ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές οι ενέργειες της Τουρκίας

To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τόσο τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, όσο και το περιστατικό με το σκάφος στην Κω, χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες και θλιβερές.

«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.» «Ορίων και λογικής που η Ελλάδα

θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προκαλεί ο Ερντογάν

Εκτός ορίων βγήκε πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος χθες στα γεγονότα που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στα σύνορα του Έβρου, με την συγκέντρωση μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, είπε πως «Αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί. Δεν έχει καμία διαφορά».

Λίγο αργότερα ανέφερε πως «οι πρόσφυγες ‘συνωστίστηκαν’ στα σύνορα με την Ελλάδα» και έδειξε κάποιες σκληρές φωτογραφίας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας πως «ήθελε να τις δείξει και στους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (οπού βρέθηκε προχθές) αλλά δεν είχαν tablet».

Το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Ερντογάν σε απομόνωση. Μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση της Τουρκίας, χθες και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, καταλόγισε στην Τουρκία ότι θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη και δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βιέννη, «πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω και είχε σαν στόχο τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και ενημερώνονται όπως είναι η πάγια τακτική μας όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Πέτσας σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος παρομοίασε με ναζί τους Έλληνες, λέγοντας ότι «προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίζει το κλίμα με τέτοιες δηλώσεις και ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ανακοίνωση του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα