Οι τρεις αναβαθμίσεις, η μείωση επιτοκίων και το ΧΑ

08:25 11/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τρεις από τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν περάσει σε 100% μετοχικό έλεγχο ιδιωτών μετόχων και την Εθνική Τράπεζα να έχει κάνει το πρώτο βήμα ενόψει του επόμενου, η ελληνική οικονομία ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει σημαντικές δομικές αλλαγές σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μία πορεία σύγκλισης προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες και αυτός είναι ο λόγος που το ΧΑ μπήκε σε ανοδικό κύκλο με οδηγό την αναβάθμιση

της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από πολλά χρόνια σοβαρής οπισθοδρόμησης, παρακμής και στασιμότητας, η ελληνική οικονομία δεν επιστρέφει απλώς, αλλά το κάνει ταυτόχρονα με σημαντικές ποιοτικές αλλαγές, που μπορούν θα φέρουν όχι μόνον ταχύτερα αλλά κυρίως καλύτερα αποτελέσματα στο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται.

Η αναβάθμιση πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί όσο περιμένουμε τη Moody’s στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ασφαλώς έχει ως επόμενο στάδιο τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών και την ένταξη του ΧΑ στις ώριμες αγορές, σε μία πορεία που περνάει από την ένταξή του πρώτα στις υποψήφιες αγορές.

Ουσιαστικά η ελληνική αγορά αναμένει τρεις αναβαθμίσεις ξεκινώντας από την ερχόμενη Παρασκευή: Μία από τη Moody’s για την ελληνική οικονομία, μία για τις τράπεζες από τους οίκους αξιολόγησης που θα μειώσει γι' αυτές το κόστος του χρήματος και τέλος την αναβάθμισης που αποτελεί η ένταξη του ΧΑ στις ώριμες αγορές.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα συνδράμουν θετικά αυτή τη φορά οι συγκυρίες στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Ειδικά μάλιστα με την ταχύτερη δυνατή έναρξη ενός κύκλου μειώσεων στα επιτόκια, που μπορεί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και το ΧΑ.

Τα μηνύματα είναι θετικά. Στις ΗΠΑ την Παρασκευή, τα στοιχεία για απασχόληση βοηθούσαν στη λήψη της απόφασης σε συνδυασμό με τα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό όπου η αποκλιμάκωση συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένου και του δομικού πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, άφησε να φανεί ότι η απόφαση δεν απέχει πολύ την περασμένη Πέμπτη.

Στην Ευρώπη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άρχισε πλέον να προετοιμάζει το έδαφος για μία μείωση των επιτοκίων. Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γερμανός επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, άρχισε και αυτός συντονισμένα να φωτογραφίζει τον Ιούνιο ως πιθανή περίοδο έναρξης στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων: «Η πιθανότητα αυξάνεται να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», ήταν η ατάκα του.

Αυτό θα είναι ένα σπουδαίο νέο για όλες τις αγορές και ακόμα περισσότερο για το ΧΑ. Γιατί η ελληνική οικονομία παραμένει από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη αλλά με αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η πορεία αυτή θα διαφαλιστεί.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-treis-anavathmiseis-i-meiosi-epitokion-kai-to-cha.htm
Τυχαία Θέματα