Σεμίραμις Παληού: Η ναυτιλία χρειάζεται 1 τρισ. δολ. έως το 2030 και 3,7 τρισ. δολ. έως το 2050 για να γίνει πράσινη

Η Σεμίραμις Παληού, διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας Diana Shipping, πρόεδρος HELMEPA και αντιπρόεδρος της INTERMEPA, αποκάλυψε πολλά βασικά σημεία σχετικά με τον πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας, τις επιπτώσεις του EU ETS, τη σημασία της γεωπολιτικής, τον ρόλο της HELMEPA και τις μελλοντικές προβλέψεις, μιλώντας σε διαδοχικά συνέδρια το τελευταίο καιρό.

Αναλυτικότερα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για έναν πράσινο μετασχηματισμό στη ναυτιλία, σημειώνοντας την ανάγκη για σημαντικές

επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και μηδενικά καύσιμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030 και το 2050.

Η ναυτιλία, τόνισε με έμφαση η Σεμίραμις Παληού, χρειάζεται περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030 και 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.

Τα συμβατικά πλοία διαθέτουν εντυπωσιακή απόδοση καυσίμου, ενώ τα μελλοντικά καύσιμα παραμένουν αβέβαια, με τα βιοκαύσιμα, τη μεθανόλη και το LNG να αποτελούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις επί του παρόντος.

Ο κίνδυνος παραμένει στις επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία, αλλά μεταβατικές λύσεις όπως τα πλοία διπλού καυσίμου μεθανόλης σηματοδοτούν την πρόοδο προς τη βιωσιμότητα.

Η Σεμίραμις Παλιού συζήτησε επίσης τις επιπτώσεις του Συστήματος της ΕΕ (ETS), σημειώνοντας την επιτυχία του στη μείωση των εκπομπών σε άλλους κλάδους μέσω ενός μηχανισμού ανώτατων ορίων.

Η επέκταση αυτού του συστήματος στη ναυτιλία ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με τον καθορισμό ορίων, το ETS συμβάλλει στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας.

Γεωπολιτικά, η ναυτιλία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εθνική ασφάλεια, τη στρατηγική αυτονομία, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα πλοία ευρωπαϊκής και κυπριακής σημαίας συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την ανεξαρτησία διευκολύνοντας το εμπόριο και παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης.

Στη συνέχεια, η Σεμίραμις Παλιού τόνισε τον ρόλο της HELMEPA, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια. Η HELMEPA εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του ναυτιλιακού κλάδου σχετικά με την προστασία της θάλασσας. Ενόψει των περιβαλλοντικών κανονισμών, η HELMEPA παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση για την ευθυγράμμιση με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων έργων όπως το METAVASEA, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση των ενδιαφερομένων σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα νέα καύσιμα και την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Σεμίραμις Παλιού σχολίασε ότι με την αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και τα ενδιάμεσα μέτρα που αναμένονται έως το 2027, η παγκόσμια ομοιομορφία στη μέτρηση και την τιμολόγηση των εκπομπών είναι ζωτικής σημασίας. Απαιτούνται φιλόδοξα μέτρα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΕ και την αποτροπή πιθανών περιφερειακών ρυθμίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, προκειμένου να διατηρηθούν ενιαίοι, παγκόσμιοι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού.

Συμπερασματικά, η Σεμίραμις Παλιού υπογράμμισε τη δέσμευση της ναυτιλίας για ένα πιο πράσινο μέλλον, με γνώμονα τα ρυθμιστικά πλαίσια, τις τεχνολογικές καινοτομίες και τις συνεργατικές πρωτοβουλίες όπως η HELMEPA για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Επίσης, η Σεμίραμις Παληού, μιλώντας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Χίο, εστίασε στην κατανόηση που αποτελεί τον πυλώνα δράσεων του προγράμματος CCC, ως προϋπόθεση για την υιοθέτηση μιας νέας νοοτροπίας και την εξεύρεση λύσεων προς αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η κατανόηση των αιτίων πρόκλησης της κρίσης, της σοβαρότητας των επιπτώσεών της, του πλαισίου αλλαγών και των εργαλείων που θα αναπτυχθούν για την αντιμετώπισή της εντάσσονται στη διαδικασία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, είπε και πρόσθεσε: “Στην υλοποίηση του CCC η HELMEPA θα καταθέσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της με στόχο την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς επί 42 χρόνια, έχοντας στο επίκεντρο των έργων της τον άνθρωπο, μελετάει, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που ασχολούνται ειδικώς με την κλιματική αλλαγή ― ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τους ωκεανούς, τη ναυτιλία, τη ζωή στον πλανήτη σε στεριά και θάλασσα”.

Ποια είναι η Σεμίραμις Παληού

Η Σεμίραμις Παληού, κόρη του Συμεών Παληού, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Diana Shipping Inc., μιας κορυφαίας παγκόσμιας ναυτιλιακής εταιρείας που ειδικεύεται στη μεταφορά εμπορευμάτων ξηρού φορτίου. Άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία από το 2015, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις μεταξύ των οποίων Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Λειτουργός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Εκτός από τον ρόλο της στη Diana Shipping, η Σεμίραμις Παλιού συμμετέχει επίσης ως Διευθύνων Σύμβουλος και στην Diana Shipping Services S.A., η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης πλοίων.

Η Σεμίραμις Παληού έχει ενεργό ρόλο σε διάφορους βιομηχανικούς οργανισμούς και επιτροπές.

Επί του παρόντος είναι Πρόεδρος της HELMEPA και Αντιπρόεδρος της INTERMEPA, οργανώσεις αφιερωμένες τα τελευταία 40 χρόνια στην προώθηση της προστασίας των θαλασσών μας μέσω εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων και δράσεων για τους ναυτικούς μας και την ευρύτερη κοινωνία.

Υπό την ηγεσία της HELMEPA εστιάζει πλέον στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη, για την προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Είναι επίσης αντιπρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Det Norske Veritas, μέλος της

Ελληνικής επιτροπής του Nippon Kaiji Kyokai, στην ελληνική επιτροπή του Bureau Veritas και στον Αμερικάνικο Νηογνώμονα.

Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UK P&I Club, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ.

Το πάθος της Σεμίραμις Παλιού για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της εμφυσήθηκε από μικρή, έχοντας γεννηθεί σε οικογένεια με μακρόχρονη ναυτιλιακή παράδοση στον κλάδο.

Είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από το Imperial College του Λονδίνου και MSc στη Ναυπηγική Αρχιτεκτονική από το University College του Λονδίνου. Έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία εκπαιδευτικά προγράμματα στο Harvard Business School, συμπεριλαμβανομένων των «Οικονομικών για Ανώτατα Στελέχη», «Αυθεντική Ανάπτυξη Ηγετών» και ένα πρόγραμμα πιστοποιητικών για τη «Βιώσιμη Επιχειρηματική Στρατηγική».

Η Σεμίραμις Παληού ξεκίνησε την καριέρα της ως ασκούμενη επιθεωρητής πλοίων στο Lloyd’s Register of Shipping όπου της ανατέθηκαν επιθεωρήσεις στην Ισπανία και τη Φινλανδία. Η εμπειρία της στην Diana Shipping Agencies S.A. ενίσχυσε περαιτέρω το πάθος της για τη ναυτιλία , ενώ διαθέτει τεράστια εμπειρία από τις ηγετικές θέσεις που έχει αναλάβει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

Διαβάστε επίσης:

Latsco Shipping (Πάρης Κασιδόκωστας): Παρήγγειλε άλλα τέσσερα πλοία στο ναυπηγείο Hyundai

Στυλιανίδης: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα ισχύσει με βάση την αναλογικότητα – Η Κρήτη δεν θυματοποιείται

Πέτρος Παππάς: Δεν υπάρχουν αρκετά πλοία, γι’ αυτό ανεβαίνουν οι τιμές των ναύλων

Keywords
Αναζητήσεις
semiramis-paliou-i-naftilia-chreiazetai-peripou-1-tris-dolaria-eos-to-2030-kai-37-tris-dolaria-eos-to-2050-gia-tin-prasini-naftilia.htm
Τυχαία Θέματα