Τι θα ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα από το Eurogroup

Οτιδήποτε πάνω από τα 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο μερίδιο της Ελλάδας από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE που αφορά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας, θα είναι επιτυχία, σχολιάζουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» στον ESM για να «τρέξει»

τα δάνεια προς τα κράτη μέλη που επλήγησαν από την πανδημία, μετά την έγκριση του ποσού των 540 δισ. ευρώ. Στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω από τα κοινοτικά προγράμματα, όπως το προαναφερόμενο SURE που αφορά στις θέσεις εργασίας.

Ο κ. Σταϊκούρας σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του μέσα στην εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της χώρας και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι να φορτωθούμε με νέα δάνεια, όπως συνιστά η χρηματοδότηση από τον ESM, έστω κι αν δεν θα περιλαμβάνεται στους όρους νέο μνημόνιο. Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αφενός για να μην υπάρξει αύξηση του δανεισμού, αφετέρου για να αρχίσει να περιορίζεται η αιμορραγία από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες που αφορούν στην απάλειψη των πληγών σε επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και νοικοκυριά από την πανδημία. Και τέλος πάντων, αυτό που λέγεται είναι ότι, κάποια στιγμή, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε κάθε περίπτωση, με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, αναμένεται να τονιστεί, σε ό,τι μας αφορά πάντα, ότι η Ελλάδα έχει διαθέσιμα 3,88 δισ. ευρώ από τον ESM, χωρίς μνημονιακούς όρους, να τα αξιοποιήσει για λόγους που συνδέονται με τον κορωνοϊό μέχρι τέλος του 2022. Η απόφαση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και μόνο. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας μας διαμορφώθηκε στα 194 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, απ’ όπου και τα επίσημα στοιχεία, η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, αν αξιοποιήσει το πακέτο, ανέρχεται σε 3,88 δισ. ευρώ, ήτοι στο 2% του ΑΕΠ και με επιτόκιο, όπως αναφέρουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, ελάχιστα πάνω από το μηδέν.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση, όμως, είναι ότι τόσο τα κεφάλαια που αναλογούν στη χώρα μας για την απασχόληση, από το προαναφερθέν πρόγραμμα SURE, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όσο και του ESM, δεν παύουν να αποτελούν δάνεια, τα οποία προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος. Που σημαίνει ότι η χώρα θα επιβαρυνθεί – χρεωθεί με επιπλέον 5,38 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός, επίσης, υπάρχει και για τα δάνεια ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ για την ρευστότητα της αγοράς. Δεν έχει διευκρινιστεί το επιτόκιο, ενώ είναι γνωστό ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις δεν είναι… δωρεάν, αφού έχουν επιτόκιο πάνω από 2,2%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, πριν από το Πάσχα, στο Eurogroup της 9ης Απριλίου, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση για χρηματοδότηση με 540 δισ. ευρώ των χωρών μελών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό απλώς ικανοποιητική. Και όπως φαίνεται παραμένει «ικανοποιητική», με την έννοια της επιλογής που έχει η κυβέρνηση, αν κι εφόσον χρειαστεί, να αντλήσει τα κεφάλαια του ESM. Πλην όμως, ό,τι ποσό «τραβήξει», αυτό περνά αυτομάτως στο χρέος.

Όλη η ενέργεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έχει διοχετευτεί στο να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία χρηματοδοτικού ταμείου, αντί ο κάθε θεσμοθετημένος φορέας να μοιράζει δάνεια. Αυτός είναι ο στόχος και δεν αποκλείεται ως ένα βαθμό να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμούν πηγές στο ΥΠΟΙΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρήστος Σταϊκούρας, Eurogroup,christos staikouras, Eurogroup