Bitcoin: Ξεπέρασε τα 18.000 δολάρια για πρώτη φορά από το 2017 – Διίστανται οι απόψεις για την περαιτέρω πορεία του

To Bitcoin πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς στο ιστορικό υψηλό που πυροδότησε η αγοραστική μανία των επενδυτών πριν από τρία χρόνια και κατέληξε στην βίαιη συντριβή του.

Το αμφιλεγόμενο ψηφιακό περιουσιακό στοιχεία, το οποίο αρχικά προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση σε εθνικά νομίσματα όπως το δολάριο, σημείωσε άνοδο έως 4,8% φτάνοντας στα 18.480 δολάρια την Τετάρτη – πριν υποχωρήσει κατά 1.000 δολάρια μέσα σε περίπου 20 λεπτά μετά τις 1:30 μ.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ.

Η

τιμή του φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί, ξυπνώντας τις μνήμες του ξέφρενου ανοδικού ράλι κατά 1.375% που κατέγραψε το 2017 πριν από τη βουτιά κατά 70% το 2018. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί ακόμη υψηλότερα.

«Το Bitcoin είναι κάτι τρελό», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Miller Tabak + Co. «Αυτή είναι η τρίτη παραβολική κίνηση. Ο Θεός ξέρει μόνο πού θα κορυφωθεί».

Τα κέρδη του φέτος οφείλονται και στην ευρύτερη αποδοχή του από εταιρείες όπως η Fidelity Investments, η οποία ξεκίνησε ένα Bitcoin Fund το καλοκαίρι. Μερικοί εξέχοντες διαχειριστές κεφαλαίων στράφηκαν επίσης στο κρυπτονόμισμα, με τον μακροοικονομικό επενδυτή Paul Tudor Jones να το αγοράζει ως αντιστάθμιση έναντι του πιθανού πληθωρισμού. Και η PayPal Holding Inc. δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θα επιτρέψει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι οι επενδυτές. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates LP, Ray Dalio, εκφράζει τον προβληματισμό του. Ενώ ακόμη και οι άνθρωποι που επενδύουν σε αυτό αντιμετωπίζουν με δισταγμό την γρήγορη άνοδο του.

«Είμαστε σε υπερβολικά επίπεδα εδώ και αναμένεται να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Vijay Ayyar, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων, Luno. «Οπουδήποτε από τα 18.000 έως 19.000 δολάρια είναι η δυνητική κορυφή. Πρέπει να υπάρχουν αρκετοί πωλητές σε αυτά τα επίπεδα, κυρίως εκείνοι που είχαν αγοράσει στα υψηλά την περίοδο 2017-2018. Τα μεγάλα ανοδικά ράλι στο παρελθόν είχαν πάντα 30-40% διορθώσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Ωστόσο, οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων παρακολουθούν το Bitcoin που καταγράφει ολοένα και υψηλότερα επίπεδα φέτος, και αρκετοί από αυτούς πιστεύουν ότι θα φτάσει το ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2017, κοντά στα 20.000 δολάρια, ενώ άλλοι κάνουν λόγο και για ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το Bitcoin απέκτησε αρκετούς θαυμαστές και εν μέσω πανδημίας. Αυτή την εβδομάδα η ηθοποιός Maisie Williams που ενσάρκωσε την Arya Stark στο  «Game of Thrones» του HBO, ρώτησε τους  2,7 εκατομμύρια ακόλουθους της στο Twitter εάν θα έπρεπε να επενδύσει στο νόμισμα. Στο ερώτημα απάντησαν πολλοί, από τον διάσημο επενδυτή κρυπτονομισμάτων Mike Novogratz, μέχρι τον Elon Musk της Tesla Inc.

should i go long on bitcoin ?

— Maisie Williams (@Maisie_Williams) November 16, 2020

Το Bitcoin σημείωσε μέση ημερήσια κίνηση 2,6% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από το Bloomberg. Το αντίστοιχο ποσοστό για την τιμή του χρυσού ήταν 0,9%.

Ο Hugo Rogers, διευθύνων σύμβουλος της Deltec Bank & Trust, αγόρασε το Bitcoin όταν διαπραγματεύονταν περίπου στα 9.300 δολάρια τον Ιούνιο και έκτοτε χρησιμοποίησε οποιαδήποτε αδυναμία τιμών για να το προσθέσει περισσότερα στο χαρτοφυλάκιό του. Το Bitcoin αποτελεί πλέον περίπου το 5% του Global Absolute Return Fund, το οποίο εστιάζει στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας. Πιθανότατα δεν πρόκειται να σταματήσει στο όριο του 5%, είπε.

«Μια μικρή θέση στο Bitcoin μπορεί να έχει πολύ δρόμο», είπε ο Rogers τηλεφωνικά. «Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικής λύσης στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν συγκρίσιμη απόδοση. Εάν πρόκειται να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας ούτως ή άλλως, αυτή είναι μία καλή επιλογή».

Tesla: Εισέρχεται στο «club» S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου

Airbnb: Η δημόσια προσφορά και η νέα τάση που θα επηρεάσει το μέλλον της εταιρείας

Το μυστικό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων με τις πρωτοποριακές επενδύσεις

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα