Ο δεκάλογος του… τρόμου στην Ιταλία: Με ειδική άδεια οι επισκέψεις στους παππούδες, τα ψώνια, η συμμετοχή σε… κηδείες

Εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό, οι οποίοι την Τρίτη ανήλθαν στους 631, από 463 τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την ημέρα που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα. Την ίδια ώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία έχουν αυξηθεί στα 10.149.

Υπό το φως των δραματικών αυτών εξελίξεων, οι ιταλικές Αρχές εξέδωσαν νέες οδηγίες, για όλη την επικράτεια, που καλύπτουν τα πάντα:

από τη μετακίνηση από και προς τη δουλειά, μέχρι τα καθημερινά ψώνια, αλλά και τις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και παππούδων, με δεδομένο ότι οι τελευταίοι αποτελούν και την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η πρώτη οδηγία που δίνεται σε όλους είναι ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να μη βγαίνουν από το σπίτι αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Όταν βγαίνουν, θα πρέπει να έχουν πάνω τους ειδικό χαρτί, στο οποίο θα αναφέρουν τον λόγο εξόδου τους και το οποίο θα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο. Οι δε παραβάτες, θα τιμωρούνται.

Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι μετακινήσεις στους παππούδες μαζί με παιδιά, αλλά και οι συναθροίσεις ακόμη και σε… κηδείες.

Ακολουθεί ο δεκάλογος του… τρόμου, όπως δημοσιεύεται από την εφημερίδα «La Repubblica», ενημερωμένος με βάση τις τελευταίες οδηγίες:

Πρέπει να μείνετε στο σπίτι. Αυτό δεν αποτελεί πρόσκληση, αλλά επιτακτική ανάγκη. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε από αυτήν την υπόθεση για να ερμηνεύσουμε με τον πλέον σωστό τρόπο τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς στη ζωή όλων μας που περιλαμβάνει το διάταγμα του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου που ισχύει για όλη την ιταλική επικράτεια. Πρώτα απ’ όλα, περιορίζει τις μετακινήσεις, όχι από δήμο σε δήμο, αλλά και εσωτερικά σε κάθε κέντρο, μεγάλο ή μικρό, οι οποίες επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας ή αναγκαιότητας. Για όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και για τις δραστηριότητες που δεν απαγορεύονται ρητά, θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας: «Είναι πραγματικά απαραίτητο;».

Υπάρχουν, λοιπόν, απόλυτες απαγορεύσεις, όπως η έξοδος από το σπίτι σας εάν είστε θετικοί στον ιό, εάν έχετε πυρετό ή εάν βρίσκεστε σε καραντίνα ή να κρατάτε ανοιχτά καταστήματα (καφέ, εστιατόρια κλπ.) μετά τις 6 το απόγευμα ή να πραγματοποιείτε κάθε είδους εκδήλωση, και υπάρχουν διατάξεις που πρέπει να ερμηνεύονται όσο το δυνατόν πιο περιοριστικά ακριβώς επειδή στόχος του διατάγματος και της ενημερωτικής εκστρατείας της κυβέρνησης είναι να κρατήσουν στο σπίτι μέχρι τις 3 Απριλίου όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει και η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες καταγγελίες, από τη μία άκρη της Ιταλίας μέχρι την άλλη, για άτομα που κυκλοφορούσαν έξω χωρίς σημαντικό λόγο ή που παρέβησαν τις απαγορεύσεις βγαίνοντας έξω σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ ή ακόμα συμμετέχοντας σε γιορτές και κηδείες. Και δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η βοήθεια του στρατού για να ενταθούν οι έλεγχοι.

1. Πώς μπορώ να δικαιολογήσω τη μετακίνησή μου;
Υπάρχει ένα έντυπο αυτοπιστοποίησης που μπορείτε να συμπληρώσετε, κατεβάζοντάς το από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και να πάρετε μαζί σας. Υπάρχουν μόνο τέσσερις αιτιολογίες: αποδεδειγμένες ανάγκες εργασίας, αναγκαιότητα, λόγοι υγείας και η επιστροφή στο σπίτι. Αν σας σταματήσουν, πρέπει να το δείξετε στην αστυνομία, η οποία στη συνέχεια θα το επιβεβαιώσει. Όποιος βρεθεί να ψεύδεται, θα καταγγέλλεται. Αν δεν έχετε πάνω σας το έντυπο, θα σας δοθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου και θα το συμπληρώσετε εκείνη τη στιγμή.

Το σχετικό έγγραφο δήλωσης του λόγου εξόδου από το σπίτι

2. Πού μπορώ να ψωνίσω;
Πιθανότατα στο κατάστημα που βρίσκεται πιο κοντά στο σπίτι σας. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει λόγος να στοκάρετε προϊόντα, αφού οι μεταφορές εμπορευμάτων επιτρέπονται και τα σουπερμάρκετ θα ανεφοδιάζονται συνεχώς. Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 μμ αλλά επιτρέπεται να κάνουν delivery το βράδυ.
Μπορείτε να παραγγείλετε μια πίτσα και να σας τη φέρουν στο σπίτι αποφεύγοντας την επαφή με τον ντελιβερά.

3. Μπορώ να επισκεφθώ κάποιον συγγενή;
Μόνο αν χρειάζεται βοήθεια. Για να είναι σαφές, δεν επιτρέπεται να φάτε με τους παππούδες μόνο και μόνο για να τους δείτε, αλλά φυσικά επιτρέπεται να προστρέξετε  στην ανάγκη γονέων ή μελών της οικογένειας που δεν είναι αυτάρκη ή που χρειάζονται είδη πρώτης ανάγκης. Να θυμάστε όμως ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης και οι πιο ευάλωτοι και πρέπει να προστατεύονται από τις επαφές.

Αν είστε χωρισμένοι, μπορείτε να πάτε να βρείτε τα παιδιά στον άλλο χωρισμένο γονέα.

4. Μπορώ να πάρω τα παιδιά στους παππούδες;
Μόνο αν είναι ανάγκη. Για παράδειγμα, εάν δεν έχετε άλλη επιλογή για να πάτε στη δουλειά από το να απευθυνθείτε στους παππούδες, ακόμα κι αν ζουν σε κοντινή πόλη, μπορείτε να πάτε μόνον εφόσον δεν υπάρχει άλλη λύση, εφόσον δεν μπορείτε να έχετε μπέιμπι σίτερ ή αν δεν έχετε τη δυνατότητα να εργαστείτε με άλλο τρόπο.

5. Σε ποιες περιπτώσεις μπορώ να βγω έξω από την πόλη;
Πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη το θέμα της αναγκαιότητας. Για παράδειγμα: εάν συμβεί κάποια ξαφνική ζημιά στο εξοχικό, μπαίνει μέσα νερό όταν βρέχει, μπορείτε να πάτε για να το επισκευάσετε. Η απάντηση επαφίεται στην κοινή λογική. Εάν δεν είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη, καλύτερα να περιμένετε. Διαφορετικά, η μετακίνησή σας μπορεί να δικαιολογηθεί, περιορίζοντας στο μέγιστο δυνατό τις επαφές.

6. Μπορώ να πάω για τρέξιμο στο πάρκο;
Σε αντίθεση με το προηγούμενο διάταγμα που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου για τη Λομβαρδία και τις άλλες 14 επαρχίες, το μέτρο που ψηφίστηκε για όλη την Ιταλία επιτρέπει τη σωματική δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους, διατηρώντας όμως τις αποστάσεις ασφαλείας. Οπότε, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο μόνοι, αλλά όχι σε ομάδα. Το ίδιο ισχύει για το ποδήλατο αλλά και για τα άλλα σπορ που μπορούν να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους.

7. Επιτρέπεται να βγάλω τον σκύλο βόλτα;
Ναι, το διάταγμα προβλέπει ρητά τη δυνατότητα να φροντίζει κανείς για την καθημερινή διαχείριση των ζώων. Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να βγείτε μόνοι και όχι με φίλους ή συγγενείς και μόνο για όσο είναι απαραίτητο.
Για τα υπόλοιπα, καλείστε να αποφεύγετε ακόμη και τις σύντομες βόλτες, διότι αν έκαναν όλοι το ίδιο, οι δρόμοι και τα πάρκα θα ήταν ακόμα γεμάτα και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος.

8. Μπορώ να βγω να ψωνίσω;
Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία του διατάγματος, επειδή τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα (τα τελευταία όχι τα σαββατοκύριακα) είναι κανονικά ανοιχτά και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την απαγόρευση εξόδου που ισχύει με εξαίρεση ελάχιστες δικαιολογημένες περιπτώσεις. Η ένδειξη είναι να αποφεύγετε τις άσκοπες αγορές και να περιορίζεστε μόνο στις αγορές τροφίμων ή φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει. Τα κομμωτήρια δέχονται με ραντεβού ένα άτομο τη φορά.

9. Βρίσκω ανοικτά ταχυδρομεία;
Ναι, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοιχτές. Παρέχοντας ταυτόχρονα έξυπνες λειτουργίες και φυσικά παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συνέχεια των υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Και εδώ, προφανώς, ισχύουν οι κανόνες για τον αριθμό των ατόμων και τις μετακινήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι και οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις απαιτούμενες εργασίες χωρίς κανένα κίνδυνο.

10. Τι να κάνετε αν είστε διακοπές
Η επιστροφή στο σπίτι σας επιτρέπεται πάντα. Καλείστε να διακόψετε τις διακοπές και να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατόν. Τα αεροδρόμια και οι σταθμοί, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, λειτουργούν, αν και σε μικρότερες αποστάσεις. Όποιος ταξιδεύει όμως χωρίς βάσιμο λόγο, τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την άφιξή του, θα τιμωρείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα