Ανεβάζει τους τόνους η Ε.Ε.: Ξεκινά νομικές διαδικασίες εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά νομικές διαδικασίες εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον που παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit και παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.

«Η επιτροπή αποφάσισε να στείλει προειδοποιητική επιστολή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε η Πέμπτη στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αυτό το προσχέδιο νομοσχεδίου είναι από τη φύση

του παραβίαση της υποχρέωσης καλής πίστης που ορίζεται στη συμφωνία αποχώρησης».

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου μετά την είδηση. Η επιστολή αποτελεί το πρώτο βήμα μίας νομικής διαδικασίας κατά του νομοσχεδίου εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα μπορούσε να καταλήξει σε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση έχει περιορισμένη βαρύτητα άμεσα, εν τούτοις υπογραμμίζει ότι οι εντάσεις είναι έντονες την ώρα που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε διορία ένα μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να απαντήσει.

Από το γραφείο του Τζόνσον επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση θα «απαντήσει εν ευθέτω χρόνω.»

Το Ηνωμένο Βασίλειο περίμενε την επιστολή καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει δεκάδες τέτοιες προειδοποιήσεις στα κράτη μέλη κάθε μήνα για διάφορες περιπτώσεις φερόμενων παραβιάσεων του δικαίου της ΕΕ. Στη συνέχεια ακολουθεί ανταλλαγή επιστολών και εξηγήσεων, προτού φτάσουν ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις στα δικαστήρια της ΕΕ.

Δεν είναι ασυνήθιστο για την ΕΕ να αναλαμβάνει νομική δράση εναντίον χωρών και μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε ότι το σχέδιό του παραβίαζε τη Συμφωνία Αποχώρησης, μια τέτοια κίνηση ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές επισημαίνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι δεν θέλουν να επισκιάσουν τις διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Ελπίζουν ότι εάν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτό, η αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει η νομική δράση θα παραμείνει στο παρασκήνιο.

Επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ρίσκαρε να οδηγηθεί σε ένα χαοτικό και πικρό διαζύγιο από την ΕΕ με το σχέδιό του να θεσπίσει νομοθεσία που παρακάμπτει τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit που έχει υπογράψει.

Κριτικές που έχουν ασκηθεί, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πέντε πρώην πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου, λένε ότι ο νόμος θα βλάψει τη θέση της χώρας σε άλλες διεθνείς διαφορές.

Το νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά πέρασε στο τελικό του στάδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη και θα οδηγηθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον δεν έχει την πλειοψηφία. Οι υπουργοί αναμένουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα πάρει το πράσινο φως, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η ήττα του Τζόνσον θα του στερήσει το ατού της διαπραγμάτευσης στα τελικά στάδια των εμπορικών συζητήσεων με το μπλοκ.

Το νομοσχέδιο είχε θεωρηθεί ως απόπειρα του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει καλύτερους όρους από την ΕΕ, απειλώντας το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας. Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση του μπλοκ στις 31 Δεκεμβρίου, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με επιπλέον κόστος και αλλά και αναστάτωση.

Δικαστήριο Εποπτείας

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι η παραβίαση των υποχρεώσεων της Συνθήκης πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, εξακολουθεί να υπόκειται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η Συμφωνία Απόσυρσης προβλέπει ότι μία πενταμελής επιτροπή διαιτησίας θα αποφαίνεται για θέματα μη συμμόρφωσης από το επόμενο έτος. Η επιτροπή μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει, η ΕΕ μπορεί να αναστείλει τη Συμφωνία Απόσυρσης κατά βούληση, εκτός από τα μέρη που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Η μεγαλύτερη ποινή θα ήταν η ΕΕ να αρνηθεί να συνάψει οποιαδήποτε εμπορική ή άλλη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, στερώντας τη Βρετανία από την πρόσβαση στον μεγαλύτερο και πλησιέστερο οικονομικό της εταίρο.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα