Η ΑΜΚ του 1 δισ. που ετοιμάζει ο Παύλος Μυλωνάς, ραγδαίες εξελίξεις με το αφεντικό της ΕΧΑΕ, το διαμέρισμα στο Ελληνικό των 15.500 ευρώ και το Tot ziens της Ελλάκτωρ

Οι αλήθειες του Αλέξη Τσίπρα

 «Κι εγώ αν έδινα εξετάσεις, για να αποκτήσω ελληνική ιθαγένεια, ίσως να μην τα κατάφερνα» είπε ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Είναι ο άνθρωπος που κυβερνούσε τη χώρα για 5 χρόνια. Κι έλεγε την αλήθεια…

Το Tot ziens (αντίο στα ελληνικά) των Ολλανδών της Ελλάκτωρ 

Φαβορί και αουτσάιντερ υπάρχουν παντού.

Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για μια συζητούμενη επιχειρηματική συμφωνία, όπου οι εξελίξεις έχουν δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα. Καλή ώρα όπως συμβαίνει με την Attica Bank.

Από

τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, είναι αλήθεια ‘’μνηστήρες’’ υπάρχουν.

Και μάλιστα ισχυροί με όρους οικονομικής επιφάνειας.

Ωστόσο, αλήθεια είναι επίσης και το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας συνιστά  ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στους δυνητικά ενδιαφερόμενους υπάρχουν και άλλοι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν βγεί προς τα έξω. Μπορεί να φαντάζουν σαν αουτσάιντερ, αλλά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει από εκείνους η ‘’έκπληξη’’.

Που και μεγάλοι ‘’παίκτες’’ είναι, αλλά και έχουν συνάφεια με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επί του παρόντος το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα σχήμα βασικών μετόχων που θα πάρει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Attica Bank, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 200 με 240 εκατ. ευρώ.

Στη  μέχρι ‘’διαδρομή’’ των επαφών που έχουν γίνει, υπήρξε και ένας  Ολλανδός ‘’μνηστήρας’’ (πρόκειται για την Reggeborgh που κατέχει το 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ)  που έδειξε ενδιαφέρον αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Ο ισχυρός ανήρ των Ολλανδών Χένρυ Χολτερμαν είπε λοιπόν στα Ολλανδικά «Tot ziens» (δηλαδή αντίο) στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έχει κάθε λογο να πάει καλά η υπόθεση Attica BAnk

Μάλλον γιατί κατέληξε στο ότι δεν τον αφορούσε να έχει μια μικρή επενδυτική συμμετοχή.

Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει αν τυχόν αναπτυχθούν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις από την όλη διαδικασία. Στο πλαίσιο της οποίας έχει ανοίξει το data room της τράπεζας.

Φυσικά, ακόμη και στο θετικό σενάριο ενδέχεται να υπάρξουν αστερίσκοι.

Αν δηλαδή το σχήμα που θα βρεθεί στην τελική ευθεία, θέσει όρους στην πρόταση που θα διατυπώσει…

Σεμνά και ταπεινά ο Στουρνάρας

Και μιας και αναφερθήκαμε στον κ. Γιάννη Στουρνάρα πρέπει να σας πω το εξής:  Χθες το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εθεάθη σε μια απλή παραλία του Σουνίου, κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα.

Χωρίς συνοδείες και φουσκωτούς όπως κάνουν άλλοι τραπεζίτες.

Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλει να προκαλεί.

«Γιατί η ισχύς δεν φτιάχνεται με μαύρες λιμο  και συνοδείες» όπως σχολιάζει σκωπτικά κορυφαίος επιχειρηματίας της χώρας.  Ο κ. Στουρνάρας είναι πανίσχυρος και το ξέρει.

Ο Λογοθέτης και οι δικαστές 

Να θυμάστε ένα όνομα: Γιώργος Λογοθέτης.  Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο μυαλό πολλών δικαστών και εισαγγελέων.

Ο εφοπλιστής μου λένε θα έχει πολλές συναντήσεις τους επόμενους μήνες. Όχι συναντήσεις για σαμπάνιες και χαβιάρια.

O Παύλος Μυλωνάς και οι εκπλήξεις 

Ήταν η 21η Μαΐου, μέρα των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς υποχρεώθηκε να στείλει, με e- mail, έκτακτη δήλωση του στο πρακτορείο Bloomberg, με την οποία διέψευδε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Από τότε έχουν 4 μήνες -ακριβώς- και οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Η Εθνική Τράπεζα (και ο Παύλος Μυλωνάς)  ολοκληρώνει το σχέδιο των υποχρεώσεων της απέναντι στην DG Comp, η επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό αν και είναι δύσκολο, ξαναμπαίνει στους σχεδιασμούς και επιπλέον η νέα -υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη διοίκηση της  τράπεζας έχει ανακοινώσει ότι από το 2022 έως και το 2024 θα αυξήσει τις χορηγήσεις της κατά 15 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει ληφθεί υπ΄όψιν και το σοβαρό πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας που ταλαιπωρεί όλο το τραπεζικό σύστημα, φυσικά και την Εθνική.

Ο Παύλος Μυλωνάς τώρα πια θα υποχρεωθεί να αλλάξει στρατηγική και ρητορική.

Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, το επιτρέπουν, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ισχυρό και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ (περίπου στο 50% της σημερινής κεφαλαιοποίησης) έχει πλέον δρομολογηθεί.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αφού υπάρξει συνεννόηση και με τον βασικό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο άλλο που δεν θέλει.

Να αυξηθεί η εσωτερική αξία της Εθνική ώστε να πουλήσει το δικό του 40% σε καλύτερη τιμή.

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει μ’ ένα placement  του 20% του μετοχικού κεφαλαίου και θα συνεχίσει αργότερα ανάλογα με τις διαθέσεις των αγορών.

Η  ΕΧΑΕ στο τούνελ των εξελίξεων…

Στη σημερινή προσευχή άκουσα κι έμαθα πολλά. Μου συνιστούν να περιμένω τις επίσημες ανακοινώσεις.

Υπάρχουν όμως τα δεδομένα:

Το Ενεργητικό των εν Ελλάδι Αμοιβαίων Κεφαλαίων , από την αρχή του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 1,8 δις Ευρώ, πλησιάζει τα 11 δις Ευρώ.

Οι αποταμιευτές, απογοητευμένοι από τις μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεων τους, αγοράζουν μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων με ρυθμό 80 έως 100 εκατ. ευρώ, το μήνα.

Παρά το γεγονός ότι τα υπό διαχείριση θεσμικά κεφάλαια αυξάνονται, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βολοδέρνει στην λάσπη των 50 εκατ. Ευρώ ημερήσιας αξίας συναλλαγών.

Νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο δεν υπάρχουν αφού για κάθε εταιρεία, η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου είναι οικονομικά συμφερότερη από μια έκδοση νέων μετοχών ή μιας δημόσιας εγγραφής, ενός ΙΡΟ.

Μια εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση π.χ. 100 εκατ. Ευρώ πληρώνει στο Χρηματιστήριο συνδρομή 100.000€ χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρη ότι τουλάχιστον το μετοχολόγιο της, θα απεικονίζεται σωστά στην ιστοσελίδα του ΑΤΗΕΧ.

Ο κατάλογος με τα παράπονα είναι μακρύς….

Η λύση στον Γόρδιο Δεσμό του Χρηματιστηρίου….

Η κυβέρνηση προφανώς ούτε δικαίωμα ούτε συμφέρον έχει να παρέμβει άμεσα στα διοικητικά ζητήματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο σημερινός CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης,  έχοντας συμπληρώσει πάνω από 12 χρόνια θητείας, σε ομολογουμένως πολύ δύσκολες εποχές, ενδεχομένως να σχεδιάζει την οικειοθελή αποχώρηση του.

Ίσως -λέω ίσως- να υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που προθύμως θα του προσφέρει μια θέση στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει παραιτηθεί των καθηκόντων του εγκαίρως…

Μια τέτοια εξέλιξη, θα άνοιγε τον δρόμο για τους ισχυρούς μετόχους της ΕΧΑΕ να επιλέξουν μια νέα διοίκηση με νέο χαρακτήρα, προσόντα και προσανατολισμό.

Μια διοίκηση που θα φέρει αλλαγές π.χ. στους περιβόητους omnibus accounts της αγοράς, θα εντάξει στην αγορά μας νέες πλατφόρμες που θα φέρουν νέου τύπου επενδυτές (π.χ. τον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners) και γενικά να αλλάξουν το προφίλ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου…

Αυτά μου λένε οι Άγιοι Πατέρες και μου συνιστούν υπομονή, προσευχή και εγκαρτέρηση….

 

Το λιμάνι του Ηρακλείου θα τους φέρει πιο κοντά….

Εντυπωσιακές είναι οι υποψηφιότητες που έσπευσαν την Παρασκευή να δηλώσουν το «παρών» στην α’ φάση του διαγωνισμού, εκείνη της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 67%, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου».

Θα βιαστώ να κάνω μια πρόβλεψη, μην με παρεξηγήσετε, όταν μιλάω με τους Αγίους παρασύρομαι και οραματίζομαι το μέλλον.

Αυτά τα οράματα μου δείχνουν ότι ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που εκδήλωσε ενδιαφέρον μαζί με την AVIAREPS ΕΛΛΑΣ του Γιάννη Γρύλου, που είναι ο Δ/νων Σύμβουλος του ομίλου IOGR, θα συμμαχήσει – πάλι – με την Οικογένεια Βαρδινογιάννη που ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια πολύ μεγάλη δεξαμενή καυσίμων στο Λιμάνι του Ηρακλείου.

Αυτό το σχήμα, προς το παρόν δείχνει αήττητο.

Φυσικά όλα αυτά είναι οράματα και θα πρέπει να περιμένουμε την πραγματικότητα να μας επιβεβαιώσει…

Οι σταθεροί συνομιλητές του Τζίγγερ…

Επειδή ανέφερα το όνομα της οικογένειας Βαρδινογιάννη, στο μοναστήρι όπου ζω μου λένε πως είναι πλέον προφανές ότι τα ηνία κρατά πλέον ο (Τζίγγερ) Γιάννης Βαρδινογιάννης ο οποίος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έλειπε στο παρελθόν:

Αφουγκράζεται την κοινωνία, συζητά διαρκώς με ειδικούς για τα θέματα της οικονομίας, ενημερώνεται συστηματικά για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Συχνά – πυκνά θα δούμε τον Τζίγγερ σε πολύωρες συναντήσεις με ανθρώπους της επιστήμης, των τεχνών, της κοινωνίας και του Τύπου από τους οποίους λαμβάνει -σχεδόν καθημερινά- τον σφυγμό της οικονομίας.

Σταθεροί και μόνιμοι συνομιλητές του Γιάννη Βαρδινογιάννη είναι ο Γιώργος Τανισκίδης (Optima Bank) για θέματα του χρηματοοικονομικού τομέα και ο Πέτρος Τζανετάκης (Motor Oil) για θέματα Ενέργειας και επιχειρηματικών κινήσεων.

Στο Λιμάνι του Ηρακλείου κατέβηκαν οι ισχυροί που θα εμφανιστούν και σε άλλους διαγωνισμούς

Εκτός από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑVIAREPS , στο λιμάνι του Ηρακλείου εμφανίστηκαν πολλές κι ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές συμμαχίες που σίγουρα θα ξανασυναντηθούν σε αντίστοιχα projects του μέλλοντος .

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (θυγατρική της Ελλάκτωρ) συνεργάζεται με την Attica Group που βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μετοχικών εξελίξεων.

Η υποψηφιότητα Grimaldi-Minoan θεωρείται φυσιολογική και αυτονόητη όπως και αυτή της ΣΕΚΑΒΙΝ, συμφερόντων Σήφη Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με την Goldenstep Shipping Ltd, μέλος του Ομίλου Seajets.

Ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ το «Μ» ότι είναι παρών στις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ του γνωστού και μη εξαιρετέου Παναγιώτη Ψαλτάκου ( Η ΤΕΚΑΛ κέρδισε την εμπιστοσύνη των Κινέζων της Cosco και  έχει εξασφαλίσει όλα τα χρυσά κατασκευαστικά συμβόλαια του ασιατικού κολοσσού στον Πειραιά) , η Καράτζης, η Κυριακίδης Μάρμαρα δείχνουν ότι αυτού του είδους τα projects δεν αφορούν μόνον μεγάλους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την μακρινή Ιαπωνία, ενδιαφέρον κατέθεσε η Portek είναι θυγατρική της Mitsui & Co. Ltd. που συμμάχησε με την Global Ports Holding Plc (GPH), εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θυγατρική της Global Investment Holdings (GIH).

Ανεξάρτητα από το ποιοι θα προχωρήσουν στην δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών, θεωρείται σίγουρο ότι αυτές οι επιχειρηματικές συμμαχίες θα εμφανιστούν και σε άλλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ….

Κουΐζ:

Ποιος σοβαρός manager είχε «κλείσει» ένα απλό διαμέρισμα στον Πύργο του Ελληνικού (MARINA TOWER) αντί 9.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο;

Και λίγο πριν υπογράψει του είπαν «αρχηγέ ξέρεις κάναμε λάθος. Το τετραγωνικό πάει 15.500 ευρώ».

Και φυσικά ο επιχειρηματίας απλά τους έκλεισε το τηλέφωνο!!!

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Keywords
εχαε, εχαε, ευρω, μυλωνας, αφεντικο, παυλος, attica bank, εθνικη τραπεζα, γεκ τερνα, attica, τραπεζες, στουρναρας, λογο, συμμετοχή, data, room, νέα, δις, εταιρεία, λύση, ceo, σημαίνει, γεκ, τερνα, ηνία, ακτωρ, θυγατρική, πειραιας, ιαπωνια, global, plc, προσφορες, υφίσταται, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, χρηματιστηριο, αλλαγη ωρας, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τσιπρας, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ιβαν σαββιδης, ηνία, ακτωρ, δανεια, εθνικη, ιβαν, ιθαγενεια, κωνσταντινου και ελενης, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, σωκρατης, φως, ωρα, attica, ceo, αγορα, αυξηση, ανθρωπος, απλα, βρισκεται, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, γινει, δηλωση, διοικηση, δειχνει, δις, διοικητης, δυναμικο, εγχειρημα, εδινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εξετασεις, εξελιξη, εποχες, εταιρεία, ευθυνη, εφοπλιστης, υπομονη, υποθεση, υφίσταται, θετικο, θυγατρική, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λύση, λογο, μηνες, μυαλο, νικο, οικογενεια, ολλανδικα, ολλανδος, ονομα, οραματα, πλατφορμες, ρητορικη, σαββιδης, σεναριο, σιγουρα, σιγουρη, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, τερνα, τιμη, τμημα, το φως, ισχυρος, φυσικα, αγορες, attica bank, data, δικαιωμα, ευθεια, γκικα, global, χωρα, ιδιαιτερο, κωνσταντινου, room, plc, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, τραπεζα, θεματα
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
ΑΜΚ, Παύλος Μυλωνάς, ΕΧΑΕ, Ελληνικό, 15 500, Tot, Ελλάκτωρ,amk, pavlos mylonas, echae, elliniko, 15 500, Tot, ellaktor