Βέλγιο: Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των περισσότερων καταστημάτων

Το Βέλγιο επέτρεψε από σήμερα να επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα καταστήματα, όμως με αυστηρούς κανόνες υγιεινής για τους πελάτες, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών στη χαλάρωση των μέτρων, μετά από οκτώ εβδομάδες καραντίνας, αφού ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid-19 μειώθηκε.

Οι Βέλγοι θα πρέπει να πηγαίνουν για ψώνια ο καθένας μόνος του και να φορούν μάσκες – σε κάποια καταστήματα υποχρεωτικά είναι και τα γάντια. Πολλοί συνωστίστηκαν στους εμπορικούς δρόμους, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, μολονότι είχαν τοποθετηθεί κορδέλες έτσι ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι

μίας κατεύθυνσης και να μην πέφτουν οι πεζοί ο ένας πάνω στον άλλον. «Στην αρχή δεν ακολουθούσαμε τις υποδείξεις αλλά τώρα το καταλάβαμε, βλέπουμε τα σημάδια στο έδαφος», είπε η Αμπρουαζίν Ιγκουάνγκα, που εργάζεται στις Βρυξέλλες και φορούσε μια πολύχρωμη, αυτοσχέδια βαμβακερή μάσκα.

Το Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων έκλεισε εστιατόρια, καφέ, γυμναστήρια και σχολεία στις 14 Μαρτίου. Τέσσερις ημέρες αργότερα διατάχθηκαν να κλείσουν και όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιορισμών από τις 4 Μαΐου και μέσα στον μήνα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες φάσεις. Πάντως, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια και εργαστήρια τατουάζ παραμένουν κλειστά γιατί σε αυτά δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ εργαζομένων και πελατών.

Το Βέλγιο είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, έχοντας καταγράψει 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 8.707 θανάτους. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και οι «ύποπτοι» θάνατοι ανθρώπων που παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με της Covid-19, έστω και αν δεν εξετάστηκαν. Σε μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν μόλις 60, μειώθηκαν δηλαδή κατά 10 φορές σε σύγκριση με τις καθημερινές εισαγωγές στα τέλη Μαρτίου.

Στις βιτρίνες των καταστημάτων κάποιοι ιδιοκτήτες είχαν τοποθετήσει πινακίδες με τη φράση «Καλώς μας ξαναήρθατε». Χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας, τα αντισηπτικά, οι περίπολοι της αστυνομίας αλλά και οι μακριές ουρές. «Δυστυχώς, έπρεπε να περιμένω ατελείωτα για τις μπαταρίες των ακουστικών μου. Και ήταν επείγον», είπε ο Σαλβατόρε, ένας άνεργος άνδρας που εργαζόταν στον τομέα της εστίασης.

Άλλοι αισθάνονταν ικανοποιημένοι απλώς και μόνο επειδή βγήκαν για βόλτα. Κάποιοι ήλπιζαν ότι τα καταστήματα θα κάνουν εκπτώσεις. «Είναι υπέροχα, περιμένω εκπτώσεις, όπως όλοι νομίζω», είπε η Φιρένε Αζέρι από το Αζερμπαϊτζάν που ζει στις Βρυξέλλες μαζί με τον σύζυγο και το παιδί της. Η Ελίζαμπεθ, μια πωλήτρια σε κατάστημα ενδυμάτων, είπε ότι είδε πελάτες να καβγαδίζουν για μια θέση στην ουρά. «Υπάρχει πολύ άγχος: ο κόσμος διαφωνεί για το πού είναι ο καθένας στην ουρά, όμως εδώ όλα είναι ήσυχα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα