Αττική Οδός: Χάνουν το δικαίωμα προσφυγών όσοι λάβουν αποζημίωση – Τι γίνεται με εταιρικά οχήματα και leasing

00:03 6/4/2022 - Πηγή: Mononews

Χωρίς τη δυνατότητα κινηθούν νομικά θα βρίσκονται οι οδηγοί που θα λάβουν την αποζημίωση των 2.000 που εγκλωβίστηκαν στις 24 Ιανουαρίου στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως φαίνεται και από το έγγραφο που έχει συντάξει η νομική υπηρεσία της Αττικές Διαδρομές Α.Ε που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα, οι οδηγοί καλούνται να παραιτηθούν εμμέσως από το δικαίωμά τους για περαιτέρω αγωγές.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση οδηγών που εγκλωβίστηκαν στα οχήματα τους, εξηγεί πως θα επιτυγχάνεται η παραίτηση από το δικαίωμα για νέες αγωγές και προτείνει μία

λύση για την προστασία των οδηγών.

Συγκεκριμένα, η δικηγόρος επισημαίνει:

«Σε έγγραφο που έχουν λάβει όσοι ζητούν να λάβουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ, αναφέρεται ότι “το ως άνω ποσό (σ.σ τα 2.000 ευρώ της αποζημίωσης) που θα μου καταβληθεί για το ανωτέρω συμβάν (σ.σ. εγκλωβισμός στις 24 Ιανουαρίου) και συνιστά εύλογη χρηματική ικανοποίηση για τη στενοχώρια και ταλαιπωρία που υπέστην εξαιτίας της παραμονής μου, την 24/25 Ιανουαρίου 2022, στον Αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού».

Η δικηγόρος επισημαίνει πως η έκφραση “εύλογη χρηματική ικανοποίηση” αποτελεί ένα νομικό «κόλπο» των δικηγόρων τις Αττικές Διαδρομές Α.Ε., έτσι ώστε οι αιτούντες της αποζημίωσης να απολέσουν οποιοδήποτε δικαίωμα για περαιτέρω αγωγές.

Στο ενδεχόμενο, δε, που κάποιος υπογράψει το εν λόγω έγγραφο, τότε είναι πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια εκδίκασης σχετικής αγωγής, ο δικαστής να την κρίνει ως καταχρηστική.

Στο ερώτημα του τι συνιστά στους πελάτες της για να μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις, αλλά και να κινηθούν νομικά η Κατερίνα Φραγκάκη απαντά:

«Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κάτι που με εξέπληξε, καθώς περίμενα πως η εταιρεία θα προσπαθήσει να αποφύγει νέες αγωγές. Προφανώς και δεν μπορούσαν οι δικηγόροι να γράψουν στο κείμενο που απέστειλαν στους αιτούντες αποζημίωση, ότι οι δεύτεροι θα πρέπει παραιτούνται από κάθε έννομο δικαίωμα. Επομένως με τη χρήση της λέξης εύλογη αποζημίωση πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Όσον αφορά τους δικούς μου πελάτες, τους προτείνω να αντικαταστήσουν χειρόγραφα τη λέξη εύλογη με μερική, ώστε να μπορούν να κινηθούν περαιτέρω νομικά».

Τι γίνεται με συνεπιβάτες και οδηγούς εταιρικών οχημάτων και leasing

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορούν να κάνουν αγωγές οι συνεπιβάτες των οδηγών που θα λάβουν τις αποζημιώσεις.

Η Κατερίνα Φραγκάκη υπογραμμίζει, ότι οι συνεπιβάτες μπορούν να κινηθούν νομικά ανεξάρτητα από το αν οι οδηγοί των οχημάτων λάβουν αποζημίωση. Αρκεί, φυσικά να αποδείξουν την παρουσία τους στον οδικό άξονα στις 24 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή οδηγοί οχημάτων που μισθώθηκαν μέσω leasing ή ανήκουν σε εταιρείες καταγγέλουν ότι τους έχει ζητηθεί να μην κάνουν οι ίδιοι αιτήματα για αποζημίωση.

Στόχος είναι τα χρήματα της αποζημίωσης να μπουν στα ταμεία των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα οχήματα και όχι στους εγκλωβισμένους

Η Κατερίνα Φραγκάκη αναφέρει πως έχει ήδη αναλάβει τρεις υποθέσεις, όπου οι εταιρείες επιδιώκουν να πάρουν τα ποσά των αποζημιώσεων και αποτρέπουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς από τα να κάνουν αιτήσεις από μόνοι τους.

Όσον αφορά τους οδηγούς οχημάτων που ενοικιάστηκαν μέσω leasing, η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική. Για να λάβει ο οδηγός την αποζημίωση πρέπει να αποστείλει στην Αττική Οδό το σχετικό μισθωτήριο, έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι βρέθηκε εγκλωβισμένος στις 24 Ιανουαρίου.

Από την άλλη σε περίπτωση που οδηγός δεν είναι αυτός που έχει μισθώσει το όχημα, αλλά εργάζεται για λογαριασμό τρίτου, τότε είναι απαραίτητο να δώσει ο κάτοχος του μισθωτηρίου του οχήματος τη συγκατάθεσή του. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρει η δικηγόρος, ζητείται από τους οδηγούν να μην κάνουν αιτήσεις για να λάβουν αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης

Αττική Οδός: Με ποιους μιλάει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τι συμβαίνει με Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Mytilineos, Intrakat, Κοπελούζο

Keywords
Τυχαία Θέματα