Όλα αλλάζουν

Όλα αλλάζουν.

Η οικονομία ετοιμάζεται να αποκτήσει και πάλι ρυθμό. Τα κράτη βγαίνουν σιγά-σιγά από το lockdown.

Οι πολίτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν, με προσοχή, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας στις δουλειές τους.

Όμως όλα αλλάζουν.

Το νέο περιβάλλον, ενσωματώνει πλέον έναν μεγάλο φόβο.

Την απειλή της νόσου. Των λοιμώξεων. Σήμερα ονομάζεται covid-19 και ενδεχομένως θα επανέλθει με τη μορφή μιας νέας πανδημίας. Αυτός είναι ο νέος φόβος που θα κυριαρχεί, δεν ξέρω

για πόσο, σε κάθε κοινωνική αλλά και οικονομική δραστηριότητα.

Τα πάντα αλλάζουν.

Με τις κοινωνίες να έρχονται αντιμέτωπες με τον αρχέγονο φόβο του θανάτου. Φόβος που εξαφανιζόταν σταθερά, καθώς η επιστήμη έκανε άλματα.

Όμως τώρα όλα αλλάζουν ξανά.

Σύσσωμος ο πλανήτης υπέστη  ένα ισχυρό σοκ. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Η λοίμωξη δεν γνωρίζει από κοινωνική διαστρωμάτωση, δεν διακρίνει ισχυρούς και ανίσχυρους….

Και έτσι ξεκινάμε από το μηδέν. Σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργούμε νέους κανόνες.

Στην εργασία. Στις μετακινήσεις. Στα ταξίδια. Στην κοινωνική μας ζωή. Στο εμπόριο.

Τα κράτη έχουν πλέον ένα και μοναδικό μέλημα. Την υγειονομική τους  θωράκιση. Αφού αυτή θα είναι το διαβατήριο τους για την οικονομική ανάπτυξη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένα σωστά δομημένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τουρισμό μας.

Όλα αλλάζουν.

Στην εργασία για παράδειγμα. Η εργασία από απόσταση ήρθε για να μείνει. Σε κάποιες περιπτώσεις η τηλεργασία είναι εξίσου αποτελεσματική, αποδοτική και με οικονομία χρόνου. Τα meetings μπορούν άνετα να γίνονται με τηλεδιασκέψεις, χωρίς να χρειάζονται μετακινήσεις. Κάποια projects μπορούν να παραδοθούν στην ώρα τους χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σε ένα γραφείο. Ο έλεγχος των εγγράφων μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και αυτομάτως μειώνεται σε σημαντικό βαθμό η γραφειοκρατία.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της εργασίας σίγουρα θα δούμε αλλαγές,  σε ωράρια, αμοιβές, ακόμα και στην έκφραση του συνδικαλισμού.

Στο εμπόριο, οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Το e-commerce θα γίνει η αγαπημένη συνήθεια των απανταχού καταναλωτών. Ποιος θα μπει σε δοκιμαστήριο προς το παρόν να προβάρει ρούχα; Λίγοι θα είναι,  τουλάχιστον προς το παρόν,  οι γενναίοι, που θα δεν θα ξέρουν ποιος άλλος τα δοκίμασε πριν….

Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα εκτοξευθούν. Αποτελούν πλέον την ασφαλή λύση.

Οι  μετακινήσεις με αεροπλάνο,  με πλοίο θα είναι διαφορετικές. Θα υπάρχει έλεγχος, θα υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες. Όμως οι τιμές είναι προσαρμοσμένες με την προϋπόθεση ότι τα συγκεκριμένα μέσα ταξιδεύουν με υψηλές πληρότητες.

Αλλά και στην  κοινωνική μας ζωή. Στις εξόδους μας. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. Που σημαίνει λιγότεροι πελάτες σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, μουσεία. Και θα μπορεί για παράδειγμα ένα μεγάλο θέατρο που σήμερα έχει 1.000 θέσεις, να δέχεται για παράδειγμα 400 ή 500 θεατές που θα πληρώνουν σαφώς υψηλότερο εισιτήριο, και ενδεχομένως θα μπορούν πολλοί περισσότεροι να παρακολουθούν την ίδια παράσταση από την οθόνη της τηλεόρασης τους, μέσω μιας πλατφόρμας,  πληρώνοντας ένα μικρό ποσό.

Και αν φέτος καταφέρουμε να κερδίσουμε το στοίχημα που λέγεται τουρισμός και έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα δούμε αλλαγές από τον αριθμό των πελατών που θα φιλοξενούν τα ξενοδοχεία, μέχρι την απόσταση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι ξαπλώστρες στην παραλία, ή πόσοι μπορούν να φάνε ταυτόχρονα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου…

Όλα αλλάζουν…

Και σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών. Αφού θα πρέπει να δίνεις λόγο για την κατάσταση της υγείας σου. Δεν  θα μπορείς να κρυφτείς από τις θερμοκάμερες, ενώ το απαραίτητο για κάθε δραστηριότητα μας κινητό τηλέφωνο, θα είναι και το ασφαλέστερο μέσο εντοπισμού μας.

Όλα θα αλλάξουν. Και οι αλλαγές θα είναι ραγδαίες.

Με ένα στόχο την διαφύλαξη της υγείας… Διότι οι λοιμώξεις θα καραδοκούν.

Ποιοι θα κερδίσουν στο τέλος;

Την απάντηση την έχει δώσει πολλά χρόνια πριν ο Κάρολος  Δαρβίνος: Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα