Σε «ένεση» €2,76 δισ. προς τις κρατικές τράπεζες προχωρά η Τουρκία

Το ποσό των 21 δισ. τουρκικών λιρών (2,76 δισ. ευρώ) σχεδιάζει να διοχετεύσει σε τρεις κρατικές τράπεζες το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας για να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους θέση και να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το Turkiye Varlik Fonu, γνωστό και ως TWF, θα ενισχύσει τα βασικά κεφάλαια των TC Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που απεστάλη μέσω email.

Η Halkbank και η Vakifbank ανακοίνωσαν, με χωριστές ανακοινώσεις, ότι το ταμείο θα αγοράσει νέες μετοχές. Το ταμείο θα χρηματοδοτήσει την εισφορά μέσω της πώλησης ομολόγων του Δημοσίου στις τράπεζες στην τοπική αγορά, ανέφερε.

Σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες, Ziraat, Vakifbank και Halkbank θα λάβουν καθεμία από 7 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων. Επί του παρόντος, η Ziraat έχει κεφάλαια 6,1 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, η Vakifbank 2,5 δισ. λιρών και η Halkbank 1,25 δισ. λιρών.

Το νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους περιορισμούς της πανδημίας, ανέφερε η Halkbank. Τα έσοδα από την έκδοση δικαιωμάτων, που θα γίνει με private placement, θα χρησιμοποιηθούν, όπως σημειώνει, «για τα πακέτα στήριξης χορηγήσεων της τράπεζας που επεκτάθηκαν για να στηρίξουν την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η εισφορά κεφαλαίου είναι το δεύτερο μέτρο ενίσχυσης των τουρκικών κρατικών τραπεζών σε διάστημα λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αντισταθμίσουν τη μείωση των χορηγήσεων από την πλευρά των ιδιωτικών, για να κρατήσουν την οικονομία όρθια. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής Αρχής, από το 2017 και μετά οι κρατικές τράπεζες της χώρας χορηγούν τρεις φορές περισσότερα δάνεια από τις ιδιωτικές.

Σημειώνεται δε ότι η υποτίμηση κατά 15% της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου φέτος έχει επιβαρύνει και αυτή τα κεφάλαια των κρατικών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα