Θ. Μιχαλόπουλος (Microsoft): «Γίναμε πόλος έλξης μεγάλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα – Προ των πυλών και η Amazon»

Σε «μαγνήτη» για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα εξελίσσεται η εμβληματική επένδυση της Microsoft στην Αττική.

Πριν καν στεγνώσει το «μελάνι» από την ανακοίνωση της απόφασης του τεχνολογικού κολοσσού να δημιουργήσει κέντρο αποθήκευσης δεδομένων (data center) στην Ελλάδα, ένας ακόμη «γίγαντας» της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών

της χώρας μας. Ο λόγος για την Amazon του Τζεφ Μπέζος, την κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου των 280 δισ. δολαρίων πωλήσεων και περίπου 870.000 εργαζομένων.

Για την διαφαινόμενη είσοδο της Amazon στην χώρα μας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου του Fortune Greece, τονίζοντας πως η αμερικάνικη εταιρεία φαίνεται να ανοίγει σύντομα γραφείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, η παραπάνω εξέλιξη όπως και η πρόσφατη εξαγορά της Lamda Helix από την αμερικάνικη EWX είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κινητικότητας που δημιούργησε η πρωτοβουλία της Microsoft να εγκαταστήσει στην χώρα μας ένα από τα πιο σύγχρονα και τεχνολογικά προηγμένα data center της, στον κόσμο.

Τα σχέδιο της Amazon για την Ελλάδα

Ήδη, η Amazon έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της, Amazon Web Services. θυγατρικής του ομίλου Amazon.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα και εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια ισχυρή, αφοσιωμένη και αυξανόμενη κοινότητα πελατών σε αυτήν. Οι επενδύσεις μας στη χώρα ακολουθούν τα αιτήματα που δεχόμαστε από τους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους», είχε αναφέρει πριν λίγες ημέρες στο mononews.gr πηγή της Amazon Web Services (AWS), κληθείς να σχολιάσει την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στη χώρα μας. Ωστόσο, η AWS δεν λειτουργεί με βάση τον ανταγωνισμό, το τι κάνουν οι ανταγωνιστές, αλλά ανταποκρίνεται στη ζήτηση που υπάρχει για τις υπηρεσίες cloud που παρέχει.

Η εταιρεία διέβλεψε από νωρίς τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να εξελιχθεί σε σημαντικό τεχνολογικό κέντρο και γι’ αυτό αποφάσισε και να αποκτήσει παρουσία στη χώρα εγκαίρως. Το πρώτο βήμα έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, με τη δημιουργία ενός CloudFront Edge Location στην Αθήνα και το δεύτερο στις 3 Φεβρουαρίου, με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Edge Location δεν είναι παρά ένα σημείο δικτύωσης εντός των συνόρων της χώρας και η δημιουργία του ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της ζήτησης που υπήρχε για τις υπηρεσίες cloud που παρέχει η εταιρεία. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου Edge στην Ελλάδα, μειώθηκε ο χρόνος πρόσβασης / φόρτωσης για τους τελικούς χρήστες και βελτιώθηκε σημαντικά η εμπειρία του τελικού χρήστη.

Η Amazon Web Services είχε ήδη πελάτες στην Ελλάδα – επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, πολυεθνικές εταιρείες, αλλά και startup εταιρείες που κατανοούν καλύτερα από τον καθένα τα οφέλη της «επιβίβασης στο σύννεφο». Στη συνέχεια, ήρθε το αίτημα της ελληνικής Πολιτείας και η υπογραφή της συμφωνίας με στόχο την επιτάχυνση και διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και την προαγωγή της ψηφιακής διακυβέρνησης. Μια συνεργασία που έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα (5-10-15, ακόμη και 25 χρόνια), όπως μακροπρόθεσμο ορίζοντα θέλει να έχει η εταιρεία και στη συνεργασία της με τους ιδιώτες πελάτες της.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα», δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για cloud skills και υπηρεσίες cloud, ζήτηση που αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το πρόγραμμα AWS Educate (το οποίο μπορεί να «τρέχει» παράλληλα με ένα δεύτερο πρόγραμμα, το AWS Academy για όποιον θέλει να αποκτήσει άλλα cloud skills) που η εταιρεία ευελπιστεί πως θα περάσει κάποια στιγμή την είσοδο και των ελληνικών πανεπιστημίων. Πολυτεχνικών Σχολών, αλλά και ΑΕΙ, όπως είναι για παράδειγμα τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία έβαλε κατά κάποιον τρόπο «τα θεμέλια» και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης. Όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και η επεξεργασία του σχεδίου, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του project και, στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του ενδιαφερόμενου πανεπιστημιακού τμήματος, θα διδάσκεται από τους καθηγητές του τμήματος, αλλά τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τον τρόπο αξιολόγησης θα τα σχεδιάζει η AWS, η οποία θα χορηγεί και τη σχετική πιστοποίηση εξειδίκευσης και επάρκειας.

Η προοπτική δε δημιουργίας data center της AWS στην Ελλάδα είναι πιθανή, όπως και το άνοιγμα γραφείων στη χώρα, χωρίς όμως να υπάρχει, κατά τις πληροφορίες του mononews.gr, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. έχει γραφτεί ότι η AWS ανοίγει γραφεία στην Ελλάδα τον Ιανουάριο). Η AWS, άλλωστε, ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Και πρόθεσή της είναι, όσο αυξάνεται η ζήτηση, να αυξάνεται και η παρουσία της στη χώρα.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους με τεχνικά προσόντα

Πέρα από την προσέλκυση και άλλων μεγάλων ξένων επενδύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε πως το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα προέλθει από την ευκαιρία που θα δώσει η εταιρεία του στις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη, να τονώσουν την εξωστρέφειά τους, να μειώσουν το κόστος των επενδύσεων και να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στα δεδομένα.

Οι υπηρεσίες cloud που προσφέρει η Microsoft, συνέχισε, μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να γίνουν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές και να δημιουργήσουν ένα νέο τεχνολογικό υπόβαθρο ενώ παράλληλα μπορούν να περιορίσουν τη διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα, ένα πάγιο πρόβλημα της Ελλάδας. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως  επιταχυντή για να πάμε στην επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας στάθηκε στην τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις που ζητάνε οι εταιρείες τεχνολογίας, λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να αρχίσει να παράγει ανθρώπους με τα ανάλογα ταλέντα, ώστε να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Amazon: Τα σχέδια για είσοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια και οι σκέψεις για μεγαλύτερη παρουσία στην Ελλάδα

Σημαντικές επενδύσεις σε νέα data centers φέρνει η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty

Γιατί η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για την κατασκευή των Data Centers που θα «βλέπουν» τους πελάτες της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα