Μ. Βορίδης: Τι λέει για το «αγροτικό πετρέλαιο» και τη συμμετοχή ιδιωτών στην ασφάλιση των αγροτών

Το περίγραμμα και την στόχευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δυο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμου, το πετρέλαιο κίνησης και την ιδιωτική ασφάλιση έδωσε χθες ο Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο πολύωρης συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό για τα μεγάλα και σημαντικά έργα.

Για το φλέγον ζήτημα της εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε εξ’ αρχής πως δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη πρόταση,

αλλά είναι στη φάση αναζήτησης του κατάλληλου μοντέλου, ωστόσο υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δραστικές παρεμβάσεις στο σημερινό πλαίσιο. Όπως χαρακτηριστικά είπε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η υφιστάμενη κατάσταση, με τον ΕΛΓΑ να παρουσιάζει σε ετήσια βάση έλλειμμα περίπου 50 με 60 εκατ. ευρώ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με την χρήση του αποθεματικού.

Ένα έλλειμμα που προκύπτει από το γεγονός πως ο ΕΛΓΑ έχει στη διάθεσή του κεφάλαια περίπου 158 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει μισθούς και αποζημιώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 200 και 210 εκατ. ευρώ ανάλογα την χρονιά. «Είναι κάτι», όπως είπε, «που δεν μπορεί να τραβήξει μακριά» και έσπευσε να συμπληρώσει πως πρέπει να σταματήσουμε να κλωτσάμε –όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ- το τενεκεδάκι συνεχώς προς τα κάτω».

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως στρατηγικός στόχος των παρεμβάσεων που θα αποφασισθούν στην ασφάλιση των αγροτών και του μοντέλου συμμετοχής των ιδιωτικών εταιρειών, είναι οι παραγωγοί να αποζημιώνονται πληρέστερα, ταχύτερα και χωρίς επιβάρυνση του ασφαλίστρου ενώ υπογράμμισε πως οι αγρότες εκφράζουν παράπονα για την αδυναμία του σημερινού συστήματος ασφάλισης να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις και την ελλιπή κάλυψη των ζημιών. Καθώς επίσης και τον άδικο τρόπο των εισφορών, με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώνουν και να μην αποζημιώνονται ποτέ και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν ένα ποσό και να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος».

«Το καινούριο σχήμα πρέπει να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε πως ουδέποτε η κυβέρνηση μίλησε για την κάλυψη των ζημιών των αγροτών από τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, είπε η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα είναι ικανοποιητικό για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές για τους παραγωγούς.

Όσον αφορά στο ζήτημα του «αγροτικού πετρελαίου», ο υπουργός δήλωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στην φορολογία που βαραίνει το προϊόν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να συνδέεται απλά με την επίτευξη πλεονάσματος». Πρέπει όπως είπε να ληφθούν μόνιμα θεσμικά μέτρα, τα οποία θα συνυπολογίζεται στον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν έκρυψε πως είναι κάτι που ενέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς συνδέεται πρώτον απόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και δεύτερον με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Για αυτό, τόνισε, και ο πρωθυπουργός ήταν επιφυλακτικός με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα