Ιδιαίτερη προσοχή για τη γρίπη των πτηνών φέτος συνιστά η EFSA

Την προτροπή προς τις χώρες τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τα μέτρα επιτήρησης και βιοασφάλειας για τηνπροστασία από πιθανές νέες εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, απευθύνει ηΕυρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Η προειδοποίηση έρχεται μετά τακρούσματα της νόσου μεταξύ άγριων και οικόσιτων πτηνών στη δυτική Ρωσία και στοΚαζακστάν τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι ακριβώς ηγνωστή διαδρομή φθινοπωρινής μετανάστευσης για άγρια πτηνά που κατευθύνονταιπρος την Ευρώπη.

Η περιοχή της

βόρειας και ανατολικήςΕυρώπης είναι πιθανότατα η πιο ευάλωτη σε νέα κρούσματα, κρίνοντας από τηνυπάρχουσα εμπειρία. Όταν εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην ίδιαπεριοχή της Ρωσίας τα καλοκαίρια του 2005 και του 2016, ακολούθησαν ύστερα επιδημίεςστη βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Εάν επαναληφθεί και φέτος το μοτίβο, η γρίπητων πτηνών αναμένεται να φτάσει στις ίδιες περιοχές της Ευρώπης το φθινόπωρο ήτο χειμώνα. Η επακόλουθη εξάπλωση σε χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης είναιεπίσης δυνατή.

Αυτή η προειδοποίησηπεριλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη καιπέραν αυτής, μια έκθεση –συντάσσεται από την EFSA, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψηςκαι Ελέγχου Νοσημάτων και το εργαστήριο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τηγρίπη των πτηνών– η οποία καλύπτει την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2020.

Η έκθεση συνιστά στις χώρες τηςΕ.Ε., σύμφωνα εξάλλου και με τη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά τον μετριασμό τωνκινδύνων και την έγκαιρη ανίχνευση:

1. Να λάβουν μέτρα για τονάμεσο εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων και να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στιςπτηνοτροφικές μονάδες.

2. Να προειδοποιήσουν τιςκτηνιατρικές αρχές και τους οργανισμούς αρμόδιους για την άγρια ζωή, για τον κίνδυνοεισαγωγής της γρίπης των πτηνών, και να προτρέψουν σε διαρκή παρατήρηση καιέγκαιρα τεστ σε νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Η εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να πυροδοτηθεί από μια ξαφνική και επίμονη πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική Ρωσία και το Καζακστάν. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο ψυχρός καιρός οδήγησε στην ταχεία προς δυσμάς επέκταση του ιού της γρίπης των πτηνών από μολυσμένα αποδημητικά πτηνά στη διάρκεια των επιδημιών του 2005-2006 και 2016-2017.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στο ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθεί, συνιστάται να αποφεύγεται το άγγιγμα νεκρών πτηνών χωρίς τον κατάλληλο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

The post Ιδιαίτερη προσοχή για τη γρίπη των πτηνών φέτος συνιστά η EFSA appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα