Βήμα – βήμα το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα – Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, οι οποίοι προτείνουν τις κατευθύνσεις για την αργή και σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Αφού φτάσει στα χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξετάσει όλα τα δεδομένα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκειμένου πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα να ανακοινώσει ο ίδιος στους πολίτες το πλαίσιο μετάβασης στην κανονικότητα, η οποία βέβαια δεν θα έχει σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.

Άγνωστος χ της εξίσωσης που καλείται να λύσει η κυβέρνηση ο χρόνος επιστροφής των μαθητών στα

θρανία, εκτός βεβαίως εκείνων της Γ’ Λυκείου που ξαναμπαίνουν στις τάξεις 11 Μαΐου, με στόχο να ξεκινήσουν οι πανελλήνιες στα μέσα Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία σταδιακά μέσα στον Μάιο και να υπάρξει μια μικρή παράταση του σχολικού έτους, μέχρι την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων,

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο επανόδου στην κανονικότητα προβλέπει σταδιακή άρση των μέτρων με μεσοδιαστήματα, ώστε να εκτιμάται το αποτύπωμα του κάθε βήματος.

Πρόκειται για ένα «δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα», όπως παρατήρησε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το οποίο προϋποθέτει την συνύπαρξη των νέων μέτρων με τις γνωστές συνήθειες της τήρησης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων θα συνοδευτεί από το μέτρο της αναλογίας πελάτη ανά τ.μ. για αποφυγή συνωστισμού, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με την λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Η άρση των μέτρων θα διαρκέσει δύο μήνες, δηλαδή Μάιο και Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί και εντός Ιουλίου, σε περίπτωση που οι επιδημιολογικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Η χρονική απόσταση που θα χωρίζει το κάθε βήμα θα διαρκεί από 7 μέχρι 14 ημέρες.

Επιπλέον, υποχρεωτική καθίσταται στο εξής η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, ενώ απαραίτητα θεωρούνται το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η χρήση γαντιών και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού ή μαντηλιών.

Μετά την ανακοίνωση χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της παράτασης για μια εβδομάδα των μέτρων και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης που θα επιβάλλει νέα παράταση, εκτιμάται ότι στις 4 Μαΐου ανοίγουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, με αυστηρές προβλέψεις για τον αριθμό των πελατών

Από εκείνη την ημέρα υπολογίζεται ότι θα σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 και της γραπτής βεβαίωσης για τις μετακινήσεις.

Επόμενο βήμα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, καθώς στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η επαναφορά και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό), με την προτεραιότητα να δίνεται αναφαίρετα στην Γ’ Λυκείου.

Στις προθέσεις των εμπειρογνωμόνων είναι οι μαζικοί χώροι να επανεκκινήσουν μετά τις 25 Μαΐου και με απόσταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω απόσταση ανάμεσα στην επαναλειτουργία πολυκαταστημάτων, επιχειρήσεων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) και ίσως κάποιων υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με τον τουρισμό, το σήμα για την επανεκκίνηση θα δοθεί από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα. Με δεδομένη την ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας των αερομεταφορών, δεν αποκλείεται η σεζόν να καθυστερήσει λίγες επιπλέον ημέρες.

Στην πρώτη φάση του σχεδίου η βαρύτητα θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με σκέψεις και για ειδικά προγράμματα προς τους Έλληνες πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα