Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ, καταθέτουμε άμεσα σχέδιο διάσωσης

15:47 9/7/2019 - Πηγή: Mononews

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται να γκρεμίσει» δήλωσε ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ, είπε ότι είναι προτεραιότητα μας και από την πρώτη μέρα θα δούμε ένα σχέδιο διάσωσης. Η εταιρεία αντιμετωπίζει

μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, πρόσθεσε τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και θα δώσει νέα προοπτική.

Για τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ΔΕΠΑ σημείωσε ότι θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι θα προωθηθούν τα θέματα των αγωγών. «Αυτό το υπουργείο είναι ένα υπουργείο Εξωτερικών και χαίρομαι που υπάρχει πλέον συναίνεση στα θέματα ενεργειακής διπλωματίας» σημείωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού θύμισε ότι ήταν υπουργός Ενέργειας κατά το 2009 για εννέα μήνες, σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε όσες δράσεις της προηγούμενης προσπάθειας έχουν αξία και θα υπηρετήσουμε με σεμνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

«Είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθεια μας να είναι εμπροσθοβαρής, για να φέρουμε μια ευχάριστη έκπληξη. Αξίζουμε όλοι μια προοπτική και χαμόγελο» πρόσθεσε ο νέος υπουργός.

«Θα είμαστε μια μικρή, μετριοπαθής ομάδα, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Χαίρομαι που θα έχω μαζί μου σε αυτήν την προσπάθεια τον παλιό μου φίλο Γεράσιμο Θωμά, από τα υψηλότερα στελέχη της Κομισιόν με ελληνική υπηκοότητα και τον Δημήτρη Οικονόμου, έναν τεχνοκράτη» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Το υπουργείο αυτό είναι κρίσιμο για την καθημερινότητα, γιατί η ενέργεια και το κόστος της καθορίζει την ποιότητα ζωής και το συνειδητοποιούμε αυτό σε περίπτωση κρίσης, όπως στην κρίση του φυσικού αερίου του 2009 ή με το χθεσινό μπλακ άουτ, σημείωσε ο υπουργός.

Είπε ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή είναι παρόντα στη ζωή μας, ενώ είναι φαινόμενα συνδεδεμένα και με την οικονομία. Η ενέργεια είναι καταλυτική για την ανάπτυξη, αν την καταστήσουμε φιλική στην επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε.

Για το Ελληνικό και τις Σκουριές είπε ότι είναι επενδύσεις συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο, ενώ έδωσε μικρή γεύση για τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες.

Στις προτεραιότητες ο νέος υπουργός ανέφερε το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, τις ΑΠΕ, όπως και μια σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική, που θα βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. «Οι χρήσεις γης είναι πρώτη προτεραιότητα για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα» είπε.

Επίσης, προτεραιότητα θα δοθεί στην διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στις ΣΔΙΤ, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παράδειγμα στις Σέρρες και την Ήπειρο.

Ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, αφού τόνισε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Από σήμερα ως το 2030-2050 θα αλλάξει το ενεργειακό μείγμα και αυτό θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και δυσκολία και μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Θα δουλέψω στην Ελλάδα μετά από 29 χρόνια και θα περάσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο δουλειά χωρίς διακοπές».

Ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε: «Οι άμεσες προτεραιότητές μας έχουν σχέση με την επιτάχυνση των επενδύσεων και όχι μόνο τις μεγάλες, αλλά και τις μικρές. Προτεραιότητα είναι και οι χρήσεις γης που εμποδίζουν τις επενδύσεις. Έχουμε φιλόδοξο πρόγραμμα και μπορεί σύντομα να επιτύχει. Αν το καταφέρουμε, σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα αντιμετωπίσουμε την εκτός σχεδίου δόμησης και τις καθυστερήσεις».

The post Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ, καταθέτουμε άμεσα σχέδιο διάσωσης appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα