Ισχυρά κέρδη στο ΧΑ, με άρωμα rebalancing οι τράπεζες

Με κέρδη 1,54% στις 728,28 μονάδες διορθώνει ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την πλειονότητα των τίτλων σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση να βαδίζει σε θετικά εδάφη. Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 17,68 εκατομμύρια ευρώ, με τις τράπεζες να συσπειρώνουν και σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, αποσπώντας το ποσοστό ρεκόρ 69% του συνολικού τζίρου.

Ύστερα από τις χθεσινές απώλειες που προκλήθηκαν με αφορμή

τη δεικτοβαρή Coca Cola, και που οδήγησαν το δείκτη πιο κοντά στην ισχυρή στηριξη των 710 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε τις συναλλαγές σε κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας που αποτυπώνεται καθολικά σχεδόν στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιστρέφοντας πάνω από τα επίπεδα των 720, και πίσω στο γνωστό εύρος τιμών όπου κινείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Θετική κρίνεται για τη σημερινή συνεδρίαση η απόφαση της MSCI να προχωρήσει στην ένταξη της Eurobank στους δείκτες της, νωρίτερα από τις 28 Μαϊου. Με χθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρία γνωστοποίησε ότι η επιστροφή της ελληνικής τράπεζας θα ισχύσει κατ’εξαίρεσιν από την Πέμπτη, 23 Μαϊου, λόγω της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης με τη Grivalia Properties και την εισαγωγή των νέων μετοχών που προκύπτουν από την ανταλλαγή. Με τους διεθνείς αναλυτές να κάνουν λόγo για συνολικές εισροές λόγω rebalancing που θα αγγίξουν τα 120 εκατ. δολάρια, η επίσπευση της ένταξης της ελληνικής τράπεζας, έχει οδηγήσει τη μετοχή της Eurobank σε κέρδη +3,94%.

Στο επίκεντρο των αγοραστών όμως βρίσκονται και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει κέρδη +2,55% στις 603,25μονάδες, επανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, το οποίο είχε χάσει εν μέσω των διεθνών και εγχώριων ανησυχιών που έχουν ταλαιπωρήσει το Χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πέραν της Eurobank, με ισχυρά κέρδη άνω του 4% κινείται και η Πειραιώς (ΠΕΙΡ +4,69%), άνοδο +1,63% σημειώνει η Εθνική Τράπεζα, ενώ πιο ήπια ανοδικά κινείται και η Alpha Bank (ΑΛΦΑ +0,92%).

Στον υπόλοιπο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, λίγο μετά τις 11:30 δεν υπάρχουν τίτλοι σε αρνητικό έδαφος, με τις Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy να παραμένουν χωρίς μεταβολή. Με κέρδη άνω του 1% κινείται η πλειονότητα των λοιπών μη τραπεζικών τίτλων και πιο συγκεκριμένα οι Σαράντης (ΣΑΡ +2,78%), ΔΕΗ (+2,71%), Viohalco (ΒΙΟ +2,44%), Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ +1,92%), ΑΔΜΗΕ (+2,02%), Coca Cola (ΕΕΕ +1,88%), Jumbo(ΜΠΕΛΑ +1,53%), Όμιλος Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ +1,49%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ +1,38%), Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ +1,31%), Lamda Development (ΛΑΜΔΑ +1,26%), ΟΛΠ (+1,19%), Όμιλος Τιτάν (ΤΙΤΚ +1,19%) και Motor Oil (ΜΟΗ +1,01%).

Πιο ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ (+0,70%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,66%), ΟΠΑΠ (+0,30%) ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,21%) και ΦΡΛΚ (+0,21%).

The post Ισχυρά κέρδη στο ΧΑ, με άρωμα rebalancing οι τράπεζες appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα