Αϊόβα-Εκλογές: Προβάδισμα για τον Μπούτιτζετζ – Βαρύ πλήγμα για τον Μπάιντεν

09:56 5/2/2020 - Πηγή: Mononews

Τα πάνω κάτω ήρθαν στην Αϊόβα, καθώς ο για πολλούς αουτσάιντερ και άγνωστος σε εθνικό επίπεδο δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, 38χρονος κεντρώος Πιτ Μπούτιτζετζ, οδηγεί την κούρσα στη σχετική εσωκομματική ψηφοφορία για το χρίσμα των Δημοκρατικών, εξασφαλίζοντας ήδη το 26,8%, έχοντας ενσωματωθεί το 71% των εκλογικών τμημάτων.

Βαριά ήττα διαγράφεται για τον μέχρι πρότινος φαβορί, Τζο Μπάιντεν, καθώς έρχεται τέταρτος και…καταϊδρωμένος στη σχετική εσωκομματική ψηφοφορία

(15,4%) , πίσω από τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς (25,2%) και την γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν (18,4%). Πίσω από τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα έρχεται η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ με 12,6%.

Τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών δίνονται στη δημοσιότητα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση κι αφού επικράτησε χάος.

Ο Μπούτιτζετζ, ο οποίος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που θα αναλάβει το αξίωμα, έκανε λόγο για «εκπληκτική νίκη» απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα.

«Μια εκστρατεία που κάποιοι δήλωναν ότι δεν έχουν καμία δουλειά ακόμη και να κάνουν αυτή την προσπάθεια, πήρε τη θέση της στο μέτωπο αυτού του αγώνα για να αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο με ένα καλύτερο όραμα για το μέλλον», δήλωσε ο Μπούτιτζετζ.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εκστρατείας και περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια δαπανών, τα αποτελέσματα στην Αϊόβα αναμενόταν να παράσχουν κάποιες απαντήσεις για τους Δημοκρατικούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπο να επικρατήσουν του δισεκατομμυριούχου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών είχαν ήδη αναχωρήσει από την Αϊόβα και έχουν πλέον στρέψει την προσοχή τους στην επόμενη αναμέτρηση στο Νιου Χάμσαϊρ στις 11 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα