Αγωνία τραπεζικών στελεχών για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις

08:23 5/2/2020 - Πηγή: BankWars

Η κοινή γνώμη «βομβαρδίζεται» εδώ και κάποια χρόνια από σκάνδαλα ή δήθεν σκάνδαλα που έγιναν ή υποτίθεται πως έγιναν με πράξεις ή παραλήψεις  κορυφαίων  στελεχών του τραπεζικού συστήματος.

Δεκάδες επώνυμα τραπεζικά στελέχη οδηγήθηκαν πολλές φορές στα ανακριτικά γραφεία, διασύρθηκαν  από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους υπόσταση, έμειναν στο περιθώριο όμηροι των αναπόδεικτων κατηγοριών, ενώ τιμωρήθηκαν και με “μπλόκο” στην προσωπική τους περιουσία, «μέχρι να τελεσιδικήσουν» οι εναντίον τους κατηγορίες.

 Με

τις πρόσφατες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και το νέο ποινικό κώδικα (ν. 4619/2019), δίνεται επιτέλους, ένα τέλος σε αυτές τις υποθέσεις που κόστισαν ακριβά σε εμπλεκόμενους και μη.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών μπορούν να ασκήσουν έγκληση επί των υποθέσεων αυτών αν κρίνουν ότι οι τράπεζες υπέστησαν ζημιές από τις πράξεις των στελεχών αυτών και να τις παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020. Αν δεν το πράξουν, ή αν δεν συνεδριάσουν καν επί των υποθέσεων, αυτομάτως οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο και στο…χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Εν όψει αυτής της καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχει έντονο παρασκήνιο.

Οι παλαιές διοικήσεις τραπεζών, αλλά και στελέχη που εξακολουθούν να εργάζονται στις τράπεζες, πιέζουν, προκειμένου να ΔΣ να μη συνεδριάσουν και οι υποθέσεις τους να κλείσουν.Οι νυν διοικήσεις, από τη μία πλευρά επιθυμούν να κλείσουν αυτές τις υποθέσεις, αλλά από την άλλη, το…σκέπτονται, καθώς, πέραν των πιθανών αντιδράσεων κομμάτων και κοινής γνώμης, αντιμετωπίζουν την περίπτωση να “παραπεμφθούν” ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ από μετόχους των τραπεζών.

Προ ημερών, το ΤΧΣ, με επιστολή του στα ΔΣ των τραπεζών, τους «υπενθυμίζει» την 18η Μαρτίου:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («Ταμείο») ως μέτοχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και στα πλαίσια της αποστολής του και του θεσμικού του ρόλου για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, προέβη σε υπόμνηση προς τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών, σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και το νέο ποινικό κώδικα (ν. 4619/2019), υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν πλέον οι τράπεζες και τα Διοικητικά τους Συμβούλια για τον χειρισμό παλαιών και νέων ποινικών υποθέσεων.
Το Ταμείο, σύμφωνα με την πάγια πολιτική του, δεν προέβη σε ουδεμία υπόδειξη προς τις τράπεζες ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις σχετικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Η επιστολή του ΤΧΣ…ενόχλησε σφόδρα ορισμένους τραπεζικούς κύκλους, που φρόντισαν, μέσω δημοσιευμάτων Μέσων Ενημέρωσης που υπακούουν πιστά στις εντολές τους, να το επικρίνουν για την ενέργειά του αυτή, κατηγορώντας το ότι επεμβαίνει αντιθεσμικά σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του, προσάπτοντας του και την κατηγορία ότι «από κάπου πήρε εντολή».

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ, ο ένας από τους τρεις συμβαλλόμενους με τον ESM στα δάνεια προς την Ελλάδα (οι άλλοι δύο είναι η Τράπεζα Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών) κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής, το 26% των μετοχών της Πειραιώς, το 11% της Alpha και το 2,34% της Eurobank. Η «θητεία» του ΤΧΣ λήγει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Για να φύγει το ΤΧΣ, όπως πολλές πλευρές επιθυμούν, θα πρέπει, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, να υπάρξει και σύμφωνη γνώμη του ESM.

Η συνέχεια, μέχρι τις 18 Μαρτίου θα έχει ενδιαφέρον, τραπεζικό, μιντιακό αλλά και πολιτικό.

-Τραπεζικό, γιατί θα μάθουμε αν έστω ένα ΔΣ τράπεζας θα παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, έστω μία υπόθεση.

– Μιντιακό, γιατί θα δούμε πως «στοιχίζονται» σαν …στρατιωτάκια ορισμένα ΜΜΕ, όχι με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των τραπεζών, αλλά με τα στενά, προσωπικά συμφέροντα ανθρώπων του «συστήματος»

– Πολιτικό, γιατί θα δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων, στελέχη των οποίων, στο παρελθόν αλλά και σήμερα, ΑΚΡΙΤΑ και με ΑΓΝΟΙΑ των τραπεζικών πρακτικών-διαδικασιών, κατηγόρησαν τα τραπεζικά στελέχη και συνέβαλαν τα μέγιστα στην απαξίωση των τραπεζών στα μάτια των πολιτών, ασχέτου κομματικής τοποθέτησης. 

Bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα