έμμεσα ασφαλισμένους που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα στις 29/2/2020.Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι θα διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.Η καταχώρηση ανανέωσης άδειας διαμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές ολοκληρώνεται η επεξεργασία αρχείου από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα χορηγηθεί αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων →Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν από τo μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση ΕΚΑΑ. Με την υποβολή της αίτησης θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνση τους.Η χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας για χρήση μεταξύ άλλων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 τη βεβαίωση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι →Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας.Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, μέσω της επιλογής Συνταξιούχοι →Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.Η υποβολή νέων αιτημάτων κύριας σύνταξης και επικουρικής για το τέως ΕΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν το αίτημα τους στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Συνταξιούχοι → Ηλεκτρονική Αίτηση Συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ραντεβού στο αρμόδιο υποκατάστημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα