Opinion Poll: Ποιοι υπουργοί τα πάνε καλά και ποιοι όχι – Ποια κόμματα έχουν θέμα ηγεσίας

Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Δένδιας και Τάκης Θεοδωρικάκος είναι οι τρεις πρώτοι υπουργοί, τους οποίους ξεχωρίζουν οι πολίτες, που απάντησαν αυθόρμητα σε ερώτηση «ποιους υπουργούς της κυβέρνησης ξεχωρίζετε για την συνολική πολιτική παρουσία και το έργο που παράγουν», στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Political.

Η κατάταξη δεν παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή, καθώς φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί μια πρώτη δεκάδα, με τα ονόματα των υπουργών να εναλλάσσονται ανάλογα με την συγκυρία.

Ο

υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είναι στην πρώτη θέση με 24%, σε απόσταση αναπνοής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με 23,5% και τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 22,1%.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης με 20,1%, Χρήστος Σταϊκούρας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 17,1% και οι δύο. 

Στην δεκάδα ακολουθούν οι Κωστής Χατζηδάκης με 16,3%, Νίκος Παναγιωτόπουλος με 16,3%, Άδωνις Γεωργιάδης με 15% και Γιάννης Βρούτσης με 15%.

Στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται οι Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η Opinion Poll διερεύνησε για πρώτη φορά το θέμα της ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας, όμως δεν λείπουν οι αμφισβητήσεις, οι αντίθετες απόψεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, το θέμα έχει ανοίξει ενόψει της Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου του 2021. Ήδη δύο (Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης) έχουν δηλώσει το παρόν, άλλοι το έχουν έχουν αφήσει ανοιχτό σε δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ σε ρεπορτάζ αναφέρονται και άλλα ονόματα. 

ΣΥΡΙΖΑ: Κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά…

Στο σύνολο της κοινής γνώμης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30,8% των προτιμήσεων στο ερώτημα «με ποιον ηγέτη μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιο δυναμική πορεία» έναντι 12,2% του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μικρή παρουσία καταγράφουν οι Έφη Αχτσιόγλου με 3,4%, ο Πάνος Σκουρλέτης με 1,6% και η Ρένα Δούρου με 1%, ενώ ένα 16,9% απάντησε «άλλον», είτε δηλώνοντας διάφορα ονόματα είτε μη έχοντας κάποια άλλη καθαρή πρόταση. Ο ένας στους τρεις δεν απαντούσε, κι αυτό είναι λογικό, αφού για πολλούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται σοβαρά.

Στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 63,2% έναντι 7,3% του Ευκλ. Τσακαλώτου. Ακολουθούν η κ. Αχτσιόγλου με 3,6%, ο Π. Σκουρλέτης με 2,3% και η Ρ. Δούρου με 1,4%.

Είναι φανερό ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν θέματα στα οποία είτε θα δώσει απαντήσεις είτε η αμφισβήτηση θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι μόλις το 28,6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένο γενικά με την αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 50% των ψηφοφόρων του τον επιλέγει ως πιο κατάλληλο πρωθυπουργό, η πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγές) «παίζει ανάμεσα στο 18%-19%» και η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ στην πρόθεση ψήφου φτάνει στο 19%.

Αν αυτά τα δεδομένα δεν αλλάξουν, θα εδραιώνεται μια πορεία προς σίγουρη ήττα και αυτό πέρα από άλλες ιδεολογικές, πολιτικές αναζητήσεις θα τροφοδοτεί αμφιβολία και αμφισβήτηση. 

Μπέρδεμα στο ΚΙΝΑΛ…

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ το ερώτημα ετέθη ευθέως, αφού το θέμα της ηγεσίας έχει ανοίξει και συζητείται δημόσια συνοδευόμενο από την σχετική ονοματολογία. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν εκπλήξεις και ένα περίπλοκο σκηνικό μέσα στο κόμμα. 

Στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος επιλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20,6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστά 17,6% και 13,4% αντίστοιχα.

Ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 5,2%, ο Γιώργος Καμίνης με 3,6% και η Εύα Καιλή με 3,2%, ενώ το 13,2% απάντησε «άλλον».

Ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26,7% , ενώ ακολουθεί ο Ανδρ. Λοβέρδος με 25,3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%.

Η κατάταξη στην τριάδα αποτελεί αντικειμενικά μια έκπληξη, αφού η νυν πρόεδρος εμφανίζεται τρίτη. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3,5% και η Εύα Καιλή με 3%, ενώ το 6,3% δηλώνει «άλλον».

Ασφαλώς βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας διεκδίκησης που θα κριθεί σχεδόν ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει ένα κλίμα ανανέωσης στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σε συνδυασμό με ένα προβληματισμό ότι το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί μέχρι σήμερα να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει πιο δυνατά δημοσκοπικά, παρά την σταθεροποίηση ή και την μικρή αύξηση των δυνάμεών του.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά με τις εσωκομματικές συμμαχίες και τον ρόλο των στελεχών που μετρήθηκαν.

Opinion Poll: Απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αγωνία των πολιτών για την πανδημία

Keywords
Τυχαία Θέματα