Δημογραφικό: Kατάργηση του ΦΠΑ στους τοκετούς ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Tην κατάργηση του ΦΠΑ στους τοκετούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα και τη μείωσή του σε ιατρικές πράξεις και υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσημο, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) από τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Κικίλια.


Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτεία να λάβει υπόψη το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που συνιστά πολλαπλούς σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας και να λάβει στοχευμένα μέτρα, για τη στήριξη της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξαιρεθούν οι τοκετοί από το ΦΠΑ 24% που ισχύει για τις ιατρικές πράξεις.
«Ζητούμε την κατάργηση του ΦΠΑ στους τοκετούς καθώς είναι ένα επιπλέον κόστος που πρέπει να επιβαρυνθούν όσοι πρόκειται να γίνουν γονείς. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλη μείωση των γεννήσεων γεγονός που συνιστά σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να απαλλάξουμε τα νέα ζευγάρια από αυτό το επιπλέον κόστος, στο πλαίσιο μιας πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας και της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία», τόνισε σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Δημογραφική «βόμβα»

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό. Στο τέλος της επόμενης εικοσαετίας, το 2035, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμανθεί από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια.

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Η δημογραφική βόμβα αναμένεται να πυροδοτηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, προκαλώντας δραματικές αναταράξεις στην ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια στο ασφαλιστικό, καθώς εκτιμάται πως μόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής το σύστημα θα επιβαρυνθεί κατά 37,3 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες.

Η συνολική αυτή επιβάρυνση μεταφράζεται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2017-2057 ή σε μείωση των παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους κατά το αντίστοιχο αυτό ποσό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από τους επιστήμονες Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και Βασίλη Μπέτση, υποψήφιο διδάκτορα του Παντείου.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εκτρώσεων στην Ευρώπη και το τρίτο στον κόσμο, με περίπου 250.000 ετησίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), Γεώργιο Δασκαλάκη σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Δράση για την υπογεννητικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ σε κάθε νέα μητέρα.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα