Άγρια επίθεση στη Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Διπλό «χτύπημα» μετά τη ματαίωση του έργου για τη Μαρία Κάλλας στο Μόναχο

«Είμαι καλλιτέχνης, όχι σατανίστρια»!

Οργισμένη η απάντηση της Μαρίνα Αμπράμοβιτς απέναντι στην εκστρατεία συνωμοσίας εναντίον της, που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.

Ενώ εκείνη βρισκόταν στο Μόναχο, όπου επρόκειτο να παρουσιαστεί η πολυαναμενόμενη περφόρμανς «Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» -ματαιώθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα- ένα άρθρο σε ιστότοπο που «ειδικεύεται» στις θεωρίες συνωμοσίας την κατηγορούσε ως «μάγισσα», «άτομο που κάνει μαύρη μαγεία» και, γενικώς, «άνθρωπο του Σατανά».

«Οι

λογικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό είναι μία ανοησία», δηλώνει η διάσημη καλλιτέχνης στο περιοδικό «The New Yorker», δεν κρύβει όμως την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη ζωή της, λόγω των απειλών που δέχεται:

«Φοβάμαι προσωπικά, ότι κάθε είδους τρελός με όπλο θα έρθει και θα με πυροβολήσει, επειδή νομίζει ότι είμαι σατανίστρια», όπως λέει.Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Η όλη υπόθεση, εξάλλου, είναι πραγματικά «τρελή», όπως αποδεικνύεται από τη γέννεσή της, αν και υπάρχει και ένα πολιτικό σκέλος, καθώς η ενορχηστρωμένη επίθεση προέρχεται από αμερικανικά ακροδεξιά στοιχεία.

Στις 10 Απριλίου, η Microsoft ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube σχετικά με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, που είναι μεν γνωστή για την βιαιότητα της καλλιτεχνικής της έκφρασης, που μπορεί μερικές φορές να είναι και αιματηρή, μόνο που, στην συγκεκριμένη περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν σαφέστατα ανώδυνο.

Κι αυτό, γιατί το βίντεο αναφερόταν στο έργο της «The Life», στο οποίο μία ομάδα επισκεπτών μουσείου φορούν ειδικά γυαλιά, μέσα από τα οποία η ίδια η Αμπράμοβιτς εμφανίζεται μπροστά τους. Στην ουσία πρόκειται για ένα σχόλιο πάνω στο ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας στο έργο τέχνης. (Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί στους Christie’s τον Οκτώβριο).

Είναι απορίας άξιον πώς αυτό το βίντεο πυροδότησε αντιδράσεις, αλλά έτσι έγινε, θεωρούμενο μάλιστα ως απόδειξη σατανιστικής συνωμοσίας! Συγκεντρώνοντας περισσότερα από 24.000 dislikes, καθώς άρχισε να κινείται στις διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έφθασε και στον ιστότοπο Infowars, που κατηγόρησε τη Microsoft ότι συνεργάστηκε με μια «μάγισσα».

Ώσπου, στις 14 Απριλίου, η Microsoft κατέβασε το βίντεο, με εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι αναγνωρίζουν πως «η σχέση μας με αυτό το έργο χρησίμευσε ως καταλύτης για διαδικτυακές επιθέσεις».

Η 73χρονη, σήμερα, σερβικής καταγωγής καλλιτέχνης, που περπάτησε πάνω από 1000 μίλια κατά μήκος του Σινικού Τείχους, που καθόταν ακίνητη επί μήνες, έξι ημέρες της εβδομάδα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, που έχει πειραματιστεί με το ίδιο της το σώμα, φθάνοντάς το στα όριά του, δεν μπορεί να πτοείται από τέτοιες αντιδράσεις ούτε στο ελάχιστο.

Αυτή τη φορά, όμως, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αποφάσισε να μιλήσει: «Μπορείτε να σταματήσετε να με παρενοχλείτε;», λέει «Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτή είναι η τέχνη που κάνω εδώ και 50 χρόνια στη ζωή μου;».

Θεωρίες συνωμοσίας και απειλές

Η θεωρία συνωμοσίας, ωστόσο, χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2016, όταν το WikiLeaks κυκλοφόρησε κλεμμένα emails από τον λογαριασμό του Τζον Ποντέστα, τότε επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ανάμεσα στα μηνύματα, υπήρχε και ένα από την Αμπράμοβιτς, που συζητούσε για την πρόσκληση του Ποντέστα στο σπίτι της, για ένα δείπνο «Spirit Cooking». Στο διαδίκτυο, όπου όλα παίρνουν «φωτιά», ακόμη και χωρίς αιτία, η πρόσκληση αυτή, όμως, είχε θεωρηθεί από ορισμένους ως απόδειξη για μια υποτιθέμενη σύνδεση της Αμπράμοβιτς με μια ευρύτερη συνωμοσία, γνωστή ως «PizzaGate».

Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα μ΄αυτήν, για όσους το θυμούνται, ο Ποντέστα φερόταν να εμπλέκεται σε ένα κύκλωμα διακίνησης παιδιών. Από τη μεριά της, ωστόσο, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είχε δηλώσει τότε ότι το δείπνο «Spirit Cooking», το οποίο είχε τον ίδιο τίτλο με ένα βιβλίο και μια παράστασή της, κατά την οποία ζωγράφισε παράλογες συνταγές με αίμα στους τοίχους μιας ιταλικής γκαλερί, στην πραγματικότητα περιελάμβανε μερικά απλά πιάτα, μαγειρεμένα από
την ίδια για περίπου 20 άτομα.

«Είχαμε διασκεδάσει πολύ. Και βέβαια δεν υπήρχε ούτε ανθρώπινο αίμα, ούτε μωρά, ούτε σεξουαλικά όργια», έλεγε η ίδια για εκείνο το δείπνο, σχολιάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας και πιστεύοντας ότι θα εξαφανίζονταν γρήγορα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, αυτό δεν έχει συμβεί.

Το αντίθετο, στο διάστημα αυτό, η ίδια έχει λάβει πολλά απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της μέσω email, μερικές φορές και τρία την ημέρα. Απειλές έχουν δεχτεί και διοργανωτές των σόου της, όπως η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, όπου έχει προγραμματιστεί για φέτος μία αναδρομική του έργου της και η Βαυαρική Κρατική Όπερα στο Μόναχο, όπου αναμενόταν να παρουσιαστεί η περφόρμανς για την Μαρία Κάλλας.

Την ίδια ημέρα, εξάλλου, που η Microsoft είχε κυκλοφορήσει το βίντεό της, μία ομάδα που έκανε τη διασπορά συνωμοσίας εναντίον της ανέβασε στο YouTube μία ταινία 78 λεπτών με τίτλο «Out of Shadows», στην οποία επαναλαμβάνονταν όλοι οι παλιούς ισχυρισμοί για την Αμπράμοβιτς.

Και, μεταξύ αυτών, ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνικές ελέγχου του μυαλού στην Lady Gaga! Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το βίντεο έχει προβληθεί έκτοτε περισσότερες από εννέα εκατομμύρια φορές.

Βραβευμένη τέχνη

Το γεγονός ότι οι οργανωτές της συνωμοσίας είχαν χρησιμοποιήσει εικόνες από το έργο της, μεταστρέφοντας και αλλοιώνοντας το νόημά τους, ώστε να εξυπηρετούν τους δικούς τους στόχους ήταν αυτό που είχε πληγώσει περισσότερο την Αμπράμοβιτς, όπως είχε πει η ίδια.

Μία από τις εικόνες αυτές, που την έδειχνε καθισμένη σε έναν σωρό από ματωμένα οστά αγελάδας προερχόταν από το «Balkan Baroque», ένα έργο της στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1997, όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι. Επρόκειτο για ένα σχόλιο στους πολέμους των Βαλκανίων της δεκαετίας του 1990, με την Αμπράμοβιτς να δηλώνει μέσω αυτού, πώς «όταν χυθεί αίμα, δεν μπορείτε να το ξεπλύνετε από τα χέρια σας».

Παρόμοιο σχόλιο εναντίον του πολέμου, αυτή τη φορά στην Ουκρανία, ήταν και η εικόνα που χρησιμοποιείται επανειλημμένα, δείχνοντάς την να κρατάει το ματωμένο κεφάλι ενός κριού, μια φωτογραφία του 2014 για την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Vogue.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Εναντίον της έχουν χρησιμοποιηθεί, βέβαια, και άλλα παλαιότερα και διάσημα έργα της, όπως αυτό όπου η ίδια ξαπλώνει σε ένα φλεγόμενο αστέρι πέντε σημείων και ένα άλλο όπου χαράζει αυτό το σχήμα στο στομάχι της, έργα που, όπως επεξηγεί η ίδια, επικαλούνται το κομμουνιστικό σύμβολο, με το οποίο είχε μεγαλώσει στη Γιουγκοσλαβία και όχι κάτι σατανικό.

Μόλις πέρυσι, εξάλλου, θρησκευτικοί διαδηλωτές προκάλεσαν φασαρίες κατά τα εγκαίνια της αναδρομικής της έκθεσης στην Πολωνία, ενώ το 2018, στο άνοιγμα μιας έκθεσης στη Φλωρεντία, μία καλλιτέχνης έσπασε στο κεφάλι της έναν πίνακα (αν και αυτό δεν φαίνεται να σχετίζεται με θεωρίες συνωμοσίας).

Σε απάντηση όλων αυτών, έτσι, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς σκέφτηκε να λάβει νομικά μέτρα, εναντίον του Alex Jones, ιδρυτή του ιστότοπου Infowars, γιατί «Κερδίζει χρήματα από την πληγή αθώων ανθρώπων», όπως λέει, αν και δεν το έχει αποφασίσει ακόμη, αφού κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο κόστος και θα χρειαζόταν χρόνια.

«Το μόνο που θέλω να ξέρω είναι πώς μπορώ να το ξεπεράσω και να έχω θετικό αποτέλεσμα», λέει. «Γιατί ο φόβος είναι το χειρότερο ανθρώπινο συναίσθημα».

Μαρίνα Αμπράμοβιτς – Μαρία Κάλλας

Η ίδια, ωστόσο, θα χρειαστεί να ξεπεράσει και την απογοήτευση από την ματαιωμένη περφόρμανς στο Μόναχο, παρ΄όλες τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί από την διεύθυνση της Βαυαρικής Κρατικής Όπερας.

Μόλις πρόσφατα, ως τα τέλη Μαρτίου, γίνονταν συζητήσεις, αν η πρεμιέρα στις 11 Απριλίου θα μπορούσε να γίνει με ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο, αλλά χωρίς κοινό στο θέατρο και με τους μουσικούς της ορχήστρας σε απόσταση μεταξύ τους.

Τελικώς, τίποτε από αυτά δεν κατέστη εφικτό, όσον αφορά όμως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τις προγραμματισμένες παραστάσεις στις 8, 9 και 10 Ιουλίου, δεν έχει γίνει ακόμη λόγος για ακύρωσή τους.

Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το πρότζεκτ της ιέρειας της περφόρμανς αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τον Μουσικό Μάη της Φλωρεντίας και την Εθνική Όπερα των Παρισίων.

«Για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο αφιερωμένο στη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας», έχει δηλώσει σχετικά η Μαρίνα Αμπράμοβις, γοητευμένη από την προσωπικότητα, τη ζωή, ακόμα και τον θάνατο της ντίβας της όπερας, η οποία «όπως πολλές από τις ηρωίδες που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη, πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά».

Οι «Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» είναι ένα οπερατικό πρότζεκτ, στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές, που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες του Μπιζέ, του Ντονιτσέττι, του Πουτσίνι και του Βέρντι.

Με σπουδαίες άριες, από το «Addio del passato» της Τραβιάτα ως το «Casta Diva» της Νόρμα. Εκτός από αυτές, εξάλλου, ο Σέρβος συνθέτης, Μάρκο Νικόντιεβιτς συνθέτει και πρωτότυπη μουσική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτήν το πώς η άνευ όρων αγάπη της Κάλλας για την τέχνη της δεν της επέτρεψε ποτέ τον διαχωρισμό μεταξύ του προσώπου που ήταν επί σκηνής και του προσώπου που ήταν στην πραγματική της ζωή.

«Παρτενέρ», αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, της Αμπράμοβιτς, ο διάσημος ηθοποιός Ουίλλεμ Νταφόε, παίζει σε έξι από τα βίντεο τον εραστή ή δολοφόνο της και σε όλα την σκοτώνει.

«Την γνωρίζω εδώ και χρόνια και μου αρέσει να συμμετέχω στη δουλειά της», έχει πει, άλλωστε, ο ίδιος για τη συνεργασία τους. «Αν θέλει να την σκοτώσω, λοιπόν, αυτό είναι τιμή για μένα!». Στο τελευταίο βίντεο, πάντως, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στο Παρίσι το 1977, θα βρεθεί κι η ίδια στη σκηνή, παίζοντας τον εαυτό της.

4.Μαρίνα Αμπράμοβιτς και Ουίλλεμ Νταφόε στο «Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας»

«Δεν ήθελε πια να ζήσει. Στην πραγματικότητα πέθανε από αγάπη κι επειδή κι εγώ σχεδόν πέθανα από αγάπη, καταλαβαίνω τι σημαίνει», λέει η Αμπράμοβιτς. Και εξομολογείται πως όταν ο Ιταλός σύζυγός της, ο καλλιτέχνης Paolo Canevari την εγκατάλειψε, πριν από μια δεκαετία, ήταν απογοητευμένη.

«Σταμάτησα να τρώω, σταμάτησα να πίνω, δεν ήθελα να ζήσω πια. Ήμουν σε πολύ κακή κατάσταση, για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει σήμερα. Προσθέτοντας όμως, ότι ένα μόνο την έσωσε και αυτό ήταν η δουλειά.

«Αλλά η Κάλλας σταμάτησε ακόμη και τη δουλειά της. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και σε μένα. Εγώ δεν μπορούσα να σταματήσω τη δουλειά μου».

Keywords
διπλο, μοναχο, μαρια, lady gaga, microsoft, youtube, life, wikileaks, cooking, email, lady, gaga, vogue, διαδηλωσεις, θεατρο, diva, σημαίνει, κινηση στους δρομους, wikileaks greece, Γόνδολες της Βενετίας, www.youtube.com, ελλαδα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, εθνικη λυρικη σκηνη, βιντεο, δουλεια, εθνικη, εικονες, ηθοποιος, λυρικη σκηνη, μουσικη, μωρα, ουκρανια, φλωρεντια, φωτογραφια, email, microsoft, vogue, youtube, αγαπη, αρθρο, αιμα, απλα, αφιερωμενο, βιβλιο, γεγονος, γινει, γυαλια, διαστημα, διευθυνση, διαδικτυο, εγινε, υπαρχει, ειπωθει, εκστρατεια, εβδομαδα, εργα, εξι, επτα, τεχνη, ζωη, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, θετικο, θεωριες, θεωρια, εικονα, λιονταρι, λυρικη, μαη, μηκος, μηνυματα, μηνες, μπορειτε, νοημα, νορμα, ομαδα, οπερα, ορια, οστα, ουσια, παρισι, πεθανε, πιατα, πλατφορμες, πολωνια, ρολο, σωμα, σοου, σπιτι, τιμη, τρια, φοβος, φορα, εννεα, lady, μπροστα, πληγη, σκηνη, σκοτωσω, σκοτωνει, σωρο, τρελος, θελω να, χερια
Τυχαία Θέματα