Πανδημία: Η Σουηδία αναθεωρεί τη στρατηγική της λόγω αύξησης των θανάτων ηλικιωμένων

Η Σουηδία θα προσαρμόσει ένα βασικό σημείο της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού ο αριθμός θανάτων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων βγήκε εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια κορώνες (220 εκατομμύρια δολάρια) για να αυξήσει το προσωπικό και να βοηθήσει στην προστασία των ηλικιωμένων πολιτών της χώρας. Ακόμη 2 δισεκατομμύρια κορώνες θα διατεθούν για την ενίσχυση των τοπικών αρχών για το επιπλέον κόστος με το οποίο επιβαρύνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε η κυβέρνηση

την Τρίτη.

Όπως και αλλού, έτσι και στη Σουηδία οι θάνατοι που σχετίζονται με το Covid-19 έχουν πλήξει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα θύματα θα μπορούσαν να είχαν γλυτώσει εάν οι αρχές είχαν λάβει περισσότερα μέτρα για να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα πιο ευάλωτα δημογραφικά άτομα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Σουηδία δήλωσε ότι οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα σχετικά για το υψηλό ποσοστό θανάτων σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Οι μισοί από τους άνω των 70 ετών που πέθαναν από το Covid-19 στη Σουηδία ζούσαν σε γηροκομεία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία στα τέλη Απριλίου. Από τη Δευτέρα, η χώρα είχε καταγράψει 3.256 θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία.

Αμφιλεγόμενη προσέγγιση

Η προσέγγιση της Σουηδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει γίνει θέμα συζήτησης διεθνώς, αφού επέλεξε ένα πολύ χαλαρό lockdown και αντ ‘αυτού βασίστηκε στην υπευθυνότητα των πολιτών να ακολουθήσουν τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης.

Σουηδικά γυμναστήρια, σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα έχουν παραμείνει ανοιχτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της εξάπλωσης της πανδημίας. Η στρατηγική έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας από το χειρότερο, αλλά το ποσοστό θανάτων της Σουηδίας είναι περίπου 32 ανά 100.000, σε σύγκριση με 24 στις ΗΠΑ και περίπου 9 στη γειτονική Δανία.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell, λέει ότι η καταπολέμηση του ιού είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι τα προσωρινά lockdowns τελικά θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Υποστηρίζει ότι μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τα ποσοστά των κρουσμάτων θα αυξηθούν και πάλι.

Αντ ‘αυτού, ο Tegnell εκφράζει την πεποίθηση ότι οι μέτριοι περιορισμοί που επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την φυσιολογική συνέχιση των συνθηκών ζωής είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν στην καθοδήγηση μιας κοινωνίας εν μέσω της πανδημίας,  που θα έχει παρατεταμένη διάρκεια ζωής.

Ο τρόπος της Δανίας

Αλλά η στρατηγική παραμένει αμφιλεγόμενη. Εντός της σκανδιναβικής περιοχής, υπάρχουν αντίθετες απόψεις μεταξύ Σουηδίας και Δανίας, καθώς η τελευταία επέλεξε το αυστηρό lockdown.

Η Δανία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση του ανοίγματος της οικονομίας της. Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των κρουσμάτων υποχωρεί και το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής είναι μικρότερο από το 1/3 της Σουηδίας.

Η Δανία άνοιξε μεγάλα τμήματα της οικονομίας της στα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών σχολείων και των κομμωτηρίων. Αυτή την εβδομάδα, τα καταστήματα της χώρας άνοιξαν για πρώτη φορά σε δύο μήνες, με τα μουσεία και τους κινηματογράφους να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα