Πώς η τεχνολογία εντάσσεται στην εκπαίδευση

Η τεχνολογία αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εδώ και αρκετά χρόνια. Μέχρι πρόσφατα η συμβολή της περιοριζόταν στη διδασκαλία της πληροφορικής στο σχολείο και στην χρήση των νέων τεχνολογιών κυρίως για ερευνητικούς λόγους από τα παιδιά στο σπίτι.

Εδώ και μερικούς μήνες όμως, η τεχνολογία έχει αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην ζωή μαθητών, δασκάλων και γονιών. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εντάχθηκε απότομα στο πρόγραμμα, αλλά, φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να εξερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα του distance learning, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται,

και να δούμε τι χρειάζεστε για να είστε προετοιμασμένοι για το νέο σχολικό έτος.

Θα ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα του e-learning, με το βασικό να είναι ο κερδισμένος χρόνος. Όταν το κάθε παιδί παρακολουθεί το μάθημα μόνο του δημιουργούνται λιγότερες ευκαιρίες για διακοπές στο μάθημα. Τα μάθημα μπορεί έτσι να ολοκληρωθεί συντομότερα, κάτι που βελτιώνει και την ποιότητά του καθώς υπάρχουν λιγότερες αποσπάσεις στην προσοχή των μαθητών. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και η εξοικείωση των μαθητών με τις ηλεκτρονικές συσκευές, γεγονός που αυξάνει τη δεκτικότητα τους προς τη νέα τάση της εκπαίδευσης. Επιπλέον, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για μετακίνηση από και προς το σχολείο, οι μαθητές έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αξιοποιήσουν σε άλλες δραστηριότητες.

Η ποιότητα της εκπαίδευσης αυξάνεται και από το γεγονός πως τα ηλεκτρονικά μαθήματα μπορούν να είναι ασύγχρονα. Όταν ένας μαθητής μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή στο μάθημα, θα έχει πάντα προσβάσιμη την πληροφορία όπως ακριβώς την μετέδωσε ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Παράλληλα με την ασύγχρονη εκπαίδευση, ένας μαθητής έχει και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από τρίτες πηγές, κάτι που δεν συμβαίνει σε μία παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας.

Η υιοθέτηση την εξ αποστάσεως διδασκαλίας συνοδεύεται -φυσικά- και από κάποιες προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η πρώτη είναι η μείωση των ευκαιριών κοινωνικοποίησης για τα παιδιά. Ανάλογα με τις συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσφέρει διδασκαλία τόσο στην αίθουσα όσο και τα ηλεκτρονικά μαθήματα μέσα στην εβδομάδα. Μία ακόμα πτυχή των μαθημάτων από το σπίτι που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε είναι η σωστή χρήση του γραφείου και η στάση του σώματος. Τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μία καρέκλα που υποστηρίζει σωστά το σώμα τους.

Παραπάνω μιλήσαμε και για την εξοικείωση των παιδιών με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό δεν τα προστατεύει, όμως, από τους κινδύνους του internet.

Προβλήματα όπως οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν, γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίστε για την ασφάλεια του εξοπλισμού των παιδιών. Αρχικά, εγκαταστήστε στον υπολογιστή του παιδιού μόνο τα προγράμματα που έχει επιλέξει το σχολείο για τη διενέργεια των μαθημάτων. Επίσης, εγκαταστήστε στη συσκευή και ένα λογισμικό antivirus για προστασία σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σας δίνει το επιπλέον πλεονέκτημα της ρύθμισης περιορισμών γονικού ελέγχου και της αναλυτικής αναφοράς χρήσης. Για επιπλέον εγκαταστάσεις (όπως παιχνίδια) μάθετε στα παιδιά να ζητούν την άδειά σας πρώτα.

Το internet, όπως και πολλά άλλα εργαλεία, μπορεί να κρύβει κινδύνους, αλλά τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν των μειονεκτημάτων του. Για να ανταποκριθεί πλήρως ένας μαθητής στις απαιτήσεις του σύγχρονου εκπαιδευτικού τοπίου που δημιουργείται, θα πρέπει να έχει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τώρα που κατανοούμε καλύτερα την πραγματικότητα λοιπόν, ας δούμε τι χρειάζεστε για το γραφείο του παιδιού σας στο σπίτι.

Το κεντρικό κομμάτι κάθε γραφείου, παιδικού ή μη, είναι ο υπολογιστής. Για μεγαλύτερη ευελιξία προτιμήστε ένα laptop. Οι ανάγκες επιδόσεων δεν είναι μεγάλες για έναν μαθητή. Για ικανοποιητικές επιδόσεις σε χαμηλή τιμή επιλέξτε ένα μηχάνημα με 8GB RAM και δίσκο SSD. Το Lenovo IdeaPad 3 με τον ολοκαίνουργιο AMD Ryzen 5 4500U θα καλύψει για χρόνια τις ανάγκες ενός μαθητή. Ακόμα περισσότερη δύναμη προσφέρει το Lenovo IdeaPad Flex 5 με Ryzen 7 4700U και 16GB RAM. Οι μαθητές που θέλουν και παιχνίδι μόλις τελειώσουν τα μαθήματα, μπορούν να στραφούν στα Lenovo IdeaPad Gaming 3 και HP Omen, τα οποία έρχονται με ανεξάρτητη κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 1650.

Συνοδέψτε την αγορά φορητού υπολογιστή με αυτή ενός ποιοτικού σετ ακουστικών. Έτσι, το παιδί σας θα μπορεί να ακούει πιο καθαρά τα μαθήματα και δεν θα επηρεάζεται από άλλους θορύβους στο σπίτι. Αυτά μπορεί να είναι ενσύρματα, όπως τα Sony MDR ZX110B, ή ασύρματα, όπως τα Sony WHCH510BT. Για ακόμα καλύτερη απομόνωση των εξωτερικών θορύβων μπορείτε να επιλέξετε τα JBL T660BTNC τα οποία εξοπλίζονται με δυνατότητα Noise Cancelling.

Επόμενο κομμάτι του παζλ είναι ένας εκτυπωτής. Για την ακρίβεια πολύ πιο χρήσιμο θα είναι για το σπίτι ένα πολυμηχάνημα. Το HP DeskJet Ink Advantage 6475 προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση για εκτύπωση, σκανάρισμα, φωτοτυπίες, ενώ διαθέτει ακόμα και σύνδεση Wi-Fi για εκτύπωση από το κινητό ή το tablet.

Και μιας και είπαμε για κινητές συσκευές, για τα παιδιά Δημοτικού ένα tablet μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Επιλέξτε ένα οικονομικό μοντέλο με Wi-Fi, σαν το Huawei MatePad T8 ή το Alcatel 1T τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά τις φορές που δε χρειάζεται τα παιδιά να ανοίξουν τον υπολογιστή. Αν προτιμάτε να προμηθευτείτε ένα μεγάλο tablet, το οποίο θα χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, τότε σας προτείνουμε το Samsung Tab A T510, το οποίο διαθέτει το Kids Home Content, το οποίο είναι ένα περιβάλλον φτιαγμένο για παιδιά. Όταν δεν το χρησιμοποιούν τα παιδιά, το χρησιμοποιείται κανονικά εσείς.

Για όλο τον εξοπλισμό της νέας σχολικής χρονιάς, ο μόνος προορισμός που χρειάζεται να επισκεφθείτε είναι τα καταστήματα Pubic και το public.gr, καθώς εκεί θα βρείτε τα πάντα. Μάλιστα, με την υπηρεσία Drive Up μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και να παραλάβετε από το κατάστημα Συγγρού ή Σταυρούπολης με ασφάλεια, χωρίς επαφή.

Την επερχόμενη σχολική χρονιά, βάλτε την τεχνολογία στη ζωή του παιδιού σας με το Public!

Keywords
Τυχαία Θέματα