Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 χάρη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Πτώση ξανά για Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν για μια ακόμα ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται γύρω από τα στοιχεία Ιουλίου για τον πληθωρισμό, τα οποία ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κάτι που όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για τους Dow Jones και S&P 500 να κλείσουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.484,97 μονάδες, με άνοδο 0,62% και  ο S&P 500 στις 4.447,70 μονάδες, με άνοδο 0,25%. Αντίθετα ο Nasdaq

έκλεισε στις  14.765,14 μονάδες με απώλειες -0,16%.

Η αγορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο να αυξάνεται κατά 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 5,3% (αύξηση 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως στα στοιχεία του  δείκτη τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%. Σε επίπεδο έτους η αύξηση ήταν 4,3%.

Επιπλέον, οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ένας τομέας που απασχολεί την αγορά καθώς σύμφωνα με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ευθύνεται για την εικόνα εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού, αυξήθηκαν μόλις 0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 10% έναν μήνα νωρίτερα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν αισιοδοξία στην αγορά, καθώς ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού δεν είναι πιο επιθετικός από όσο φοβόντουσαν οι επενδυτές, ενισχύοντας την άποψη της FED για ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά και τις εκτιμήσεις πως βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωσή του.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στα ίδια επίπεδα του 1,33%, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Ντάλλας, Ρόμπερτ Κάπλαν στο CNBC ότι η FED θα ρέπει να αρχίσει να μειώνει τις  μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων από τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα νέες το πετρέλαιο κατάφερε να αντιστρέψει τις ισχυρές πιέσεις άνω του 1% που καταγράφουν οι τιμές των συμβολαίων στο άνοιγμα, έπειτα από την προτροπή του Λευκού Οίκου προς τις χώρες του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους για να συνεισφέρουν στην παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία. Η αλλαγή ήρθε μετά τις διευκρινήσεις πως η πρόταση αφορούσε μια μακροπρόθεσμη κίνηση και όχι μια άμεση αντίδραση, ενώ ενισχύθηκε μετά και την ανακοίνωση  για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τα οποία μειώθηκαν κατά 816.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του WTI έκλεισε με άνοδο 1,4% στα 69,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent Οκτωβρίου στο +1,2% και τα 71,44 δολάρια το βαρέλι. Η μετοχή της Exxon Mobil έκλεισε στο +0,29% ενώ της Chevron στο +0,79%

Θετικά κινήθηκε η αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρά την είδηση για την επίθεση hackers στην πλατφόρμα blockchain Poly Network και την κρυπτονομισμάτων αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Ήδη οι hackers έχουν αρχίσει να επιστρέφουν μέρος από τα crypto. Η αγορά βρίσκει επίσης στήριξη στην είδηση πως η PNC Bank, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ, σκοπεύει να προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες της για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σε συνεργασία με την Coinbase. H μετοχή της Coinbase έκλεισε στο +3,24%.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο συνέχισε για δεύτερη ημέρα να σημειώνει η Caterpillar (3,55%), ενισχυμένη από την ψήφιση στη Γερουσία του σχεδίου 1 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών. Ακολούθησαν οι μετοχές των Walgreens (2,66%), Dow (1,77%) και Home Depot (1,67%). Αντίθετα, τη σημαντικότερη πτώση, από τις μόλις 5 από τις 30 μετοχές που έκλεισαν με απώλειες, σημείωσε η Visa (-1,26%).

Keywords
Τυχαία Θέματα