Ζελένσκι στη Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» και το δικό μας σύνθημα

12:05 7/4/2022 - Πηγή: Mononews

Λίγο μετά το μεσημέρι ξεκίνησε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων.

Προηγήθηκε η εισαγωγική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Η Ελλάδα

σας καλωσορίζει και στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας, τόνισε στη σύντομη προσφώνησή του ο κ. Τασούλας πριν δώσει τον λόγο στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Απόντες από το Κοινοβούλιο, οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπείται τελικά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το παρών στην ειδική συνεδρίαση έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ξεκίνησε με την ιαχή των επαναστατημένων Ελλήνων, το εθνικό σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας «Φιλικής Εταιρείας» που θα συνδράμει την Ουκρανία. Είπε:

«Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι Έλληνες στην Επανάσταση του 1821 και αυτό λέμε και εμείς σήμερα», τόνισε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμα μας έχει αυτό αποτυπωθεί.»

«Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας εδώ και αιώνες και σήμερα αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πιλότων. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμα και το θέατρο». Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου», περιέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είναι μεγάλη η οδύνη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι δεν θα λογοδοτήσουν, πρέπει να τους καταστήσουμε υπόλογους. Η Μαριούπολη, όπως και η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια», τόνισε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Και η Οδησσός είναι ήρεμη σήμερα, συμπλήρωσε, αυτό συμβαίνει «διότι τα στρατεύματα μας κατάφεραν να διώξουν τους βαρβάρους σε μια απόσταση ασφαλείας».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την βοήθεια όπως και για την συμμετοχή της στις κυρώσεις. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε την όποια διάσωση στην Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκδιώξουμε κάθε βάρβαρο επιτιθέμενο.

Ας πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφησαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης.

Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκλήματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις. Θα κερδίζουμε Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία…».

Το λόγο πήραν και δύο Ελληνοουκρανοί ομιλητές:

Ο πρώτος Ελληνοουκρανός ομιλητής:

«Καλημέρα απευθύνομαι σαν Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε κατά των ναζιστών. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα αλλά για τις δυσκολίες που έχουμε στην ειρηνική Μαριούπολη. Η πόλη έχει καταστραφεί από τους Ρώσους ναζιστές. Συμπατριώτες έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες, βοηθήστε μας».

Ο δεύτερος Ελληνοουκρανός ομιλητής:

«Καλημέρα εγώ λέγομαι Αναστάσιος παρακαλώ ακούστε την έκκλησή μας.

Εκατοντάδες πεθαίνουν τώρα, δεν αφήνει εχθρός να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια».

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μιλά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, Πέμπτη 07 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Ομιλία Ζελένσκι στη βουλή – Ποιος θα εξηγήσει στο παγκόσμιο κοινό το αίτημα του Βελόπουλου, την διαμαρτυρία Βαρουφάκη και τις δηλώσεις Τσίπρα;

Ζελένσκι: Θα συναντηθεί αύριο με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Keywords
Τυχαία Θέματα