Χρηματιστήριο: Το τρενάκι του τρόμου – Πτώση 719 μονάδων στα futures του Dow Jones

Ξεφεύγει η κατάσταση στις αγορές και πάλι, με το Χ.Α. να υποχωρεί πάνω από 4%, στα όρια των 600 μονάδων, και τους επενδυτές να δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους αφενός μεν για τα μέτρα παρέμβασης ύψους 25 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των απωλειών από τον κορωναϊό στην Ευρώπη, αφετέρου δε για τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το ενδεχόμενο επιστροφής στο… 2008, που ξύπνησε άλλες μνήμες. Την ίδια ώρα, τα futures του Dow Jones δείχνουν πτώση της τάξης των 719 μονάδων.

Η πτώση συντελείται προς το παρόν με μικρό τζίρο,

έπειτα από 3 ώρες συναλλαγών,  λίγο πάνω από 31 εκατ. ευρώ.

Η προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα συγκράτησης των απωλειών στην ευρωπαϊκή οικονομία από τον κορωναϊό, κινδυνεύουμε να ζήσουμε μέρες 2008, παραπέμποντας σε χρεοκοπίες κρατών και τραπεζών. Αυτό ήταν το… κερασάκι στην τούρτα και το πρόσχημα που έψαχναν οι σορτάκηδες διεθνώς για να πατήσουν και πάλι τη σκανδάλη των ρευστοποιήσεων. Τα αρχικά κέρδη περιορίζονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ρηχές αγορές, όπως η ελληνική, έφυγαν σφαίρα προς τα κάτω…

Με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ που ενισχύεται οριακά, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν. Πάνω από 5% λοιπόν, η πτώση στην Βιοχάλκο, την Τέρνα Ενεργειακή και πάνω από 4% για τον ΟΤΕ,  και την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ. Πάνω από 3% υποχωρούν, ΟΛΠ, Jumbo, ΔΕΗ και Aegean. Πάνω από 2% η πτώση στην Πειραιώς, τον Μυτιληναίο την Εθνική και την Coca Cola, συνθέτουν το μωσαϊκό μιας ακόμα άσχημης μέρας για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αυτή την ώρα των ευρωπαϊκών αγορών έχουν περιοριστεί σημαντικά, με τον Dax στην Φραγκφούρτη να  ενισχύεται οριακά κατά 0, 4%, ο CAC στο Παρίσι κατά 0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,16%, τη μέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας έριξε το βασικό επιτόκιο της στερλίνας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 0,25%.

Μικρά και επίφοβα για γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο, τα κέρδη στον Eurostoxx, μόλις 0,6%, μία μέρα πριν από τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ για τα επιτόκια του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα