Χρηματιστήριο: Βουτιά, με τον χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς – Τι συμβαίνει σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Aegean

Δεν ξεκίνησε με το… δεξί η νέα εβδομάδα στην αγορά, η οποία καλείται να προεξοφλήσει και τις αυριανές αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, από τους οποίους αποχωρούν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC και της Societe Generale.

Η Wall Street ξεκίνησε πτωτικά την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα τα ευρωπαϊκά

χρηματιστήρια ακολουθούσαν με πτώση περί τη μία ποσοστιαία μονάδα. Υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πανδημίας, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, η Κίνα αποφάσισε να βάλει σε lockdown πόλη στα σύνορα με τη Β. Κορέα, ενώ διαπιστώθηκαν κρούσματα στον Λευκό Οίκο, αλλά και αναζωπύρωση στη Γερμανία, τη στιγμή που το Συνταγματικό της Δικαστήριο έλαβε απόφαση κατά της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με τις εκτιμήσεις της S&P για την Ελλάδα να κάνουν λόγο για ύφεση 9% και rebound 5% το 2021, ο γενικός δείκτης λύγισε με πτώση 1,28%, κλείνοντας στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 596,34 μονάδες και με τζίρο,  ο χαμηλότερος της χρονιάς, 23,37 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός τζίρος αποδίδεται α) στην απαγόρευση του short selling, και β) στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο εν μέσω κρίσης.

Στα καλά νέα ότι το ελληνικό ομόλογο παραμένει στα επίπεδα του 2,15% (10ετές). Ο χρυσός υποχωρεί κάτω από τα 1.700 δολάρια, αλλά το πετρέλαιο ανακάμπτει πάνω από τα 25.

Μετά το πάρτι της περασμένης εβδομάδας, η μετοχή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ υποχώρησε την Δευτέρα πάνω από 3,8%, στα 5,77 ευρώ, τη στιγμή που αναμένεται την Πέμπτη το άνοιγμα της τεχνικής προσφοράς της Mohegan για το Ελληνικό. Πάνω από 3% οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, εν αναμονή ωστόσο, της εισόδου της μετοχής στον MSCI Standard Greece. Από εκεί και πέρα πάνω από 2% οι απώλειες για τον ΟΤΕ, με το χαρτί πέριξ των 11,18 ευρώ, την Coca Cola, στα 21,23 ευρώ και την ΔΕΗ, στα 2,53 ευρώ. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα επίσης, η βουτιά στον ΟΠΑΠ, τον ΟΛΠ, την Μότορ Όιλ (σ.σ. που επίσης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εξόδου από τον MSCI).

Δεν περνάει τέλος, απαρατήρητη η αντίδραση, έστω και οριακά σε Τέρνα Ενεργειακή, μετοχή την οποία η Axia βλέπει πάνω από τα 12 ευρώ, Πειραιώς, Jumbo, Εθνική, ΕΛΠΕ και Aegean, που κατέγραψε άνοδο άνω του 4,2%, παρά το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί ως πωλητής μεγάλος Έλληνας θεσμικός επενδυτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα