Γιατί οι πωλητές πάτησαν τη σκανδάλη, οι κρίσιμες 882 μονάδες και οι εντολές αγορών στις τράπεζες στο κλείσιμο

Συναγερμός έχει σημάνει στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στους κόλπους των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών μετά το χθεσινό άδειασμα που συνέβη στο Χρηματιστήριο.

Με την αγορά να κλείνει τα μάτια στις οικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στα αυτά καθ’ αυτά κίνητρα για τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα, οι συναλλασσόμενοι τίθενται για μία ακόμα στο ίδιο έργο θεατές. Κι αυτό μία μέρα μετά την ανακοίνωση του AxiaNumber ότι μόλις των περασμένο μήνα, τον Οκτώβριο

άνοιξαν 2.184 νέοι κωδικοί, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα σε μία ιδιαίτερα χρονική συγκυρία, 26 συνεδριάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων είναι δεδομένη στην αγορά, κάτι που έχει φανεί και εν τοις πράγμασι, με τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, Alpha και εσχάτως της ΔΕΗ.

Οι ξένοι τοποθετούνται στην ελληνική οικονομία, κάτι που αποδεικνύεται από το ζεστό χρήμα των 2,1 δισ. ευρώ της Macquarie στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προβλέπεται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων την ερχόμενη χρονιά από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή πάνω από 21%.

Το άσχημο της διόρθωσης που βγήκε ξαφνικά στην αγορά έχει να κάνει, όπως εξηγούν οι επαγγελματίες της αγοράς με την επέλαση της πανδημικής κρίσης στον Δυτικό κόσμο και το κλείσιμο χωρών, όπως της Αυστρίας ή το αναμενόμενο «λουκέτο» στην Γερμανία, ενδεχομένως και την Ολλανδία.

Η διόρθωση όμως, που βγήκε χθες στα ξένα χρηματιστήρια δεν θορύβησε. «Ίσως γιατί έχουν λίπος να κάψουν εξαιτίας των ιστορικών υψηλών στα οποία κινούνται. Ο DAX βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή των 16.000 μονάδων, ενώ το Χ.Α. αν διασπάσει τις 882 μονάδες χάνει το ανοδικό μομέντουμ που ξεκίνησε από τις 30/9 (853 μον.) και οδήγησε τον δείκτη μέχρι τις 925 μονάδες».

Η προσέγγιση της αγοράς πλέον και η επενδυτική στρατηγική, σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον θα κρίνονται μέρα με την μέρα. Αν κάτι θετικό μπορεί να κρατήσει κανείς από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι ο δείκτης ναι μεν έκλεισε στα χαμηλά ημέρας (894 μονάδες), αλλά δεν βρέθηκε κάτω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 892 μονάδων.

Στον αντίποδα θα ήταν πολύ ενθαρρυντικό για την αγορά να επανέλθει πάνω από τις 911 μονάδες. Το γεγονός ότι οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών έκλεισαν με αγοραστές, έστω και για μερικές χιλιάδες κομμάτια δημιουργεί κάποια ελπίδα, που μένει να φανεί στην πράξη αν θα δημιουργήσει αξία.

Πάντως, ο ΟΠΑΠ, η Μότορ Όιλ και ο Φουρλής ανακοίνωσαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα, διευρύνοντας την «γκάμα» των εισηγμένων που δημοσιεύει ισχυρά οικονομικά στοιχεία κάνοντας το come back στα προ πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Το lockdown απειλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο…Όχι σε lockdown από την κυβέρνηση, αλλά όλα θα φανούν αρχές ΔεκεμβρίουWall Street: Δεύτερη ημέρα πιέσεων για τον Nasdaq – Ανοδικά το πετρέλαιο παρά την παρέμβαση Μπάιντεν

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
882,