Πληροφορίες για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Το ζήτημα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες έχουν διακοπεί από το 2016, επανέρχεται στο προσκήνιο, με πληροφορίες που επικαλείται το OPEN να κάνουν λόγο για επανέναρξη την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του σταθμού, είναι πιθανό στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές, ωστόσο τονίζεται πως όλα θα κριθούν από την τουρκική προκλητικότητα.

Οι διερευνητικές επαφές αναμενόταν να ξεκινήσουν

ξανά στις 24 Αυγούστου, ωστόσο η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ εκνεύρισαν την Άγκυρα, η οποία απάντησε με την παράνομη NAVTEX, θέτοντας ως ημερομηνία λήξη της την 23η Αυγούστου. Ο ίδιος ο Ερντογάν, μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa,φέρεται να είχε δηλώσει στην καγκελάριο Μέρκελ πως μετά την λήξη της NAVTEX η Τουρκία θα δεχθεί να λάβει μέρος στις διερευνητικές επαφές.

Έκτοτε, η Αίγυπτος άλλαξε την τακτική της και επίσπευσε την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα από το κοινοβούλιό της, ενώ και η Ελλάδα αναμένεται να κυρώσεις στις  26 Αυγούστου τόσο την  ελληνο-αιγυπτιακή όσο και την ελληνο-ιταλική συμφωνία για την ΑΟΖ στη Βουλή.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασίσει τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία για την της στάση στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στο τραπέζι των διερευνητικών επαφώ θα καθίσουν ο Παύλος Αποστολίδης από την ελληνική πλευρά και ο Τσαγατάι Ερτσιγιές από την τουρκική.

Αυτός θα είναι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, που ξεκίνησαν προκειμένου να συμφωνηθούν τα θέματα που μπορούν να… θέσουν σε διάλογο οι δύο πλευρές για την λύση των διαφορών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πληροφορίες, Ελλάδας, Τουρκίας,plirofories, elladas, tourkias